Henrieke Schoonekamp.
Henrieke Schoonekamp. Foto:

Columniste Contact overspoeld door media-aandacht

Zutphen – Het zal je maar gebeuren, je schrijft een blog en voor je het weet wordt je overspoeld door landelijke, regionale en lokale media-aandacht van kranten, radio en televisie. Het overkwam onze columniste, Henrieke Schoonekamp uit Zutphen, deze week. Henrieke is naast haar werk als forensisch onderzoeker bij de politie, columniste bij Contact Zutphen-Warnsveld én houdt een politieblog bij. Dinsdag 18 augustus om 19.30 uur plaatste zij de aangrijpende blog over haar ontmoeting met Wendy Marsman uit Zutphen online op haar blogspot. De blog 'De kus van Lennart' is inmiddels meer dan 180.000 keer gelezen en werd direct opgepakt door de media.

Wendy verloor 4 jaar geleden, augustus 2011, plotseling haar tweejarige zoontje Lennart. De 'vieze vingertjes' die de peuter achterliet op het woonkamerraam wilde ze voor altijd bij haar houden, vertelde ze wijkagent René. Hij schakelde de hulp in van Henrieke, die haar forensische kennis en middelen besloot in te zetten om de vingerafdrukjes van de 'kleine boef' vast te leggen. Maar wat zij tijdens het poederen ontdekt, maakt diepe indruk. Temidden van alle vingerafdrukjes en vegen ziet Henrieke de afdruk van een kus, een kus van Lennart. Henrieke slaagde erin de afdruk van de kus eraf te halen en schreef er een blog over. 'De kus van Lennart' is te lezen op: henriekeschoonekamp.blogspot.nl.

Hieronder een interview met Henrieke over de blog die zoveel teweegbracht. Dit interview is gehouden op vrijdag 21 augustus.

Het is nu bijna drie dagen geleden, is de media-aandacht alweer gaan liggen?
"Nou, niet echt. Het gaat nogal door. Maar op zich vind ik het wel grappig wat er ineens gebeurt. Zoiets verwacht je gewoon niet. "

Voordat je de blog plaatste, heb je contact gehad met Wendy. Wat vond zij ervan?
"Ja natuurlijk heb ik eerst de familie benaderd, zo'n verhaal ga je niet zomaar plaatsen. Maar dit is al jaren geleden gebeurd. Lennart is vier jaar geleden in 2011 overleden. Dus een paar maanden later gebeurde het dat ik gevraagd werd de vingerafdrukken vast te leggen. De blog heb ik tweeënhalf jaar geleden geschreven, toen ik in 2013 intern begon te schrijven voor de politie, maar ik heb het toen nooit online geplaatst. De familie had het al gelezen en die vonden het een mooi stuk. Maar op dat moment heb ik er verder niks mee gedaan. "

Hoe ben je er toe gekomen om nu de blog online te zetten?
"Sinds februari dit jaar schrijf ik, naast intern, ook extern voor de politie op politie.nl/blogs en heb ik toestemming om over mijn werk te schrijven, ook voor mijn eigen blog. Dus toen ik een tijdje geleden Wendy tegenkwam en zij mij vroeg of ik de blog nog een keer online ging zetten, dacht ik: 'Ja dat kunnen we eigenlijk best wel doen'. Dus toen heb ik besloten het te plaatsen. Dinsdagavond 19.30 uur heb ik het online gezet, de familie wist daar dus van. Ondertussen is het al 180.000 keer gelezen."

Wat gebeurde er vanaf het moment dat je de blog plaatste?
"Vanaf het moment dat ik de blog online plaatste, groeide het aantal lezers. Dinsdagavond ging het zó snel dat we (Wendy en ik) alle likes en aantal keren dat het gedeeld werd al niet meer bij konden houden. Je probeert in het begin alle reacties bij te houden en te lezen, maar na twee uur was dit al geen doen meer. Normaal gesproken als ik een blog online plaats, dan gaat het aantal lezers/likers/delers vrij snel en is dat de volgende ochtend alweer afgezwakt. Gaat even hard en dan ebt het weg. Maar deze niet. Ik ging op een gegeven moment slapen en dacht: 'Morgen is het vast allemaal weer normaal'. Ik werd wakker, keek op mijn blogspot en zag dat het ondertussen al 60.000 keer gelezen was.

Voordat ik het wist kwam het op gang en werd ik benaderd door de Telegraaf, het Ad, Omroep Gelderland en allerlei andere media. Al snel stond het op telegraaf.nl, ad.nl en was Omroep Gelderland aan het filmen (dit werd donderdagavond 20 augustus uitgezonden in GLD Vandaag). En ja, als eenmaal een aantal media het oppakken, dan nemen ze het al snel van elkaar over. Vervolgens probeerden de Linda en de Libelle mij te bereiken, en ontving ik een facebookbericht van 3FM (die eerder al de redactie van Contact gebeld hadden). Het stond zelfs als meest gelezen verhaal op de website van het Gazet van Antwerpen en vanochtend ontving ik berichtjes van vrienden dat het ook in de Metro en Gelderlander had gestaan."

Wat was je reactie toen dit gebeurde?
"Op dat moment gaat het heel erg hard, hoe ga je daarmee om? Ik heb eerst jullie (redactie Contact) gebeld omdat ik voor jullie columns schrijf en vond het belangrijk om daarom eerst jullie op de hoogte te stellen van dit nieuws. Meteen daarna heb ik de afdeling Communicatie van de politie gebeld met de vraag wat ik met deze situatie aanmoest en vooral hoe ik ermee om moest gaan. Welke media wel of niet, wat kan ik zeggen of wat beter niet? Ik ben daar zelf gewoon helemaal niet in thuis. Zij hebben me daar erg goed bij geholpen.

Als iemand me maandag had gezegd dat ik door 3FM, Omroep Gelderland, Hart van Nederland en de landelijke kranten benaderd zou worden, had ik dat nooit geloofd. En nu krijg ik zoveel berichtjes, dat een bericht van 3FM zelfs 'er tussendoor glipt'. Het aantal berichten loopt nu nog steeds aardig door en zal nog even voortkabbelen. "

Hoe is het contact met de familie?
"Ja goed. We overleggen ook samen hoe we met de media om gaan. Althans, voor zover we daar eerst nog controle over hadden, dat waren we snel kwijt. Gelukkig hielp de Communicatieafdeling van de politie ons. Sinds de gebeurtenis vier jaar geleden heb ik altijd contact gehouden met Wendy en kletsten we af en toe even bij.

Op dit moment is het ook fijn dat we gewoon kunnen overleggen, want dat het zo explodeerde hadden we niet verwacht. Overigens hebben we er geen spijt van en kan de familie, omdat het allemaal al een plek gekregen heeft, er nu goed mee omgaan. Moeder Wendy was vooral erg onder de indruk van alle positieve reacties."


henriekeschoonekamp.blogspot.nl

De Kus van Lennart.