Bayer 04 Leverkusen winnaar Wim Kuijper Toernooi 2015.
Bayer 04 Leverkusen winnaar Wim Kuijper Toernooi 2015. Foto: Theo Huijskes

Toernooi boegbeeld Jan Borgonjen Erelid van vv Vorden

Bayer 04 Leverkusen winnaar 25e Wim Kuijpertoernooi

Vorden - Bayer 04 Leverkusen uit Duitsland gaat de geschiedenisboeken in als de 25e en tevens laatste winnaar van het jaarlijkse tweedaagse Wim Kuijpertoernooi van de vv Vorden. Bayer 04 versloeg in de finale RSC Anderlecht uit België met 2-1 in de verlenging. In het afgelopen weekend werd op het sportpark 't Grote Veld aan de Oude Zutphenseweg in Vorden de laatste editie georganiseerd van dit niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland erg populaire jeugdvoetbaltoernooi voor spelertjes uit de D-klasse. Deze keer derhalve jongens die op 1 januari 2016 nog geen 13 jaar zijn. Vanwege organisatorische en financiële omstandigheden is er na een kwart eeuw een punt gezet achter een evenement voor zowel de actieve als passieve liefhebber van attractief jeugdvoetbal.

Door Theo Huijskes


Het werd om die reden een voetbalweekend met een lach en een traan. Een lach omdat het sportieve gebeuren andermaal een uitstekend verloop kende en een traan omdat er tevens een eind is gekomen aan een verenigingsonderdeel, waarin tientallen clubmensen, echte vrijwilligers jaar in, jaar uit hun hele ziel en zaligheid hebben gestopt. Onder hen toernooivoorzitter Jan Borgonjen (63), die niet alleen aan de wieg heeft gestaan van het toernooi, maar alle 25 jaar voorop is gegaan om het evenement ieder jaar te doen slagen. Borgonjen werd dan ook letterlijk en figuurlijk na afloop van de finale in het zonnetje gezet. Dat gebeurde ook met de overige leden van de organisatie.

Erelidmaatschap
Herman Vrielink, voorzitter van de vrienden van het Wim Kuijpertoernooi, noemde Borgonjen het boegbeeld van het toernooi en voegde daar in de overtreffende trap de titel Mr. Wim Kuijpertoernooi aan toe. Ook William van der Veen, voorzitter van de vv Vorden, stak de bewogen en zeer integere verenigingsman Borgonjen de loftrompet toe. Van der Veen zag in Borgonjen een hardwerkende en betrouwbare clubman met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een ovationeel applaus van de zijde van alle belangstellenden op de tribune en langs de lijn volgde toen de voorzitter bekend maakte dat Jan Borgonjen vanwege al zijn verdiensten was benoemd tot Erelid van de club. Een emotionele Borgonjen nam het eerbetoon met slechts enkele woorden in ontvangst. "Een mooier afscheidscadeau had men niet kunnen bedenken. Hiervan ga ik genieten, want deze club zit diep in mijn hart." Naast boeketten bloemen, een fotocollage en een glazen beeldje van 25 jaar WKT voor alle leden van de organisatie, viel ook organisatielid Ernst te Velthuis een bijzonder eerbetoon ten deel. Hij werd benoemd tot Lid van verdienste van de vv Vorden.

Jeugd vv Vorden stunt
En dan het toernooi zelf. Aangemoedigd door de fraaie weersomstandigheden was het reeds op zaterdag gezellig druk op het sportpark 't Grote Veld oftewel de thuisbasis van de vv Vorden. De jeugd van laatstgenoemde club zorgde reeds in de eerste wedstrijd voor een verbluffende stunt door in de poule PSV uit Eindhoven op 0-0 te houden. Dit tot grote vreugde van trainer Wilbert Grotenhuys. Zijn aankondiging in de voorafgaande aan de voetbaltweedaagse huis aan huis verspreide toernooikrant dat hij voor een stunt wilde gaan zorgen, werd daarmee direct ingelost. De stunt leek in de tweede poulewedstrijd tegen Arsenal een vervolg te krijgen. Maar ondanks de luidruchtige aanmoedigingen van de Vordense coach, bleek zijn team niet in staat om een 1-1 stand vast te houden tot het laatste fluitsignaal. De club uit Londen, debutant op het WKT, won met 2-1. Ook op de zondag komt de jeugd van de vv Vorden goed voor de dag door in de eerste wedstrijd tegen KRC Genk een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen. Vervolgens wordt er tegen AZ met grote cijfers verloren en wordt er in de wedstrijd om de negende en tiende plaats nog een 0-0 eindstand bereikt tegen Willem II, maar is de ploeg uit Tilburg beter in het nemen van strafschoppen.

