Peter Vorderman met Saartje die als beloning voor het goede werk een worst in haar bek heeft.
Peter Vorderman met Saartje die als beloning voor het goede werk een worst in haar bek heeft. Foto:

Ruurloër Peter Vorderman
succesvol in jachthondensport

Ruurlo – Zijn jachthonden gevaarlijk? Peter Vorderman schiet in de lach. "Absoluut niet, integendeel zelfs. Dat komt mede dankzij veel positieve aandacht en intensieve training. En Labrador Retrievers al helemaal niet. Het zijn lieve mensgerichte en aanhankelijke honden." En het moet gezegd worden, bij de begroeting word ik zachtaardig en zeer spontaan ontvangen door Saartje. Peter: "Ze zijn niet alleen lief, maar ook alleskunners. Zo zijn het top jachthonden, specialisten in het apporteren van wild. Daarnaast zijn het ideale gezinshonden en uitstekend als blindengeleide/hulphond, reddingshond, drugs/explosievenhond en zelfs het ruiken van kwaadaardige darmtumoren in een vroeg stadium. Maar gelukkig zijn het ook boeven op zijn tijd. Zeg me waar een Labrador niet geschikt voor is."

Door Jan Hendriksen

De jachthondensport is relatief onbekend in Nederland maar kent toch ongeveer vijfduizend beoefenaars. Ook de Achterhoek is goed vertegenwoordigd. Ruurloër Peter Vorderman (67) is sinds kort gepensioneerd en heeft veertig jaar bij de Koninklijke Luchtmacht gewerkt. Nu hij meer tijd heeft is jachthondenwerk één van zijn grote passies geworden. Met Saartje is hij actief in zowel de jachthondensport als in de praktijkjacht als picker-up. En succesvol. Begin dit jaar won Peter de jaarlijkse Midwinterwedstrijd in Noord-Brabant waaraan alle top combinaties van het afgelopen seizoen deelnamen. Een prestigieuze wedstrijd, waar Peter en Saartje met hun overwinning vele grote namen het nakijken gaven, waaronder de winnaar van de Nimrod 2015. "In 2010 kwam Saartje en omdat ik toen meer tijd had om te trainen, was mijn doel om met haar het felbegeerde KNJV A-diploma te halen. En dat lukte tot mijn verbazing al op ruim 2,5 jarige leeftijd, dat is erg jong. En snel daarna behaalden we al het eerste MAP-A diploma."

Kleine opdonder
Inmiddels had Peter al gehoord van andere wedstrijdvormen, maar wist nog niet precies wat dat allemaal inhield. Vorderman: "Geleidelijk aan ontdekte ik dat allemaal en ging een uitdagende wereld voor me open. Inmiddels voelde ik ook dat er wellicht nog meer in het vat zou kunnen zitten. Saartje is nu vijf jaar en hoewel we geen absolute wedstrijdtoppers zijn, kunnen we inmiddels wel goed meekomen in de subtop (top 25)." Saartje is naar de mening van zijn baas een kleine opdonder. "Men denkt vaak dat het nog een jonge hond is omdat ze niet groot is en een lief jonge hondenkoppie heeft. Ze is heel enthousiast, vrolijk, werklustig, goed dirigeerbaar, zelfstandig en er zit een geweldige neus op. Met deze hond heb ik een heel speciale band en goed teamwork is een randvoorwaarde om op hoog niveau te kunnen presteren", vertelt Peter enthousiast.
De wedstrijden waaraan Peter en Saartje deelnemen bestaan meestal uit pittige meervoudige proeven op grote afstanden in een gesimuleerde jachtomgeving. Ze trainen in uiteenlopende terreinomstandigheden, twee tot drie keer per week, weer of geen weer. Als puppy begonnen bij de Retriever Groep Borculo en later overgestapt naar de trainingsgroep van Nico Scholten en Theo Cornelissen. De lat binnen deze Achterhoekse groep ligt erg hoog, maar het is tevens een heel gezellige gedreven groep". "Al met al is het genieten als ik Saartje zo enthousiast aan het werk zie en goede dingen zie doen."