Vlnr: Wim Ruiterkamp en Rinus Ilbrink van Oud Vorden en Gerhard Weevers van Achterhoek Nieuws.
Vlnr: Wim Ruiterkamp en Rinus Ilbrink van Oud Vorden en Gerhard Weevers van Achterhoek Nieuws.

Stem op project 'Digitalisering weekblad Contact' voor bijdrage uit Rabobank Coöperatiefonds

Alle jaargangen Contact geheel online doorzoekbaar

Vorden - Internet speelt in de huidige tijd en in het dagelijkse leven een zeer belangrijke rol. Buienradar, marktplaats, kranten, telefoon en tv, stamboomonderzoeken, opgave van meterstanden en aankopen uit webshops en surfen om duizend-en-één dingen te raadplegen; het gebeurt elke dag miljoenen keren dat er verbindingen, al dan niet draadloos, gelegd worden tussen vele mensen. We zouden eigenlijk niet meer zonder kunnen. De oudheidkundige vereniging Oud Vorden laat ook op haar site www.oudvorden.nl zien dat er veel te raadplegen valt. Uitgebreide series documenten, foto's, familienamen, ansichtkaarten, dia's, enz. , alles over Vorden, ons dorp en de voormalige gemeente.

Door een enthousiaste samenwerking tussen Vereniging Oud Vorden en uitgeverij Achterhoek Nieuws (voorheen Weevers) kan daar een uniek element aan toegevoegd worden: het project 'Digitalisering weekblad Contact' zal in de loop van het najaar opgestart kunnen worden, afhankelijk van de te verwerven financiën. Het omvat het geheel scannen van alle jaargangen van Contact, het geheel doorzoekbaar maken onder andere op trefwoord en het online zetten, zodat alle in Vordense zaken geïnteresseerden het kunnen raadplegen.

De Vordense editie van Contact wordt geheel gescand

Hierdoor kunnen de nummers van Contact vanaf 1934 (deels) en vanaf 1954 (geheel compleet) tot aan 2015 ingezien worden. Een ongekende bron van geschiedschrijving en informatie, die momenteel slechts na veel zoekwerk toegankelijk is.

Het leven in Vorden is al meer dan tachtig jaar wekelijks in Contact weergegeven door teksten en illustraties: uiteraard de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven, zoals mededelingen over geboortes, huwelijken en overlijdens, artikelen over de Vordense samenleving van bedrijven, verenigingen, instellingen, de gemeente en de mensen erachter.        
Verenigingsvoorzitter Wim Ruiterkamp en Rinus Ilbrink van de fotocommissie zijn er zeer enthousiast over en vertellen: "Om bijvoorbeeld verkregen foto's van de juiste informatie te voorzien, worden veel met name oudere Vordenaren bevraagd naar het 'wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe'. Dat is niet altijd meer te achterhalen. Er ontbreekt dus nogal het één en ander.

Als dit allemaal gerealiseerd is, kunnen we heel veel dingen natrekken en vinden in Contact. Nu is dat niet te doen. We gaan met hulp van vrijwilligers de Vordense editie van Contact geheel scannen. Dat zijn zo ongeveer 40.000 à 50.000 pagina's, naar verwachting zal een en ander begin 2017 afgerond kunnen worden en gepubliceerd. Achterhoek Nieuws zorgt ervoor dat we alle nummers van Contact uit het archief kunnen nemen en tevens, zeer belangrijk: zij zorgen ook voor de nodige software om alles te kunnen doorzoeken. Daarnaast stelt de uitgever ook nog een financiële bijdrage ter beschikking. Dat is natuurlijk helemaal geweldig!"
De heren vervolgen: "Voor niets gaat de zon op, met dit project is een fors bedrag gemoeid, totaal ruim 8000 euro. Vooral door de aanschaf van een speciale A2-scanner waarop de pagina's stuk voor stuk gescand zullen worden."

Naast de bijdragen van Achterhoek Nieuws en de Vereniging Oud Vorden zijn er ook aanvragen ingediend bij de Veilingcommissie die een bedrag voor goede doelen ter beschikking had. Inmiddels is het gevraagde bedrag voor dit project toegekend. Ook is er een aanvraag ingediend bij het Coöperatiefonds van de Rabobank. Bij de Rabobank kan men van 15 juni tot 15 juli stemmen op dit mooie Vordense project 'Digitalisering weekblad Contact'.
"Het project met de meeste stemmen kan een bijdrage tegemoet zien, dus we roepen hierbij alle Vordenaren op: Breng uw stem uit, zodat dit een succes kan worden voor de Vordense gemeenschap! We hopen natuurlijk dat dit gaat lukken, zodat we in de loop van dit jaar kunnen beginnen!". Stemmen kan op de speciale site van het coöperatiefonds.


www.stemophetcooperatiefonds.nl