Bronckhorst Wind Symphony onder leiding van Joop Boerstoel tijdens een repetitie. Foto: Willem Schoo
Bronckhorst Wind Symphony onder leiding van Joop Boerstoel tijdens een repetitie. Foto: Willem Schoo

Cultuurfonds Vorden brengt Zuid-Europees temperament naar Achtkastelendorp

Vorden - Het Cultuurfonds Vorden brengt met het promsconcert Un viaje a Espagña y Portugal een flinke portie temperament naar het Achtkastelendorp op zaterdag 5 en zondag 6 september. Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel brengen Bronckhorst Wind Symphony en vele solo-artiesten en dansgroepen een show die een lust voor oog en oor belooft te zijn.

Boerstoel, dirigent en tevens bestuurslid van het Cultuurfonds, benadrukt nog maar eens wat de organisatie beoogt met haar activiteiten: "We willen de Vordense gemeenschap laagdrempelige activiteiten aanbieden die gelijkertijd van hoge kwaliteit zijn. Activiteiten waar men anders voor naar de grote steden moet."
Neem het tweejaarlijkse promsconcert dat dit jaar weer in sporthal 't Jebbink plaatsvindt. Niet alleen op muzikaal gebied het neusje van de zalm, de gehele ambiance moet perfect zijn. Het publiek zal in september amper doorhebben zich in een ruimte te bevinden waar normaal wordt gesport. "De wanden worden bekleed met mooie doeken, er worden planten en lantaarns geplaatst en de bezoekers vertoeven op comfortabele zittingen."
Dit jaar bracht de organisatie het publiek al gedurende het jaar in de stemming in aanloop naar de promsconcerten in september met kleine voorstellingen, een lezing en een openluchtspel. De laatste activiteit in deze reeks vindt op zaterdag 20 juni plaats. Dan is er een wijnproeverij met passende hapjes bij Hotel Bakker (reserveren via info@bakker.nl). Vanaf nu zal ieder weekend een opvallende reclamezuil bij verschillende ondernemers staan om het evenement te promoten. "Op deze wijze wilden we het dorp er bij betrekken. Verschillende ondernemers, maar ook de Vrienden van de Dorpskerk en het Kulturhus droegen bij aan deze activiteiten."

Nu het publiek hiermee is opgewarmd, kan men echt toeleven naar de Grand Final. Het belooft volgens Boerstoel een show te worden waar het Zuid-Europese temperament vanaf spat.
Het deel voor de pauze staat in het teken van authentieke Spaanse muziek van Spaanse componisten. De paso doble en flamenco mogen daarbij uiteraard niet ontbreken. Ook kan het publiek kennismaken met La Zarzuela, een Spaans operagenre.
Trots is de organisatie op de komst van de groep A dónde vas met Conchita Boon in de gelederen. Zij geldt als toptalent op het gebied van flamencodans.
Na de pauze is er ruimte voor Portugese en Spaanse muziek van componisten die niet uit één van beide landen afkomstig zijn. Zoals muziek uit de opera Carmen van de Franse componist Bizet. Ook het Zutphense trio Flor de Luna geeft acte de présence met hun Portugese fadomuziek.
Behalve genoemde artiesten en Bronckhorst Wind Symphony zullen tenor Frank Fritschy, sopraan Irma ten Brinke, de uit Steenderen afkomstige vocaliste Marieke Visser en Aventus Dans uit Zutphen hun medewerking verlenen. De presentatie is dit jaar voor het laatst in handen van Arie Ribbers.
Kaarten zijn te verkrijgen bij de Bruna en VVV in Vorden en via de website. De entree bedraagt op zaterdag 5 september 20 euro voor de eerste rang en 17,50 euro voor de overige plaatsen. Het concert vangt die dag om 20.00 uur aan.
Voor het concert op zondag 6 september is prijs voor alle plaatsen bepaalt op 17,50 euro. De aanvang het concert is op zondag om 14.30 uur.


www.cultuurfondsvorden.nl        

De 'reclamestier' van het Cultuurfonds. Foto: Ruben Boerstoel