Egbert ten Bruggencate (l) is 50 jaar en Gerrit Hogevonder 60 jaar lid van Sophia's Lust. Foto: Jan Hendriksen.
Egbert ten Bruggencate (l) is 50 jaar en Gerrit Hogevonder 60 jaar lid van Sophia's Lust. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Goed voor 110 jaar muziek bij Sophia's Lust

Ruurlo - Ze zijn samen goed voor maar liefst 110 jaar muziek. Gerrit Hogevonder (76) is inmiddels zestig jaar lid, Egbert ten Bruggencate (80) blaast dit jaar op zijn baritonsaxofoon vijftig jaar zijn partijen mee bij Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust. Zaterdagavond 7 november tijdens het jaarlijkse Najaarsconcert in 't Kulturhus worden beide heren gehuldigd voor hun langdurige lidmaatschap. Gerrit Hogevonder hangt na zaterdagavond zijn althoorn bij Sophia's Lust aan de wilgen. "Het is mooi geweest. Ik blijf wel lid van het Seniorenorkest Achterhoek."

Door Jan Hendriksen

Al bladerend aan de 'stamtafel' in 't Kulturhus door het jubileumboek van Sophia's Lust -dat in het kader van het 150-jarig bestaan in 2011 werd uitgegeven- blijkt dat Gerrit Hogevonder en Egbert ten Bruggencate respectievelijk zeven en acht dirigenten op de bok hebben zien staan bij Sophia's Lust. "Johan Timmerman was mijn eerste dirigent", zo legt Hogevonder zijn wijsvinger langs het overzichtslijstje. Egbert ten Bruggencate werd lid toen Schierboom de Ruurlose muzikanten dirigeerde. Ten Bruggencate maakt eigenlijk al veel langer muziek.

In zijn vorige woonplaats Overdinkel was hij lid van De Eendracht. De meeste herinneringen van het tweetal gaan toch uit naar dirigent Gerard Riesmeijer. De 'Tukker' was maar liefst 33 jaar muzikaal leider van Sophia's Lust. "We hebben heel wat gezellige uurtjes met hem beleeft. In die jaren (1966-1999) namen we nog deel aan concoursen. Dat doen we heden ten dage niet meer", zo verklaart Ten Bruggencate die ook een lange dienst van staat had binnen het bestuur van Sophia's Lust. Hij was maar liefst 23 jaar secretaris van de vereniging. Momenteel is Egbert voor de muzikanten het aanspreekpunt als er iets met het instrument is. "Ik zorg dat het gerepareerd wordt of bestel onderdelen."

Beide mannen maken al een aantal jaren geen deel meer uit van de groep muzikanten als Sophia's Lust op straat musiceert. "Dat gaat fysiek al een aantal jaren niet meer", aldus Hogevonder. Voor Egbert vormt de zware baritonsaxofoon een beletsel om mee te lopen. Maar beiden bewaren nog schitterende herinneringen aan de tijd dat ze wel meeliepen. Zoals de optredens tijdens de jaarlijkse allegorische optochten tijdens de Septemberfeesten. "Prachtig om te doen. Zeker in de tijd dat we op zaterdagmorgen nog een aubade op het Kerkplein brachten."

Serenades
Het tweetal maakte de tijd nog mee dat er een 'ledenstop' binnen de vereniging gold. "Tegenwoordig ondenkbaar. Maar dat had financiële redenen. Er was gewoon geen geld voor nieuwe instrumenten', zo zegt Gerrit Hogevonder als hij het fenomeen 'serenades' ter sprake brengt.
"We gingen vroeger in een veewagen van Kempers op pad. Prachtig was dat. In de jaren zeventig van de vorige eeuw brachten bijna wekelijks wel een serenade. En dat leverde een leuke bijverdienste voor de vereniging op."
Een van de hoogtepunten uit de lange carrière van beide mannen vormt het 150-jarig jubileum van Sophia's Lust in 2011. Met als meest dierbare herinnering het concert in sporthal 't Rikkenhage.

Najaarsconcert
Sophia's Lust geeft op zaterdagavond 7 november haar Najaarsconcert. De Ruurlose muziekvereniging bestaat dit jaar 154 jaar. In september zijn er enkele jeugdige leden toegetreden tot het leerlingenorkest en zij zullen voor het eerst deelnemen aan een concert op deze feestelijke avond.

Vanzelfsprekend zullen ook het harmonieorkest en de slagwerkgroep van zich laten horen. Traditiegetrouw verzorgt Sophia's Lust rond haar verjaardag op 11 november het najaarsconcert. Alle disciplines hebben dan ook een gevarieerd programma samengesteld.

Het harmonieorkest en leerlingenorkest staan onder leiding van Mark ten Breul en de slagwerkgroep onder leiding van Jan Kreunen. Er staat een speciale zangact op het programma. Voor deze avond is door een van de orkestleden een speciaal arrangement geschreven van het nummer Feeling Good van Michael Bublé.
Het concert begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de grote zaal van 't Kulturhus. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.