Het terras van café De Bierkaai/Het Wapen van Baak kijkt uit op de Parel van Baak, de St. Martinuskerk
Het terras van café De Bierkaai/Het Wapen van Baak kijkt uit op de Parel van Baak, de St. Martinuskerk Foto: Alice Rouwhorst

St. Martinuskerk en café De Bierkaai vieren 125 jaar bestaan

Baak - Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de bouw van de Rooms-katholieke St. Martinuskerk, de Parel van Baak en het café Het Wapen van Baak, nu ook bekend als De Bierkaai, gereed kwamen. Dit wordt in september groots gevierd.

Feest op twee september zondagen
Op zondag 6 september begint de viering van het 125-jarig bestaan van kerk en café met een kerkdienst om 9.30 uur in het voorste deel van de kerk. Na afloop, zo rond 10.30 uur staat in het achterste deel de koffie klaar voor de kerkgangers en andere belangstellenden. Hier start om 11.30 uur een presentatie met veel leuke informatie en anekdotes over Baak en de St. Martinuskerk.

Expositie
Tevens is er een expositie met veel oud (beeld)materiaal opgesteld. Een onderhoudende akoestische bijdrage wordt gedurende de middag geleverd door gitarist en zanger Gerrit Hiddink uit Varsseveld. Om 13.00 uur wordt er voor alle huidige inwoners van Baak een brunch verzorgd. Alle inwoners van Baak zijn onlangs persoonlijk uitgenodigd om (een deel van) deze dag bij te wonen. In een huis-aan-huis verspreide flyer staat hoe zij zich kunnen opgeven voor de brunch, zodat er genoeg besteld kan worden en niemand tekort komt. De eindtijd van de festiviteiten zal ongeveer rond vier uur zijn. De reguliere kerkdienst van zaterdag 5 september vervalt.

Zondag 27 september
Op zondag 27 september staat de muziek centraal bij een gratis Jazz- en Gospelconcert. Dan treedt om 11.30 uur in de kerk het pop- en gospelkoor 'A sign of Friendship' op, winnaar van de Multi Mix Music Award 2000 voor beste popkoor van zuidoost Nederland en het zesmansorkest Jay Jay Border Jazzmen (JJBJ), dat jazz speelt in een geheel eigen frisse stijl. De kerk is een half uur eerder open. Vanaf half drie kunt u verder swingen in café De Bierkaai/Het Wapen van Baak, want dan gaat het dak eraf met het vervolg van het optreden van de JJBJ-band.

125 jaar geschiedenis
In 1868 stierf de laatste Van der Heijden en met zijn heengaan kwam 50.000 gulden uit zijn nalatenschap vrij voor de Baakse gemeenschap. Van dit bedrag, dat in de loop der jaren inmiddels meer dan verdubbeld was, werd de kerk gebouwd. De aanbesteding vond plaats in 1889 en de bouw werd voor een bedrag van 74.900 gulden gegund aan Wighers en Etmans uit Lobith die de laagste inschrijving hadden. De toenmalige pastoor wilde de kerk ergens aan de Zutphen-Emmerikseweg plaatsen "opdat de kerk niet in eenen hoek maar geheel vrij" zou komen te liggen.

De Heer geprezen en daarna het glas geheven

De toenmalige bewoners van Huize Baak gingen er echter vanuit dat zij vanuit hun huis zicht op de nieuwe kerk zouden hebben. En zo geschiedde. Het terrein waar de kerk nu staat werd gekozen en het huis van Herfkens dat er stond moest afgebroken worden. Deze werd voor een deel met dezelfde stenen weer opgebouwd op de plek waar nu café de Bierkaai/Het Wapen van Baak staat. De kerk werd gerealiseerd in 1890 naar een ontwerp van architect Alfred Tape. Naast Cuypers, één van de bekendste en beste architecten van neogotische kerken uit die tijd. Twee jaar later vond de inwijding van de St. Martinuskerk plaats door de aartsbisschop van Utrecht P.M. Snickers. Vanaf de huidige ingang is in een glas-in-lood raam de patroonheilige van de kerk, Martinus van Tours, afgebeeld zittend op het paard met in de hand zijn cape die hij in tweeën deelt om te delen met een bedelaar.

De tand des tijds
In de loop der jaren is het interieur verder verfraaid en aangevuld, veelal door schenkingen van parochianen. Tijdens de hoogtijdagen van de kerk moesten er zelfs meer banken bijgeplaatst worden, zodat alle kerkgangers de vele (trouw- en rouw)diensten al zittend konden volgen. Dieptepunt voor de kerk was wel het oorlogsjaar '43 toen de kerkklokken door de Duitsers weggehaald werden om omgesmolten te worden tot oorlogstuig. Stille getuige hiervan is de beschadiging op de balustrade van het koor, die ontstaan is bij het neerlaten van de grootste klok.

Ook aan dit Rijksmonument heeft de tand des tijds geknaagd en daarom is de kerk vanaf de jaren tachtig grondig opgeknapt. De laatste restauratie was in het begin van deze eeuw, waarbij de kerk in oude glorie is hersteld. Door het dalend aantal kerkgangers is de kerk in tweeën gesplitst in een liturgisch deel en een profaan deel voor andere bestemmingen middels een grote glazen wand. In de maanden mei tot en met september is de kerk elke donderdagmiddag opengesteld voor publiek.

Waar een RK kerk is, is een café
Niet alleen de kerk, maar ook het tegenoverliggend café viert het 125-jarig bestaan. De kerk en het café zijn al meer dan een eeuw met elkaar verbonden. Gedurende die tijd zijn heel wat zaken toevertrouwd aan de Heer via het oor van de pastoor tijdens de biecht en/of na de mis aan de kastelein achter de tap. Je zou kunnen zeggen dat eerst de Heer werd geprezen en daarna het glas geheven. De organisatoren heten u van harte welkom op zondag 6 en 27 september bij de viering van dit gedenkwaardige feit.


www.12apostelen.nl/uw-eigen-kerk/baak---h-martinus
www.debierkaai.nl


Badmintonnen voor jeugd in Hengelo

Hengelo - Vanaf 25 september begint het badminton seizoen weer in Hengelo, in Sporthal de Kamp. Elke dinsdag is er dan gelegenheid om te komen badmintonnen voor de jeugd van 18.30 tot 19.30 uur onder begeleiding. Vanaf 1 september is er ook een gediplomeerd trainer aanwezig.

Badminton is een sport dat spelenderwijs aan jonge kinderen kan worden geleerd. Ook omdat kinderen nog moeilijk een keuze kunnen maken welke sport ze willen gaan doen, heeft de Hengelose badmintonclub voor de jeugdleden de mogelijkheid om een half jaar lidmaatschap te nemen. Je betaald dan 30 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Kinderen van 13 t/m 18 jaar betaalt men dan 45 euro. Uiteraard is er de mogelijkheid om driemaal gratis te komen en kennis te maken met de sport. Rackets en shuttles zijn aanwezig. Ook zijn seniorenleden ook van harte welkom vanaf 19.30 tot 22.00 uur.


www.hengelosebadmintonclub.nl