Onderwijskundig leidster Natasja Kamphuis (r) werkte zaterdag mee tijdens de boomplantdag. Foto Jan Hendriksen
Onderwijskundig leidster Natasja Kamphuis (r) werkte zaterdag mee tijdens de boomplantdag. Foto Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Schoolplein WonderWijs ondergaat

totale gedaanteverwisseling

Ruurlo- Het school-/speelplein van basisschool CBS WonderWijs aan de Beatrixlaan heeft in de afgelopen weken een totale gedaanteverwisseling ondergaan. Niets herinnert meer aan het plein met speeltoestellen zoals een glijbaan, klimrek en een wipkip. En ook de belijningen voor balsporten zijn verdwenen.

Door Jan Hendriksen

Grote en kleine houten palen, grote zwerfkeien, boomstammen, zand en water zijn nu de ingrediënten voor 'Natuurlijk Buitenspelen' op het plein van WonderWijs. En bij de toegang tot de protestants-christelijke school prijken twee grote houten uilen. En daar zit een nadrukkelijke filosofie achter. "Door gebruik te maken van natuurlijke materialen krijgen kinderen een handreiking om zelf te ontdekken, zelf te fantaseren, te rennen over kronkelende paadjes of rollen vanaf de heuvel of zich te verstoppen achter de struiken en de bosjes. Met 'Natuurlijk Buitenspelen' creëren we een groene basis met een duidelijke routing en sturing voor de kinderen waar de effecten die van nature aanwezig zijn zoals licht-donker, hoog–laag, droog–nat en omsloten–open door het ontwerp worden toegevoegd of versterkt", zo verklaart onderwijskundig leidster Natasja Kamphuis van WonderWijs de nieuwe inrichting. Vorig schooljaar veranderde de Rehobothschool haar naam in CBS WonderWijs. "Een naam die meer past bij onze nieuwe onderwijsvorm, onderwijs 3.0., onderwijs gericht op de toekomst", zo zegt Kamphuis tijdens de rondgang over het schoolplein. In de zomervakantie is de binnenkant van het gebouw aan de Beatrixlaan gemoderniseerd. Frisse kleuren, strakke computertafels, een nieuwe keuken met kookeiland en veel open werkruimtes zijn gecreëerd om het onderwijs te kunnen bieden dat past bij elk kind van de school. Kamphuis: "Het schoolplein hoort daar natuurlijk ook bij, want kinderen leren en spelen niet alleen binnen. Samen met buroBlad, het team en ouders is er een ontwerp voor een schoolplein gemaakt dat de kinderen uitdaagt." Zo is er een verhoogd podium aangelegd waar kinderen gebruik van kunnen maken als er een collectieve activiteit plaatsvindt. Er is een klein pannaveldje aangelegd. "Want de jongens en meisjes moeten natuurlijk wel kunnen voetballen", zo zegt Kamphuis. Een reeks houtenpalen die strak naast elkaar staan fungeren als doel. Vele ouders hebben verschillende zaterdagen hard gewerkt om het plan te realiseren. Zaterdag 31 oktober tijdens de 'boomplantdag' mocht elk kind een boom of struik op het plein planten. Vrijdag 6 november om 14.00 uur is de officiële opening van het schoolplein.