Lamien Nijhoff, Nienke Slabbekoorn, Betsy en Ron Nijenhuis, Bets van Tongeren.
Lamien Nijhoff, Nienke Slabbekoorn, Betsy en Ron Nijenhuis, Bets van Tongeren.

De KunstBus Vorden gaat weer rijden

Vorden – Het programma van de KunstBus Vorden voor het seizoen 2015/2016 is bekend en de folder is gedrukt. Kunst en cultuurliefhebbers van 60 jaar en ouder kunnen ook dit jaar meegaan naar schouwburg, theater of museum.

Oorspronkelijk is de KunstBus van de Provincie uitgegaan, later overgenomen door onder andere de Stichting Welzijn Vorden. "De opzet is om een bus te laten rijden naar de schouwburg, een museum is er later bij gekomen, voor mensen die wat ouder zijn, soms alleen zijn en het niet leuk vinden om alleen naar een voorstelling te moeten," legt Lamien Nijhoff uit. "Als je dan met zo'n groep gaat dan ontmoet je allerlei mensen en dan is het gewoon gezellig. In de pauze zijn er mensen met wie je een kop koffie kan drinken."

De werkgroep bestaat uit Lamien Nijhoff, Antoinette Timmer, Nienke Slabbekoorn en Josefine Meijer en is al vanaf het begin samen. Elk jaar wordt een programma gemaakt, waarvan zij denken dat het de mensen aanspreekt. Antoinette is kunsthistorica en kent alle musea in de buurt. In de bus vertelt zij van alles over het museum en mag soms zelf de rondleidingen verzorgen.

"De voorstellingen in de schouwburgen proberen we zo gevarieerd mogelijk te doen en niet in het weekend," vertelt Nienke Slabbekoorn.
Soms vinden mensen het een hele onderneming om naar een schouwburg te gaan. Wie met de KunstBus meegaat kan kiezen uit vier opstapplaatsen: Museum voor Heiligenbeelden Kranenburg, Dorpsstraat en de Wehme Vorden en de rotonde Beeklaan in Wichmond-Vierakker. Vervolgens worden zij bij de voordeur van de schouwburg of het museum afgezet. Bets van Tongeren is een enthousiaste deelnemer. "Dit is toch fantastisch, dat dit zo georganiseerd wordt! Petje af, voor jullie bij deze," reageert zij bij het zien van het nieuwe programma, wat Lamien Nijhoff en Nienke Slabbekoorn dit jaar gezamenlijk hebben opgesteld. "Je bent met een bepaalde groep, het is gewoon gezellig."

Deelnemers trekken met elkaar op en raken met elkaar in gesprek. Betsy en Ron Nijenhuis gaan graag naar het theater en musea. Ze reizen dan met de trein. "We gaan al meerdere jaren mee met de KunstBus Vorden en we schrijven in voor het hele programma.
"
Deelnemers die elk jaar meegaan, krijgen als eerste de nieuwe folder in de brievenbus. Het aanmeldingsformulier kan dan worden ingevuld en bij Stichting Welzijn Vorden in het Dorpshuis worden gebracht, voor 13 augustus 2015. Voor nieuwe belangstellenden liggen de folders bij de pedicure, de bibliotheek of het dorpscentrum. "Verder hangen we affiches in Vorden, Wichmond en omstreken, overal waar veel mensen komen."
Na de inschrijftermijn krijgen de mensen een ontvangstbevestiging, later een informatiebrief met de tijden en opstaptijden van de bus.

Het KunstBus programma
2015/2016:

15 oktober: Tentoonstelling Turner in Museum de Fundatie, Zwolle.
3 december: Liesbeth List en Annemarie Oster, Schouwburg Lochem.
7 januari: Bram van der Vlugt en Oren Schrijver, Theater Hanzehof Zutphen.
24 februari: The African Mamas,
Theater Amphion Doetinchem.


www.welzijnvorden.nl/index.php/activiteiten/kunstbus


Nachtelijk avontuur op het Grote Veld

Regio - Voor avontuurlijk ingestelde wandelaars houdt Natuurmonumenten op zaterdagavond 20 juni de bijzondere Midzomernachtloop. Een uniek wandelevenement voor het hele gezin waarbij natuurbeleving en natuurbescherming samengaan. In deze regio vindt de tocht van 5 km op het Grote Veld plaats bij de Schaapskooi. Starttijd tussen 22.00 en 23.30 uur.

Deelname kost €14,50 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen. Geïnteresseerden vinden meer informatie en kunnen zich aanmelden op www.midzomernacht2015.nl. De opbrengst gebruikt Natuurmonumenten voor de aankoop van nieuwe gebieden.

Nachtzwaluwen en nachtbrakers
Wandelen in de schemering of in het donker zet je zintuigen op scherp. Bij weinig zicht ervaar je geuren en geluid veel intenser. Tijdens de Midzomernachtloop op het Grote Veld kom je alles te weten over nachtdieren zoals nachtzwaluw, nachtvlinders en nachtbrakers.

Wie het wandelen in het duister toch een beetje spannend vindt, kan een lampje meenemen. En ook al is het nagenoeg zomer, de nachten kunnen evengoed flink afkoelen. Dus denk aan warme kleding. En zorg ook zelf voor wat te eten en te drinken.

Natuurgebieden zijn in de regel niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar tijdens de Midzomernacht op 20 juni maken de boswachters van Natuurmonumenten een uitzondering en zetten diverse wandelroutes uit.


www.midzomernacht2015.nl