De renners van de Pfeifer Challenge in training.
De renners van de Pfeifer Challenge in training. Foto: Theo Huijskes

Aankomstfeest voor iedereen op Groenlose Markt Finish Pfeifer Challenge 2015

Groenlo - Deze week is het dan eindelijk zover. In de afgelopen maanden is er veel, zeer veel over gesproken en ook geschreven. Een prestatief hoogstaand en daardoor voor Groenlo en omgeving uniek sportevenement gaat zijn beslag krijgen. Twaalf recreatieve (amateur-)wielrenners gaan in een tijdsbestek van 36 uur een duizend kilometer lange monsterrit naar Parijs en weer terug fietsen. De Pfeifer Challenge 2015 ten behoeve van KiKa (Kinderen Kankervrij) gaat vrijdagmorgen a.s. om 8.00 uur in Maastricht van start en wordt hopelijk op een succesvolle en daarmee tevens ongeschonden wijze op zaterdagavond a.s. om 20.00 uur op de Markt in Groenlo beëindigd met een daverend aankomstfeest. Wordt er aangaande de challenge zelf niets aan het toeval overgelaten, een en ander is ook het geval wat betreft het programma voor het aankomstfeest in hartje Grolle.

Door Theo Huijskes


De mannen die het moeten gaan maken, twaalf in totaal, vertrekken vergezeld van een complete begeleidingsstaf op donderdag 27 augustus in de morgen naar Zuid-Limburg. Na een overnachting in Gulpen wordt een dag later om 8.00 uur in Maastricht het startsein gegeven voor de fietstocht naar Parijs en weer terug naar Groenlo. En die twaalf mannen zijn: Bas Broshuis, Maurice Gelinck, Arnold Harbers, Eddy Lamers, John Ligtenberg, Bobby Mellendijk, Jacky Mellendijk, Sander Olijve, Gerrit Pfeifer, Francesco Rave, Arjan Ribbers en Niels Rondeel. Dat alles is afgestemd op een succesvolle uitvoering van deze eigenlijk onmenselijke uitdaging, moge duidelijk zijn. Maar waar bij alles en iedereen een mogelijk nog zwaarder accent komt te liggen, is het gegeven dat de veiligheid en gezondheid van het dozijn coureurs te allen tijde voorop staat. Vandaar dat een omvangrijke begeleidingsstaf de tocht vanaf het begin tot het eind van dichtbij zal volgen. Het gaat hierbij onder andere om een arts met verpleger (inclusief ambulance), twee fysiotherapeuten, twee mechaniekers, een kok en verder ook een fotograaf, filmer, alsmede digitale specialisten.

Loodzware onderneming
Michel Hoffman, voorzitter van de organisatie en teammanager van de groep, vertelt dat het begeleidingsteam in totaal uit twintig personen bestaat. "Alles moet tot in de kleinste details goed geregeld zijn. Iedereen heeft het wel over een tocht van duizend kilometer, maar de zwaarte van het traject ligt hem in het feit dat er wel sprake is van ruim 8.500 hoogtemeters. Dat is immens veel. Vergelijk het maar met ruim acht keer de Alpe d'Huez oprijden." Hoffman is bijzonder te spreken over alle vormen van medewerking, sponsoring e.d. "Of het nu de gemeente Oost Gelre is, de politie of welke organisatie dan wel onderneming ook, iedereen is bereid om samen te werken en ons materieel en financieel te ondersteunen. Andermaal het bewijs dat het goede doel KiKa enorm leeft onder de mensen. Dit ondanks het gegeven dat er belangstellende mensen van vooral buiten Groenlo zijn, die niet op de hoogte zijn van het bedrijf Pfeifer Heavy Machinery in Groenlo en in de veronderstelling zijn dat de challenge zich inzet om gelden te werven voor de bestrijding van de 'Ziekte van Pfeiffer'. Daarbij niet gezien hebbende dat die Pfeiffer met dubbel f wordt geschreven", aldus een lachende Hoffman.
Harrie Hoitink van Iris Communicatie, verantwoordelijk voor diverse pr-aangelegenheden, geeft aan dat de mensen thuis, alsmede andere belangstellenden via de FB-pagina, alsmede via de website van de Pfeifer Challenge doorlopend op de hoogte kunnen blijven van het verloop van de tocht. "Wij zullen op beide dagen zorgen voor de gewenste updates."        

