Schuldhulpmaatje Bronckhorst ook een verrijking voor gemeente

Bronckhorst - In 2014 heeft een groot aantal mensen/gezinnen zich tot Schuldhulpmaatje Bronckhorst gewend. 43 hulpvragers werden door de stichting, geheel belangeloos, begeleid en dit aantal neemt alleen nog maar toe. 13 gecertificeerde vrijwillige maatjes zijn in 2014 bijna 3000 uur actief geweest.

Hun werk bestaat uit het helpen inventariseren van de schulden, het analyseren van de schuldenproblematiek, budgetteren, helpen bij het invullen van inkomensformulieren, contacten met incassobureaus en het begeleiden en ondersteunen van de hulpvragers naar het traject van schuldhulpsanering (WSNP). Een schuldhulpmaatje neemt niet het werk over van professionele hulpverleners, hij biedt morele en praktische ondersteuning als aanvulling op de professionele hulp. Grote problemen als bijvoorbeeld dreigende uithuiszettingen worden direct opgepakt. De insteek is om de cliënt te leren zelfstandig zijn financiën op orde te houden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat bij het inschakelen van een maatje het slagingspercentage van WSNP trajecten stijgt van 30% naar 70%. Uit onderzoek door Regioplan samen met de Hogeschool Utrecht is gebleken dat iedere geïnvesteerde euro er drie oplevert. Het werk van schuldhulpmaatje levert de gemeente Bronckhorst aanzienlijk financieel voordeel op. De stichting biedt ook haar hulp aan bedrijven die te maken hebben met loonbeslag en ZZP-ers met financiële problemen.
De stichting wordt financieel ondersteund door de gemeente Bronckhorst en diverse landelijke en regionale subsidiënten. Sinds de gemeenten extra middelen hebben ontvangen (Klijnsmagelden) haken verschillende subsidiënten af, omdat van de gemeente een hogere bijdrage verlangd mag worden. Schuldhulpmaatje Bronckhorst kan dan ook haar belangrijke werk alleen maar voortzetten, wanneer de gemeente haar subsidie verhoogt en structureel maakt. De stichting is daarover in overleg met de gemeente Bronckhorst.