Voorzitter Aldert Abbas opende zaterdag de opgeknapte Wereldwinkel.
Voorzitter Aldert Abbas opende zaterdag de opgeknapte Wereldwinkel.

Voorzitter Aldert Abbas heropent vernieuwd pand

Wereldwinkel in een nieuw fris jasje

Ruurlo – "Hé, Aldert, had je geen paarse trui aan kunnen trekken." Het was tekenend voor de gezellige sfeer die er zaterdag heerste tijdens de opening van de vernieuwde Ruurlose Wereldwinkel aan de Dorpsstraat 72. De winkel is in een nieuw fris jasje gestoken in de bekende paarse en gele kleuren. Het plafond in het pand is geheel vernieuwd en ook is de verlichting met ledlampen beduidend verbeterd. Dit alles met dank aan Walter Ligterink. Voorzitter Aldert Abbas van de Ideële Stichting Wereldwinkel Ruurlo had de eer om de opgeknapte winkel als eerste te mogen betreden.

De geschiedenis van de Ruurlose Wereldwinkel gaat terug naar 1986. Toen begon 'Meester Tobi' van de Sint Willibrordusschool namelijk vanuit zijn huis met de verkoop van 'eerlijke koffie'. Max Havelaar koffie zoals die toen genoemd werd. Aanvankelijk alleen, maar hij verzamelde al snel een groepje enthousiaste dorpsgenoten om zich heen. De gang van zijn huis diende als magazijn. Er was zoveel belangstelling voor de producten dat de verkoop aan huis niet praktisch meer was. De Nederlands-hervormde Kerk stelde het voorportaal van de Dorpskerk op marktochtenden ter beschikking. En vanaf 1992 sierde een eigen kraam de weekmarkt. Dat was mogelijk gemaakt door een particuliere gift en een renteloze lening van de kerk. Het magazijn verhuisde naar een hoekje van het toenmalige ABN-bank. Ondanks zijn ziekte was 'Meester Tobi' nog te vinden achter de marktkraam. Een jaar later overleed hij helaas. 'Zijn' wereldwinkel groeide echter door. In 1997 kon de Ideële Stichting Wereldwinkel Ruurlo de kiosk van de collega's uit Nijmegen overnemen. En sinds de verbouwing van de Coop begin 2000 zijn ze gevestigd in de voormalige personeelskantine van de Coop aan de Dorpsstraat 72. Inmiddels is het productaanbod enorm uitgebreid. Het accent verschoof van fair trade food naar cadeauartikelen uit de hele wereld. Hoewel er nog steeds een flink assortiment levensmiddelen verkocht wordt komen de klanten nu vaak voor cadeautjes voor speciale momenten in het leven. Maar het portret van 'Meester Tobi' hangt er nog steeds rechts boven de winkeldeur. Met de terechte tekst: 'Ere wie ere toekomt'.

Vrijwilligers
Een twintigtal vrijwilligers 'runnen' de Wereldwinkel Ruurlo. Carin Groothuijzen verzorgt de inkoop van de producten. "In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. Dat is onze visie en missie." Wat wil de Wereldwinkel? Carin Groothuijzen: "Eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkel geeft koffieboeren, houtsnijders en kermisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten kunnen zijn een beter leven opbouwen." Wereldwinkel Ruurlo is van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.