Ouderen kunnen de training 'Veilig wonen' volgen.
Ouderen kunnen de training 'Veilig wonen' volgen.

Digitale training Veilig wonen geeft ouderen tips

Regio - "Wat doet u als de bloemenbezorger aan de deur zegt dat hij de bloemen wel even voor u in de vaas wil zetten? Laat u hem dan binnen? En welke vluchtroute neemt u als er brand is? Ooit over nagedacht?," stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit zijn enkele van de vragen die voorbij komen in de digitale training 'Veilig wonen' voor ouderen, die het centrum heeft ontwikkeld.

Frannie Herder van het CCV: "We zien dat ouderen vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn van babbeltrucs en kwetsbaar bij brand. Door kleine dingen te veranderen kunnen zij hun veiligheid flink vergroten."

Aanleiding voor de e-learning was een oproep van de seniorenorganisatie Unie KBO. "Zij signaleerde dat ouderen achterlopen in hun kennis en gedrag als het gaat om veiligheid in de woning. En dat terwijl ouderen steeds langer thuis zelfstandig blijven wonen," vertelt Herder. "Het CCV heeft daarom samen met het Verbond van Verzekeraars en de Unie KBO naar een praktische oplossing gezocht. Met de nieuwe training 'Veilig wonen' leren ouderen op een leuke, interactieve manier wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in huis te vergroten."

De digitale training bestaat uit vier onderdelen: babbeltrucs, woningovervallen, brand en inbraak. "Inbraak bijvoorbeeld, begint met een testje: wat doet u als u even een boodschap gaat doen? Trekt u de deur achter u dicht, of doet u hem ook op slot? En zegt u er iets van als een familielid, die een huissleutel van u heeft, een label met uw adres aan de sleutel hangt? Vervolgens krijgen deelnemers tips op maat." Ander onderdeel is een afbeelding van een huis. "Je kunt klikken op zogeheten hotspots, bijvoorbeeld de ramen. Zodra je dat doet verschijnen preventietips. Bijvoorbeeld: laat geen spullen buiten staan waar inbrekers op kunnen klimmen om bij een bovenraam te komen."

Senioren kunnen de training zelf, of samen met familie of een verzorger, thuis doorlopen op een computer of tablet. Ook de Veiligheidsvoorlichters van de Unie KBO maken gebruik van de digitale training tijdens hun bezoek bij ouderen thuis. "Dit zijn vrijwilligers van Unie KBO die bij kwetsbare ouderen langsgaan. Juist die groep willen we bereiken, want zij komen bijvoorbeeld niet naar een preventiebijeenkomst. Maar natuurlijk kunnen ook jongeren de training volgen. De training is vooral leuk om te doen. We maken mensen niet bang, maar brengen het positief en eenvoudig. Met daarbij de boodschap dat je zelf ontzettend veel kunt doen om het risico op een babbeltruc, inbraak, overval of brand te verkleinen, als je je er maar bewust van bent."
De training is voor iedereen gratis toegankelijk via de website.


www.woonveiliger.nl/elearning


Vrijwilligers hard nodig voor anoniem hulpgesprek

Regio - In een tijd waarin het sociale netwerk steeds belangrijker wordt, kunnen of durven veel mensen hun verhaal niet in de eigen omgeving kwijt. Vrijwilligers van Sensoor bieden al meer dan 55 jaar een luisterend oor, dag en nacht, per telefoon, chat of e-mail. Om de stijgende vraag naar dit anonieme mens-tot-mens contact het hoofd te bieden, is Sensoor de campagne 'Dus ik luister' gestart om nieuwe vrijwilligers te werven.

Marije, goed getraind en begeleid door beroepskrachten van Sensoor, luistert al meer dan drie jaar naar heel verschillende verhalen. Over eenzaamheid bijvoorbeeld. "Mensen vinden het fijn een stem te horen, ze hebben soms dagenlang niemand gesproken. Ze bellen Sensoor want ze schamen zich, in deze tijd vol sociale netwerken, voor hun eenzaamheid. Door naar hen te luisteren worden zij gezien in hun bestaan."

Schaamte speelt ook een rol bij andere gespreksonderwerpen zoals psychische problemen, seksueel misbruik en zelfbeschadiging. "Sommige mensen hebben professionele hulp nodig maar durven dit niet te vragen. Bellen met Sensoor is dan een eerste stap, juist omdat het anoniem is," vertelt Marije. ''Ik bied geruststelling en aanmoediging. Help hen op een andere manier naar zichzelf te kijken.'' Eens per maand is Marije 's nachts aan de telefoon te vinden, in gesprek met mensen die de slaap niet kunnen vatten. ''Al die voordeuren waarachter ik een kijkje mag nemen, dat doet iets met mij. Wat ik leer is om het positieve te zoeken, zelfs in de donkerste verhalen.''

Met de campagne 'Dus ik luister' zoekt Sensoor mensen die net als Marije vrijwilligerswerk willen doen waarbij ze in een persoonlijk contact iets betekenen voor een ander. In de campagne staan vier vrijwilligers centraal met hun persoonlijke reden een luisterend oor te zijn bij Sensoor. Ook wil Sensoor aandacht vragen voor het belang van écht luisteren, een openhartig gesprek met bekenden en onbekenden.
?Sensoor ziet als ideaal een maatschappij waarin mensen met respect en aandacht met elkaar omgaan, waarin mensen zelfredzaam zijn en wanneer nodig steun vinden in het eigen netwerk. Geïnteresseerden kunnen kijken op de website.


www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk


Afbeelding