Een lange rij passanten onder aanvoering van een Reurlse kabouters en Winnetou werd de Kunsttunnel geopend. Foto: Jan Hendriksen,
Een lange rij passanten onder aanvoering van een Reurlse kabouters en Winnetou werd de Kunsttunnel geopend. Foto: Jan Hendriksen, Foto: Jan Hendriksen

Kunsttunnel nieuwe attractie in Ruurlo

Ruurlo - "In de tunnel zie je wat Ruurlo heeft. Kunst en cultuur is wat je hier beleeft. Glij van de glijbaan, dool in het hof, fiets, wandel, zwem, het is hier supertof." Met een speciaal geschreven lied door Inge Dane- Oude Geerdink bracht Meidengroep @Seven zaterdagmiddag een ode aan de net opengestelde 'Kunsttunnel' in Ruurlo. Een nieuwe toeristische attractie aan de Borculoseweg die perfect weergeeft wat Ruurlo te bieden heeft op toeristisch gebied maar ook de geschiedenis vertelt over het dorp.

Door Jan Hendriksen

Voordat zaterdagmiddag een grote stoet van 'historische Reurlse figuren' door de fiets- en voetgangerstunnel trok zoals onder meer Winnetou en Jonker Joost - die terug te vinden zijn op tunnelwanden- met in hun kielzog midwinterhoornblazers en de leerlingen uit groep acht van de vier basisscholen die ook meegewerkt hadden aan het 'kunstproject'-, was Ruurloƫr Henk te Winkel (65) zaterdagmorgen om negen uur nog druk in de weer om de laatste hand aan het project te leggen.

"Via mijn buurvrouw ben ik bij het project betrokken geraakt. Ik had het voor een goud willen missen." Samen met Inge Schunselaar was Te Winkel een van vele tientallen vrijwilligers die in de afgelopen twee maand de meeste 'verfuren' gemaakt hadden. Sommigen waren niet weg te slaan. De term verslaving viel zelfs te horen. "Ruurlo staat vanaf vandaag nog artistieker, creatiever en vernieuwender uitdagend op de kaart. Als doelstelling spraken we af dat de saaie, grauwe, groen uitgeslagen tunnel wilden transformeren tot een fleurige, kleurige tunnel door het aanbrengen van beschilderingen die Ruurlo en omgeving karakteriseren. Het passeren van de tunnel moest een reis door Ruurlo en omgeving worden. Een project door en voor Ruurlo dat best wel ambitieus was", aldus Co Dooms van de Projectgroep Kunsttunnel tijdens de opening, die massaal bezocht werd. Een reis door Ruurlo is het bijna dertigduizend euro kostende project ook geworden. Co Dooms: "Zelf meer dan dat gezien de vele positieve reacties die wij in de afgelopen weken in de tunnel kregen. En daar zijn we best wel trots op. Wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland was ook trots op de nieuwste aanwinst voor Ruurlo. "Letterlijk en figuurlijk is dit een zonnige dag. Een prachtig uniek project dat duidelijk een aanwinst is voor Ruurlo. Maar ook zeker voor de gemeente Berkelland."

Informatiebord
Om de 'Kunsttunnel' nog aantrekkelijk te maken heeft gemeente Berkelland een nieuwe picknickplek ingericht bij de tunnel en plaats de Projectgroep Kunsttunnel, die het project onder de paraplu van KunstKring Ruurlo had ondergebracht en die nadrukkelijk voor de financiƫle administratie zorgde evenals de subsidieverzoeken bij cultuurfondsen, een informatiebord met een bijdrage van de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo en VVV Ruurlo. Op het bord komt een uitleg over de tunnel en een verwijzing naar de toeristische attracties, zoals het doolhof, het zwembad, het Jonker Joostpad en de Zevensprong, die ook op de wanden van de fiets- en voetgangerstunnel staan.