Lia en Willem Uit de Weerd. Foto: PR
Lia en Willem Uit de Weerd. Foto: PR

Lia en Willem van De Wonerij dankbaar voor alle aandacht

Vervolg van de voorpagina

Ruurlo - De passie voor het vak is is er bij Lia Uit de Weerd van De Wonerij in Ruurlo nog steeds. Daarom was het voor haar vorig jaar ook zo moeilijk om het besluit te nemen met de zaak te stoppen. Een besluit dat gepaard ging met veel emoties. Ze wil iedereen graag bedanken voor de aandacht en belangstelling die haar en haar man Willem ten veel vielen. "We zijn daar het afgelopen jaar echt mee overspoeld."

De afgelopen jaren ging zoals bij zoveel ondernemers de recessie aan De Wonerij niet voorbij. Lia (61) was druk zoekende naar mogelijkheden om het tij te keren. Doordat de gezondheid van Willem te wensen overlaat, kwam er een steeds zwaardere last op haar schouders terecht. "Op een gegeven moment zei iemand me: hoe lang wil je eigenlijk nog doorgaan? Wordt het niet een keer tijd om samen meer te genieten?", vertelt Lia. Dat zette haar aan het denken. "Uiteindelijk hebben we vorig jaar het besluit genomen te stoppen en dat was erg moeilijk."
Twee decennia lang runde het tweetal de gezellige winkel aan de Groenloseweg. Het echtpaar nam in 1994 Ankersmit over. Willem - volgens Lia de motor in het bedrijf - kon toen al bogen op een ruime ervaring in de wereld van woninginrichting en nam Lia er in mee. "Eén van de eerste klussen die we hadden, was het verzorgen van de inrichting bij Avenarius, dat toen ook net begon", kijkt de onderneemster terug. Samen breiden ze het assortiment in de loop der jaren flink uit. De Wonerij maakte naam op het gebied van meubels, raamdecoratie, vloeren en decoratie, van lifestyle tot klassiek. "Het mooie aan ons vak is dat het aan mode onderhevig is", vindt Lia. "Je moet telkens weer vernieuwend zijn voor je klant, creatief bezig zijn met stoffen en kleuren, ik vind het fantastisch."
Het afgelopen jaar kocht ze weliswaar geen nieuwe producten meer, wel bezocht ze nog beurzen. Haar vakkennis hield ze zodoende op peil en ze is ook voornemens daar in de toekomst wat mee te doen. "Als we dit hebben afgesloten en in rustiger vaarwater komen, wil ik advieswerk aan huis gaan doen", vertelt Lia.
Hoewel ze het 'wereldje' dus nog niet voorgoed vaarwel zegt, komt er wel een einde aan De Wonerij. Ze gaat het missen: het werk an sich, maar ook het contact met de mensen. "Af en toe was het hier een zoete inval. Velen kwamen er langs om even een bakkie te doen." Aankomend weekend zal ze voor de laatste keer haar klanten ontvangen in haar winkeltje tijdens de finale opheffingsverkoop. "We willen iedereen ontzettend bedanken voor alles: de orders, het vertrouwen en de vele goede gesprekken."