Tegenvallend Feyenoord
Opvallend tijdens het toernooi zijn de tegenvallende prestaties van de jeugd van Feyenoord. Het Rotterdamse jeugdteam, in de afgelopen jaren vaste klant op het Wim Kuijpertoernooi, laat op de eerste toernooidag al direct zien dat men fysiek tekort komt om de vorig jaar in Vorden behaalde eindzege te prolongeren. Met twee gelijke spelen en een nederlaag gaat de ploeg van trainer Gaston Taument de tweede toernooidag in. Op de zondag moet de ploeg uit De Kuip een tweetal nederlagen incasseren en keert uiteindelijk dankzij een 3-0 overwinning op PSV met een zevende plaats in de eindrangschikking huiswaarts. De D-jeugd van Feyenoord wist vorig jaar nog alle zes toernooiwedstrijden in een overwinning om te zetten. Tevens presteerden de Rotterdammers het toen ook om in al die wedstrijden geen enkele tegengoal te incasseren. Trainer/coach Gaston Taument (44) en voorheen circa tien seizoenen vleugelspeler van het grote Feyenoord, heeft wel een verklaring voor de prestaties van dit jaar. "Mijn jongens kunnen absoluut goed voetballen, maar zijn allemaal nog erg jong en komen mede daardoor fysiek gezien niet mee. Maar het positieve is, dat het spelen van een dergelijk toernooi een goede leerschool is voor dit team." Een opvallende prestatie kan verder worden toegekend aan het adres van AZ. Als nieuwkomer op het toernooi sluit de ploeg uit Alkmaar de eerste toernooidag af met maar liefst drie overwinningen op rij, waarbij de 4-0 zege tegen Arsenal tot ieders verbeelding spreekt.

Prijsuitreiking door Jesse Kuijper
In het kader van het 25e en laatste toernooi werden de prijzen uitgereikt door Jesse Kuijper, de kleinzoon van de grote Wim Kuijper, naar wie het toernooi is vernoemd. In zijn toespraak haalde Jesse Kuijper zijn grootvader bij iedereen in herinnering naar boven als iemand met een groot voetbalhart en dat voor deze sport in het algemeen en voor de vv Vorden in het bijzonder. "Met name het jeugdvoetbal was zijn lust en zijn leven. En dat daarom dit prachtige toernooi 25 jaar achtereen zijn naam heeft mogen dragen, vind ik fantastisch. Helemaal geweldig is het dat hij, alvorens te overlijden, ook nog een vijftal toernooien van dichtbij heeft mogen meemaken. Het is jammer dat aan dit evenement een einde is gekomen, maar ook niet weer echt jammer. Immers de trotse gevoelens overheersen nu en blijven altijd overheersen. Alleen maar lof en blijken van respect en dank aan al die honderden mensen, die op vrijwillige basis dit voetbalfestijn al die jaren mogelijk hebben gemaakt", aldus Jesse Kuijper.

Uitslagen Wim Kuijpertoernooi

Wedstrijden zaterdag
KRC Genk - PSV 1-1, Middlesbrough - Feyenoord 2-2, AZ - Arsenal 4-0, Willem II - RSC Anderlecht 0-2, vv Vorden - PSV 0-0, Feyenoord - Bayer 04 Leverkusen 0-2, KRC Genk - AZ 0-2, Middlesbrough - Willem II 4-0, Arsenal - vv Vorden 2-1, RSC Anderlecht - Bayer 04 Leverkusen 0-4, Willem II - Feyenoord 0-0, PSV - AZ 1-2, Bayer 04 Leverkusen - Middlesbrough 1-1, Arsenal - KRC Genk 2-2.

Wedstrijden zondag
Feyenoord - RSC Anderlecht 1-4, vv Vorden - KRC Genk 1-1, Bayer 04 Leverkusen - Willem II 8-0, PSV - Arsenal 2-2, RSC Anderlecht - Middlesbrough 3-3, AZ - vv Vorden 5-0, Middlesbourgh - PSV 2-0, Feyenoord - Arsenal 0-1, Bayer 04 Leverkusen – KRC Genk 0-1, RSC Anderlecht - AZ 1-1, RSC Anderlecht wns, PSV - Feyenoord 0-3, Middlesbourgh - Arsenal 1-1 Arsenal w.n.s., KRC Genk - AZ 2-1, Willem II - vv Vorden 0-0 Willem II w.n.s.

FINALE: Bayer 04 Leverkusen - RSC Anderlecht 2-1 (na verlenging).

Eindstand
Bayer 04 Leverkusen
RSC Anderlecht
KRC Genk
AZ
Arsenal
Meddlesbourgh
Feyenoord
PSV
Willem II
vv Vorden

Onderscheidingen
Beste speler van het toernooi: Siemen van der Lint van KRC Genk. Beste doelverdediger van het toernooi: Asli Lindenschot van vv Vorden. Winnaar Fair Play Cup: Willem II.

Jan Borgonjen, Erelid van de vv Vorden.
Organisatie WKT na 25 jaar in de bloemetjes gezet.