Gerrit Vriezen, Henk Graven, Bert Kettelerij, Theo Franck en Derk Lunneker (v.l.n.r.) in het rabattenbos. Foto Jan Hendriksen.
Gerrit Vriezen, Henk Graven, Bert Kettelerij, Theo Franck en Derk Lunneker (v.l.n.r.) in het rabattenbos. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Achterhoekse natuur wordt weer een stukje mooier

Ruurlo – Ze vinden het belangrijk dat de natuur, het landschap en de cultuur van de Achterhoek en de Liemers behouden blijft, zodat ook de toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten. Daarom zijn in Ruurlo momenteel op twee locaties vrijwilligers van de G.A. van der Lugt Stichting druk in de weer in de natuur. Op het ruim een hectare groot terrein van de Sieverinks Es en -Bos aan de Kooiersdijk en in een drie hectare groot rabattenbos aan de Laarbraakweg zijn tot 15 maart de vrijwilligers nog druk in de weer.

Door Jan Hendriksen

"Vanaf 15 maart mogen we volgens de flora- en faunawet niet meer actief met motorisch gereedschap in de natuur werken", zo laat 'werkbaas' Henk Graven uit Lochem van de G.A. van der Lugt Stichting weten. In 1971 kocht de G.A. van der Lugt Stichting het rabattenbos van ongeveer drie hectare aan de Laarbraakweg in het ten zuiden van Ruurlo gelegen Ruurlose Broek aan. Het oostelijk deel van het bos bestaat uit elzenhakhout terwijl het westelijk deel uit een natuurlijk bos waar de natuur zich spontaan kan ontwikkelen. "Maar op gezette tijden dunnen we dit bos uit", zo vertelt Henk Graven die samen met de vrijwilligers Gerrit Vriezen en Bert Kettelerij uit Ruurlo, Theo Franck uit Borculo en Derk Lunneker uit Lochem vorige week druk in de weer zijn om hout te 'sprokkelen'. Onlangs werd het nabij gelegen Tichelmansbosje (een hectare) aan de Batsdijk ook 'bewerkt' door de vrijwilligers. Wilgen werden geknot, hakhoutsingels afgezet en tak- en tophout opgeruimd.

Op het terrein van de Sieverinks Es aan de Kooiersdijk is de stichting gestart met het nieuwste project. De historische éénmanses wordt momenteel omgevormd van grasland naar een kruidenrijke graan- en fauna-akker. Het grasland is inmiddels gefreesd en omgeploegd. Na het zaaigereed maken wordt een mengsel van zomergerst (Hordeum Vulgare) en Witte Emmer (Triticum dicoccum) ingezaaid. Henk Graven: "Witte Emmer is een oeroude graansoort die nauw verwant is aan tarwe. Het graan wordt niet geoogst aan het einde van het seizoen maar blijft liggen voor vogels, muizen en alles wat daar iets van zijn gading kan vinden. Stiekem hopen we dit jaar al op een koppel patrijzen dat door het nieuwe gewas wordt aangetrokken. Het graangewas wordt nog aangevuld met een mengsel van inheemse akkerbloemen. En ook al is het maar een hectare groot, De Achterhoek wordt daardoor weer een stukje mooier." De Sieverinks Es werd in 1993 verworven via toedeling bij de ruilverkaveling Ruurlo. De es werd in bruikleen gegeven aan een nabij wonende landbouwer.

G.A. van der Lugt Stichting
De G.A. van der Lugt Stichting, opgericht in 1963 op initiatief van een aantal bestuursleden van de oudheidkundige vereniging de Graafschap (nu de Historische vereniging Achterhoek en Liemers), is oorspronkelijk bedoeld geweest als een restauratie- en publicatiefonds. Al spoedig richtte deze stichting zich echter, op verzoek van het Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland, op het veiligstellen van kleinschalige natuur- en landschapselementen zoals houtwallen, singels, beekgeleidende bossen, kleine bosjes en natuurlijke weiden. Met steun van Rijk en provincie heeft de G.A. van der Lugt Stichting, vernoemd naar de bekende Achterhoekse onderwijzer, inmiddels veertien natuurgebiedjes (totaal 30 hectare) en twee cultuur historische objecten kunnen verwerven in de Achterhoek.