Joey den Besten in Tsjechiƫ. Foto: Henk Teerink.
Joey den Besten in Tsjechiƫ. Foto: Henk Teerink. Foto:

Twee podiumplaatsen voor Den Besten

Halle - Afgelopen weekend werden in Tsjechiƫ de voorlaatste International Road Racing Championship (I.R.R.C.) wedstrijden gereden. De races in Horice gaan door het dorp en een stuk bos. Daar is wel wat lef voor nodig, maar daar ontbreekt het bij de rijders van het Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) niet aan. Joey den Besten die uitkomt voor het team in de superport vond het allemaal fantastisch evenals teamgenoot Jochem van den Hoek die deelneemt in de categorie Superbikes. Naast deze twee heren kwam ook Hamove lid Johan Fredriks aan de start in Horice.

Joey den Besten uit Halle moest zaterdagmorgen vroeg uit de veren in verband met met de trainingen. De eerste training deed hij het rustig aan om het vertrouwen weer te krijgen in de motor. Helaas werd er na een aantal minuten code rood gegeven. Dit kwam omdat een van de rijders achter de safetycar was gevallen.

Na een half uur te hebben gewacht kwam men weer in de baan. Joey gebruikte die tijd goed en versnelde naarmate de training vorderde. Tijdens de tweede kwalificatie in de middag gebruikte het P.R.A. team nog de banden van de vorige race in Chimay. Joey en het team hadden het een en ander aan de setting veranderd wat goed uitpakte.

Halverwege de training kwam hij even binnen om wat te overleggen en te drinken. Joey voelde zich als een vis in het water op het circuit van Horice en dat kwam tot uiting met een derde plaats achter de lokale rijders. De tijd die Joey op de klokken zette scheelde maar weinig met de coureurs voor hem. De eerste race werd gewonnen door de Tsjech Marek Cerveny. Michal Dohausil werd tweede voor Joey den Besten. Den Besten eindigde in race 2 als tweede en was meer dan tevreden. Dohausil mocht dit keer plaats nemen op de hoogste trede van het podium. Kamil Holan beklom het podium als derde. Cerveny deed het voor zijn doen rustig aan en werd vierde. Daarmee werd de Tsjech I.R.R.C Supersport kampioen met nog twee races te gaan in het Duitse Froburgh over een aantal weken.

Den Besten gaat voor de tweede plaats in het algemeen klassement. De sfeer hier in Horice is geweldig liet hij weten en vele enthousiaste toeschouwers vragen om de haverklap een handtekening. Daarnaast is de uitloopronde ook super. Het publiek juicht alle rijders toe en dat is echt geweldig om mee te maken, aldus Den Besten. Daarnaast is er ook geen gezeur over bandenstickers en geluid. Donders hard rijden door het dorp en het bos is het mooiste wat er is lieten de rijders weten.

De organisatie zet zich ook voor de volle 100% in voor de buitenlandse teams wat door met name het P.R.A. team zeer gewaardeerd wordt. Bij de Superbike werd de Belg Sebastien Le Grelle kampioen. Le Grelle behaalde een tweede en eerste plaats en was dit jaar een van de snelste rijders van het veld in de categorie Superbikes. Clublid Johan Fredriks werd tweemaal vierde en Jochem vam den Hoek van het Hengelose P.R.A. team deed het voortreffelijk met een vijfde en zesde plaats. Tonny Wassink was bijzonder tevreden over de behaalde resultaten van Den Besten en Van den Hoek.