Gezamenlijke munt
Ook met betrekking tot het feest, zaterdagavond op de Markt, is er van alle kanten volop medewerking. "Alles wordt gedaan om er een groots festijn van te maken", zegt organisator Michaël Lammers van Steam.dj. "Het is een niet alledaagse prestatie, die er wordt neergezet door een twaalftal coureurs en daarom moeten wij ze bij binnenkomst in hun eigen Groenlo toch op een ovationele manier onthalen. Het programma begint 's middags reeds om 15.00 uur en biedt voor elk wat wils. De finish is gepland om 20.00 uur. Maar wat heet in dit geval een planning wanneer het om een dergelijke slijtageslag gaat, waarbij van alles kan gebeuren dat een totaal andere aankomsttijd tot gevolg heeft. Maar het wachten zal voor iedereen zo aangenaam mogelijk worden gemaakt met tal van muziek-, zang en andere optredens. Daarenboven zal er op het voorplein van de Oude Calixtuskerk door Kinderdagverblijf BSO Pindakaas allerlei activiteiten voor de kinderen worden georganiseerd. Al met al een onafgebroken programma, dat voor de rijpere jeugd in ieder geval tot middernacht zal doorgaan."
Michel Hoffman geeft daarbij aan dat ook hier een goed samenwerkingsverband is gesmeed met de horeca. "En wat voor de bezoekers bovendien plezierig is om te weten, is het feit dat wij niet te maken hebben met een roet in het eten gooiende muntenkwestie. Wij hebben met de deelnemende horeca wél een gezamenlijke munt kunnen regelen."
Aan het gebeuren in hartje Groenlo werken tal van artiesten geheel belangeloos mee. Te denken valt daarbij aan de bands Curls on Fire en Overtime, alsmede aan de duo's Tim (Ebbers) & Tom (Smits) en Bjorn (Koldeweij) & Christof (Elsinghorst). Het totaal zal worden gepresenteerd door Bjorn Koldeweij, onder andere bekend als de spreekstalmeester op het hoofdpodium tijdens de jaarlijkse Grolse Dweilorkestendag. Bovendien kunnen op een groot scherm de verrichtingen van de twaalf renners op het laatste traject richting Groenlo gevolgd worden. Een hoogtepunt van de dag (avond) wordt ongetwijfeld gevormd door het moment waarop de cheque zal worden overhandigd aan namens de landelijke organisatie KiKa aanwezige vertegenwoordigers.

Peter Groot Kormelink
Een opvallend gastoptreden, en dat ook belangeloos, anders gezegd: in zijn geheel ten bate van KiKa, zal worden verzorgd door oud-Grollenaar Peter Groot Kormelink. Liedjesmaker, theatermaker, producent en zanger Groot Kormelink zal zaterdagavond tevens zijn nieuwe Achterhoek cd 'Weerkommen' presenteren. Een prachtige cd met daarop bij iedere Achterhoeker en zeker iedere Grollenaar tot de verbeelding sprekende nummers als 'Veurlicht Achterklicht', 'Vogelschieten' , 'Angoan' en zeker 'D'n Witten Bulten'. Groot Kormelink, ook bekend van onder andere de bands Splitsing en Jazzpolitie en verder van de rocktheatergroep 'Werk in uitvoering', zal zaterdagvond niet alleen de cd presenteren, maar deze ook aan de aanwezige belangstellenden te koop aanbieden. Van het daarvoor te betalen bedrag ad 15 euro per cd zal de sympathieke, op 19 maart 1953 op Grolse bodem geboren artiest direct 5 euro doorsluizen naar de Pfeifer Challenge. Overigens vindt de live presentatie van de nieuwe cd plaats op zaterdag 3 oktober a.s. en dat in het bekende regionale Uitgaanscentrum City Lido in Groenlo. Peter Groot Kormelink, die reeds in 1985 hoge ogen gooide met zijn eerste grote hit 'Wind en Zeilen', zal zaterdagavond op het podium op de Markt gedurende een halfuurtje te zien en vooral te beluisteren zijn. Alle bekende nummers uit zijn inmiddels meer dan 30 jaar bestaande carrière zullen dan voorbij komen.