Kinderen beleefden veel plezier op de aangepaste routes in het Klimbos.
Kinderen beleefden veel plezier op de aangepaste routes in het Klimbos. Foto: Jan Hendriksen

Parcours voor kinderen met een beperking

Kanjers stralen in Klimbos

Ruurlo - Klimbos Achterhoek achter pannenkoekenboerderij De Heikamp is aangepast zodat kinderen met een beperking ook gebruik kunnen maken van het park. Vrijdag 17 april werd het speciale parcours officieel en op een feestelijke wijze geopend.

De toevoeging van een extra parcours is voor een deel gefinancierd door Stichting Kanjers voor Kanjers. "Wij willen dat kinderen met een beperking mee kunnen doen met de rest van het gezin, dit klimbos is daar de ideale plek voor", aldus voorzitter Michelle Arink.
Medewerkers van het klimbos zijn speciaal opgeleid om de extra zorg en aandacht te kunnen bieden aan de kinderen. Het speciale parcours is zo gemaakt, dat kinderen geen veiligheidsharnas hoeven te dragen tijdens het klimmen.

"Al voor het Klimbos gerealiseerd werd, raakten we in gesprek met Linda Commandeur en Vera Hoffman, toenmalige bestuursleden van Kanjers voor Kanjers. We vonden elkaar direct in het enthousiasme om te onderzoeken of we het Klimbos ook toegankelijk zouden kunnen maken voor kinderen met een beperking. Het heeft een aantal jaren geduurd en vele kanjers hebben bijgedragen aan de realisatie en nu het is gelukt. Het is fantastisch om de kinderen te zien stralen. Wat was dit een topdag." aldus Bert van Zijtveld namens KlimbosAchterhoek en Pannenkoekenboerderij De Heikamp.
Het feest werd helemaal compleet toen er werd geproost met echte prikkel champagne. De overheerlijke pannenkoeken van De Heikamp werden geserveerd vanuit het vrolijke Piaggio wagentje.

Speciale routes, speciale aandacht
In het Klimbos zijn nieuwe routes ingericht. De bruggen in de lage routes zijn met relatief simpele ingrepen eenvoudiger gemaakt. Daarnaast is een speciale klauterroute ontwikkeld, waarbij bezoekers niet gezekerd hoeven te zijn. De route is laag bij de grond, maar geeft toch een echte klimervaring.
Hierdoor zijn de routes niet alleen voor kinderen met een beperking toegankelijk, maar zijn ze ook uitermate geschikt voor kleine broertjes en zusjes. Medewerkers van het Klimbos zijn speciaal opgeleid om de extra zorg en aandacht te kunnen bieden aan kinderen met een beperking die ze nodig hebben. Zo kunnen deze kinderen net zo genieten van het klimmen en klauteren als iedereen.
De routes zijn nog niet geschikt voor rolstoelgebonden kinderen. Kanjers voor Kanjers maakt dromen van kinderen waar.

Donaties van het bedrijfsleven en particulieren en de opbrengst van de organisatie van sportieve evenementen komen volledig ten goede aan projecten voor sport en spel voor kinderen in de Achterhoek die niet of onvoldoende in staat zijn om te spelen en sporten. "Met onze steun aan het Klimbos willen we kinderen met een beperking de gelegenheid geven het klimpark te beleven. Bovendien bevorderen we met het aangepaste Klimbos de integratie tussen valide mensen en mensen met een beperking", zo verklaart Michelle Arink, voorzitter van Kanjers voor Kanjers.