Het jeugdteam van Touwtrekvereniging Vorden.
Het jeugdteam van Touwtrekvereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Touwtrekkers TTV Vorden bereiden zich voor op internationale toernooien in Nederland en Ierland

Vorden - Hij baalde als een stekker. Een derde plaats op het eigen jeugdtoernooi is toch een mooi resultaat? "Nee we hadden tweede kunnen worden. Het beslissingduel tegen de Hagmöll Trekkers uit het Twentse Bentelo ging verloren. En daarom geen zilver maar een bronzen medaille." Het tekent het fanatisme waarmee de vijftienjarige Marthijn Beeftink uit Vorden zijn sport als touwtrekker beoefend. De jonge bonkige Vordenaar maakt deel uit van het jeugdteam van Touwtrekvereniging Vorden dat zondag deelnam aan het jeugdtoernooi dat TTV Vorden op haar accommodatie aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler onder auspiciën van de Nederlandse Touwtrekkers Bond organiseerde. Tevens vond op het prachtige complex de negende en laatste competitieronde van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB) plaats.

Sinds vorig jaar kent TTV Vorden weer een jeugdafdeling (460 kg). En dat was jaren niet meer het geval. Want sinds de eeuwwisseling kende TTV Vorden geen jeugdafdeling meer. Hoe anders was dat in het verre verleden toen bijna alle 'boerenjongens' uit de buurtschappen Medler, Linde en de Wiersse via de voormalige Medlerschool aan het touw stonden. "We koesteren dan ook onze actieve jeugdafdeling", zo laat voorzitter Gert-Jan Vliem in de middagpauze van het toernooi weten. Het jeugdtoernooi werd zondag volgens het GENSB reglement gespeeld. En daardoor was er geen plaats voor de 19-jarige Peter Sasse uit Ruurlo. "Het reglement zegt tot de jeugdleden niet ouder dan achttien jaar mogen zijn. Het GENSB-toernooi (560 kg achttallen) is al jaren het hoogtepunt van het Europese jeugdtouwtrekken en vindt elk jaar in een ander Europees land plaats. Dit jaar wordt het toernooi voor de vierde keer in Nederland (Heino) gehouden en is de organisatie in handen van de NTB. De letters GENSB staan voor de vijf organiserende landen: Germany, England, the Netherlands, Switzerland en Belgium", zo zegt Vliem. Marthijn Beeftink fungeert in het jeugdteam dat onder leiding van de trainers Richard Berendsen en Dick Schutte staan als ankerman. "Ik sta als laatste 'man' aan het touw en sla een deel van het touw over mijn rug", zo vertelt Marthijn terwijl zijn team door bestuurslid Bé Langevoort van het district Oost van de NTB wordt opgeroepen voor de huldiging. Martijn kwam in aanraking met de touwtreksport omdat zijn vader twee jaar geleden door TTV Vorden als hoofdsponsor werd binnengehaald. Marthijn: "Toen ben ik voor het eerst bij TTV Vorden over de vloer geweest." Dat geldt niet voor Richard Vliem (15) uit Zelhem. Als zoon van de voorzitter kwam hij als baby al 'over de vloer' bij een van de oudste touwtrekverenigingen die ons land kent. Ook zijn moeder stond ooit aan het touw toen Vorden ook nog een vrouwenteam had. In de gewestelijke competitie eindigde het jeugdteam van TTV Vorden op een achtste plaats van de elf deelnemende teams dit seizoen. "De groep heeft potentie. Maar dat vraagt de nodige trainingsuren", zo verklaart Berendsen. Marthijn Beeftink en Richard Vliem hebben ooit ook de ambitie om aan een EK of WK deel te nemen zoals de senioren begin volgende maand doen als ze aan het touw staan tijdens het EK in Ierland. TTV Vorden werd dit jaar weliswaar Nederlands kampioen in de 680 kilogram klasse. Dit betekende niet dat Vorden namens de NTB als nationaal team naar het EK in het Ierse Belfast is afgevaardigd. Gert Jan Vliem: "Tijdens de speciale selectiewedstrijden eindigden we als tweede. En daardoor nemen we van donderdag 3 tot en met zondag 6 september alleen aan de EK Open Clubkampioenschappen deel." Het team onder leiding van trainer Hendrik Jan Weenk bestaat uit de spelersgroep Gerrit Uilenreef, Ard Reinders, Dick Schutte. Bert Looman, Stefan Groot Nuelend, Arnold Winkels, Gert Jan Vliem Peter Eskes, Bennie Harmsen en verzorger Richard Berendsen.

Op het slottoernooi van het Gewest Oost van de NTB eindigde TTV Vorden zondag in de 640 kilogram klasse waarin het dit seizoen debuteerde zowel in het dagklassement als in het algemeen klassement als derde. OKIA uit Holten werd winnaar in het eind klassement. In de 680 kilogram klasse eindigde Vorden op een gedeelde tweede plaats in het dagklassement en als tweede in het eindklassement achter Vios Bisons uit Beltrum.