Liederen op teksten van Staring werden bij het beeld gezongen door Eric van Grootel en Ellen Pieterse.
Liederen op teksten van Staring werden bij het beeld gezongen door Eric van Grootel en Ellen Pieterse. Foto: Jan Hendriksen

Inspirerende seminar Rondom Staring

Vorden - Het was woensdag 18 augustus precies 175 jaar geleden dat de bekende Vordense dichter Antoni Christiaan Winand Staring op Kasteel de Wildenborch stierf. Aanleiding voor de Programmacommissie van Kulturhus Vorden om zondagmiddag 23 augustus een seminar 'Rondom Staring' in Kulturhus het Dorpscentrum te organiseren. Het werd een inspirerende middag. Het seminar werd in het centrum van Vorden zeer verrassend afgesloten bij het beeld van Staring onder begeleiding van beeldend kunstenaar Frank Letterie en met -op verzoek van Willemijn Colenbrander, lid van de Programmacommissie van Kulturhus Vorden en adviseur Kunst en Cultuur- een spontaan optreden van Eric van Grootel en Ellen Pieterse. Letterlijk 'Rondom Staring' dus.

"De sprekers en musici hebben ook genoten van een geïnteresseerd geboeid publiek. Ook het onderlinge contact tussen musici, dichters en sprekers was vol enthousiasme en men raakte in elkaar en elkaars werk geïnteresseerd. Wat mogelijk tot vervolg optredens kan leiden. De publieke belangstelling had groter kunnen zijn. "Maar we zijn tevreden", zo verklaarde Willemijn Colenbrander na afloop van het seminar.

Het aanwezige publiek kon zondagmiddag op een uitgebreide wijze kennis maken met het leven en werk van A.C.W. Staring. "Een zeer erudiet persoon die veel verbindingen heeft met Vorden en aan wie we de gedachtenis graag levend houden en hierdoor een bijdrage leveren aan behoud van bijzonder cultureel erfgoed", aldus Colenbrander. En dat vond tijdens het seminar plaats middels overdracht van theoretische kennis onder andere door de korte lezingen van neerlandicus Wim Wijnands en Staring liefhebber Ben Godtschalk.

Maar ook werd het werk van Staring 'beleefd' door optredens van de dichters van HiPP (Het instituut Praktische Poezie) Hans Mellendijk en Louis Radstaak en de musici Ellen Pieterse en Eric van Grootel.

Beeldend kunstenaar Frank Letterie
Ook beeldend kunstenaar Frank Letterie verzorgde de nodige achtergrondinformatie over het door hem vormgegeven Staringbeeld in het centrum van Vorden. Als docent Nederlands verbonden aan het Iselinge Hogeschool in Doetinchem had neerlandicus Wim Wijnands in het kader van zijn studie Nederlandse Letteren speciale aandacht besteed aan bijzondere aspecten van het werk van de dichter Staring. Ook stelde hij onder andere een bloemlezing samen uit het werk van Staring. Wijnands probeerde zondag duidelijk te maken waardoor Staring een markante figuur is in de geschiedenis van de Nederlandse literatuur en hoe Staring de in zijn tijd praktisch onbekende Achterhoek nadrukkelijk op de kaart van poëtisch Nederland zette.

Staring liefhebber Ben Godtschalk
Ben Godtschalk, opgegroeid in Leerdam aan de Linge, snapte op school niet veel van het werk van A.C.W. Staring. Na veertig jaar op zee over de wereld gezworven te hebben waarvan dertig jaar als gezagvoerder in de Offshore-industrie op zee, streek hij in Vorden neer. Toevallig 'in de achtertuin' van de Wildenborch.

"Toen ik ging spitten in de archieven van de VOC kwam ik de VOC-kapitein Damiaan Hugo Staring tegen. Hiermee begon alles en werd mijn interesse gewekt voor deze zeer veelzijdige 'zeeman' maar bovenal voor zijn zoon A.C.W." Godtschalk besteedde in zijn presentatie aandacht aan de andere kwaliteiten van Staring zoals: de muziek, de verbinding met Martinet, waterbeheer, statistiek/landbouw en de innovatieve kwaliteiten van de technicus/ingenieur Staring.

Liederen van Eric van Grootel en liederen van A.C.W. Staring op teksten van Staring werden gezongen door Eric van Grootel en Ellen Pieterse. Tenslotte vertelde Frank Letterie over zijn motivatie voor het maken van het beeld van Staring en over de door hem ontworpen Staringpenning. Ook was er tijdens het seminar een kleine overzichttentoonstelling over Staring ingericht.