Margriet te Morsche nam zondag na 40 jaar afscheid van het MOV. Foto: Jan Hendriksen.
Margriet te Morsche nam zondag na 40 jaar afscheid van het MOV. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Margriet te Morsche neemt afscheid van Missie, Ontwikkeling en Vrede

Ruurlo/Vorden – "Het heeft mijn leven in meerdere opzichten duidelijk verrijkt. Het is namelijk een groot voorrecht om hier te mogen leven als je in bijvoorbeeld een sloppenwijk in Chili bent geweest. Pas dan zie je hoe rijk we hier zijn." Na veertig jaar nam Margriet te Morsche (59) uit Ruurlo zondag afscheid van het MOV (Missie, Ontwikkeling en Vrede) tijdens het VastenGala van de regionale Parochie HH Twaalf Apostelen. De coördinatie van het MOV wordt door Anton Bos overgenomen.

Door Jan Hendriksen

Jarenlange inzet en betrokkenheid voor een veelvoud aan projecten in Derde Wereldlanden. Het loopt als een rode draad door het leven van in de Borculo geboren Te Morsche. Begonnen als negentienjarige in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming parochie in Borculo voor het MOV, daarna vele jaren MOV Zutphen, Wereldwinkel Zutphen, Zutphen Steunt Nicaragua en de laatste twaalf jaar als coördinator van het MOV voor de regionale parochie HH Twaalf Apostelen. "Best wel veel", zo komt Margriet zondagmiddag tot conclusie als we aanschuiven tijdens het VastenGala in de Christus Koningkerk in Vorden waar ze samen met de MOV groepen van de parochie het Gala heeft voorbereid. "Maar ik heb ontzettend veel voldoening beleeft bij al die werkzaamheden." Op een van de eerste projecten waarbij ze betrokken raakte kijkt ze met weemoed terug. "Dat was in een project in de jaren tachtig in een sloppenwijk in Chili waar we een school hebben neergezet. Maar ook de bezoeken met de Bouw Brigades aan de koffie Coöperatie in Nicaragua hebben veel indruk gemaakt. Daar trof ze echt pure armoede aan. Bijzonder hoe gastvrij en hartelijk ik daar werd ontvangen. Ik ben daar een aantal keren naar toe geweest. Ik weet nog goed dat ik voor een tweede keer terug kwam en bij een moeder op bezoek ging die tijdens mijn eerste bezoek net bevallen was. Ik had destijds een foto van de baby gemaakt. Maar die bleek overleden te zijn. Toen ik ze de foto liet zien viel ze huilend in mijn armen. Het was het enige tastbare wat ze nog over had als herinnering aan haar kind. Ik vind dat ook nu nog steeds erg ontroerend." Ook was Margriet jarenlang actief voor de Wereldwinkel in Zutphen waar ze ook ging wonen. "Ik had het gevoel dat ik daar mee mijn weg kon vinden om mijn inzet te geven aan projecten in de derde wereld. Ze richtte daar onder meer de werkgroep Zutphen steunt Nicaragua op. Ook was ze in Zutphen initiatiefneemster van het project Het Brede Dak. Met een groep vrijwilligers kookt ze elke maand voor een groep alleenstaanden. Een project dat ook uit de plaatselijke parochie ontstond en al een kleine twintig jaar loopt en waar ze ook betrokken bij blijft.

Vrouwenproject
Het VastenGala was zondag de laatste activiteit voor Margriet te Morsche binnen de MOV van de HH Twaalf Apostelen. Wandelingen, een Rad van Fortuin, een optreden van het Vordense koor Vocate, een presentatie van het Koado-due vrouwenproject in Ivoorkust door Marian Storteler uit Ruurlo en een afsluitende Solidariteitsmaaltijd behoorden tot de activiteiten van het Gala. De Vastenactie van vorig jaar stond ook in het teken van de vrouwencoöperatie in Ivoorkust. De coöperatie die uit ongeveer 450 boerinnen bestaat die vooral cacao, koffie, rijst en maniok verbouwen werd vorig jaar met ruim 10.000 euro aan collectes van de parochie HH Twaalf Apostelen gesteund. Dit bedrag werd verdubbeld door ontwikkelingsorganisatie Cordaid.
Ook dit jaar hoopt de werkgroep MOV weer dit bedrag te kunnen doneren. De netto opbrengst van het VastenGala bedroeg zondag 670 euro. De bezinningsboekjes die Margriet te Morsche elk jaar maakt voor de Veertigdagentijd met veertig gedichten een gebeden bracht ook al duizend euro op. Daarnaast komen nog de collectes uit de veertien parochies van HH Twaalf Apostelen en de giften die rechtstreeks op de rekening gestort zijn/worden. Dit kan op Iban NL04 RABO 0322 3951 00 t.n.v. Parochie 12 Apostelen - onder vermelding van Vastenactie Ivoorkust.