Sopraan en organiste Elske te Lindert.
Sopraan en organiste Elske te Lindert. Foto:

Voorlaatste Toeristenconcert seizoen 2015 in de Dorpskerk van Vorden

Vorden - De jaarlijkse concertserie met korte concertjes op de donderdagmiddag tijdens het vakantieseizoen in de Vordense Dorpskerk loopt weer op zijn einde. Voor dit voorlaatste Toeristenconcert tekent de sopraan en organiste Elske te Lindert.

Deze keer speelt zij als organiste op het Lohmanorgel composities van J.H. Knecht, G. Böhm en J.G. Walther. Later dit jaar komt zij terug naar Vorden tijdens een zondagmiddagconcert met het ensemble 'Il Canto di Rame', waarin zij soleert als sopraan.

Elske te Lindert
Elske te Lindert (1980, sopraan en organist) studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger. Als organist verdiept ze zich vooral in de muziek van Bach. Vooral met het oog op deze muziek laat ze zich nog steeds af en toe coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Als zangeres heeft ze een brede concertpraktijk, waar lied, oratorium en opera deel van uitmaken. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Symfonieorkest (voorheen Orkest van het Oosten), het Sint Petersburg Kamerorkest en het Limburgs Symfonieorkest (nu: Philharmonie Zuidnederland).

Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. (www.ilcantodirame.eu). In 2014 werkte ze voor het eerst mee aan een productie van de Nederlandse Reisopera. In 2015 zong ze opnieuw bij de Reisopera, in De Parelvissers en in Orphée et Eurydice. Ook in het theater is Elske actief. Ze voerde met haar jeugdkoor een aantal (zelfgeschreven) musicals uit, speelde mee in een professionele muziektheaterproductie van Theater De Plaats in Arnhem en volgt momenteel acteerlessen als opmaat naar een mogelijke studie aan de toneelschool.

Samen met theatermaker Theo Menting schrijft en speelt ze met enige regelmaat theaterstukken. Elske is als cantor verbonden aan de PKN Dinxperlo en als cantor-organist aan de Catharinakerk in Doetinchem. Verder is ze dirigent van een vrouwenkoor en is ze al dertien jaar muzikaal eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven, waar zij sinds vier jaar ook de algehele leiding heeft.
Toeristenconcert
Donderdag 27 augustus 2015 aanvang 15.30 uur. Toegang vrij, collecte aan de uitgang.


vriendenvandedorpskerkvorden.nl


Concert Armonici & Bach Suites in de tuinen van de Wildenborch

Vorden - In de tuinen van de Wildenborch trakteren de strijkers van het Gelders Orkest u, onder aanvoering van concertmeester Cécile Huijnen, op een bijzonder concert met werken van Bach en Van Wassenaer.

Nadat de Concerti Armonici eeuwenlang zijn toegedicht aan achtereenvolgens Ricciotti en Pergolese blijken ze eind vorige eeuw ineens te zijn geschreven door een Nederlander! De 18de eeuwse Unico Wilhelm Graaf van Wassenaer Obdam om precies te zijn. Deze gewaardeerde diplomaat en bestuurder is in zijn vrije tijd een anoniem componist.

Pas in 1979 wordt het raadsel van 'the mystery composer' opgelost: in de archieven van zijn voormalige woning, kasteel Twickel te Delden, komt een gedrukte partituur van de concerten boven water en blijken deze van zijn hand te zijn.

Concerti Armonici blijkt geschreven door Nederlander

De Concerti Armonici maar ook de Bach Suites zullen prachtig klinken op het grote grasveld achter het huis. De hele tuin is deze middag, speciaal voor de bezoekers van het concert, opengesteld voor bezichtiging.

Voorafgaand aan het concert bestaat de mogelijkheid om te lunchen, bij het Koetshuis. Deze lunch wordt verzorgd door Butifarra, meesters in het koken van de mediterrane keuken. Voor deze lunch zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar, uitsluitend per reservering. Kaart concert 30 euro. Kaart concert in combinatie met lunch 55 euro.


Reserveren: www.wildenborch.nl onder 'tuinconcerten'
Buitenplaats de Wildenborch
Wildenborchseweg 20
7251 KG Vorden


Optreden band Moerstaal en Trawanten bij Theetuin Vierakker

Vierakker - Op zondag 30 augustus om 14.30 uur is er een optreden van de Zutphense band 'Moerstaal en Trawanten' in het buitentheater van Theetuin Vierakker.

Moerstaal en Trawanten speelt deze dag hun try-out van hun nieuwe programma in het buitentheater van Theetuin Vierakker. Bij eventueel slecht weer verplaatst het optreden naar de binnenzaal. De toegang is gratis, na afloop gaan de bandleden 'met de pet rond' voor een vrijwillige bijdrage.

Over Moerstaal en Trawanten
De band speelt bekende hits uit de popgeschiedenis, op een eigenzinnige manier vertaald uit het Engels naar het Nederlands (de moerstaal). De 'trawanten' in het repertoire zijn o.a. Vlaams, Gronings, Limburgs, Haags en Zuid-Afrikaans. De melodie is herkenbaar maar de tekst verrassend, soms door de bandleden zelf geschreven. De muziek wordt afgewisseld met tragi-komische prozateksten of gedichten, cabaretesk en geëngageerd ingevuld.


www.theetuinvierakker.nl