Xaf Houwers uit Aalten en Maikel Bos uit Oldenbroek rijden samen weg.
Xaf Houwers uit Aalten en Maikel Bos uit Oldenbroek rijden samen weg. Foto: Jan Hendriksen

Xaf Houwers en Michel Reuser
winnaars Wielerronde van Vorden

Vorden - Ruim drie weken na de Ronde van Wichmond organiseerde Wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond voor de 37e keer zondag 14 juni op het bedrijventerrein 't Werkveld de Ronde van Vorden. Het parcours had een lengte van 1400 meter en staat erom bekend dat het een 'snelle' ronde is.

De weersomstandigheden waren perfect toen de eerste wedstrijd van start ging; de categorie Sportklasse/Masters 40+. Er werd hard gereden en dat vijftig kilometer lang. Er waren verschillende ontsnappingspogingen maar het lukte geen enkele renner om echt weg te rijden, dus werd het een massasprint waarbij Michel Reuser uit Dieren nog de meeste energie over had om als eerste te finishen gevolgd door Richard Beumer uit Ede die tweede werd en Marco Schenk uit Aalten die als derde finishte.

In deze categorie reden ook enkele renners mee van RTV Vierakker-Wichmond. Ralf Vos uit Warnsveld eindigde als 18e, Martin Weijers uit 's Heerenberg als 29e, Peter Makkink uit Hengelo (G) als 47e en Chris Limpers uit Vorden als 54e. Eddy Heuvelink uit Zutphen en Roderick Kreunen hebben de wedstrijd niet uitgereden.

Het tweetal had een voorsprong van 15 seconden

Daarna was het de beurt aan de categorie Elite Mannen/Beloften/Amateurs. Zij mochten in een wedstrijd over zeventig kilometer gaan uitmaken wie de snelste was. Het was een internationaal gezelschap: er was een deelnemer uit Duitsland, dat is nog redelijk naast de deur, maar er waren ook drie wielrenners uit Australiƫ die aan de startstreep stonden. Zij waren met een uitwisseling/trainingskamp in de buurt en wilden wel een wedstrijd proberen in Nederland.

Het was een spannende wedstrijd. Verschillende renners probeerden weg te rijden. Twee renners lukte het om een voorsprong van ruim dertig seconden op te bouwen maar zij werden toch weer teruggepakt door het peloton. Acht ronden voor het einde reden Xaf Houwers uit Aalten en Maikel Bos uit Oldenbroek samen weg. Het tweetal bouwde een voorsprong van vijftien seconden op. Mede omdat de Xaf's Houwers ploeggenoten van de Kanjers voor Kanjers goed werk verrichten in het peloton bleven Maikel Bos en Xaf Houwers weg.

In de eindsprint was het Houwers die als eerste over de finish kwam gevolgd door Maikel Bos. De sprint van het achtervolgende peloton werd gewonnen door de Australier Spuller Tyler die apetrots was. De RTV-ers die meededen: Martijn Versteege uit Hengelo (G) werd 35e , Wesley Willems uit Steenderen 37e en Jan Weevers uit Vorden 55e.

De Wielerronde van Vorden op het bedrijventerrein Het Werkveld had op deze zondag beduidend meer publiek verdiend.