Een illustratie van de fietscrossbaan zoals de initiatiefnemers in gedachten hebben. Foto: PR.
Een illustratie van de fietscrossbaan zoals de initiatiefnemers in gedachten hebben. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Gemeente steunt initiatief realisatie fietscrossbaan in Ruurlo

Ruurlo – Alles wijst er op dat er op initiatief van Wilfred van Westerhuis en Stephan Braakhekke er in Ruurlo in de loop van dit jaar een fietscrossbaan wordt gerealiseerd. Met dank aan de gemeente Berkelland die uit het 'Ruurlose burgerinitiatief', afhankelijk van het uiteindelijke uitgewerkte plan, maximaal vijfduizend euro aan dit initiatief zal toekennen.

Door Jan Hendriksen

De ongeveer 150 meter lange crossbaan voor de Ruurlose jeugd zal worden aangelegd op gemeentelijk grondgebied aan de Nieuwe Weg waar ook de bouw van drie tijdelijke woningen voor vergunninghouders (statushouders) zal worden gerealiseerd. Het initiatief van de Ruurloërs bevordert volgens de gemeente Berkelland de sociale cohesie, heeft een groot draagvlak en er zijn al veel vrijwilligers die zich bereid hebben verklaard zich hiervoor in te zetten. De vrijwilligers zijn namelijk zelf bereid de crossbaan aan te leggen zodat alleen de materialen geleverd moeten worden tezamen met inzet van kraan en shovel. Begin november vorig jaar startte Wilfred van Westerhuis uit Ruurlo via Facebook een actie om tot een fietscrossbaan in Ruurlo te komen. "Ons doel is om de jeugd in Ruurlo en omgeving de mogelijkheid te bieden om met hun fietsje te kunnen crossen op een deugdelijk en veilige fietscrossbaan. Zowel voor de hele kleintjes maar ook voor de gevorderde jeugd die inmiddels al meer bedreven is op hun fiets", zo liet Wilfred van Westerhuis destijds weten. Zeven jaar geleden nam Van Westerhuis ook al het initiatief om tot een fietscrossbaan in Ruurlo te komen. Destijds slaagde zijn actie niet omdat het bestemmingsplan aan de Wildenborchseweg door de gemeente Berkelland niet aangepast kon worden. Deze keer had Van Westerhuis van het begin direct het gevoel dat zijn actie wel zou slagen. Mede omdat het initiatief direct door burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland omarmd werd. "De baan die we nu voor ogen hebben is vrij toegankelijk voor iedereen. Hier en daar wordt er door de jeugd wel eens bultjes gemaakt op een braakliggend stukje terrein of in een bosje. Maar om zich echt uit te kunnen leven is er een baan nodig die meer uitdaging biedt en ook uitnodigt om onderling nog eens een wedstrijdje te houden. Door het aanleggen van zo'n baan zal het crossen geconcentreerd worden en zal ter plekke ook de sociale controle toenemen. Groot voordeel van deze baan is dan ook dat de jeugd dan niet meer op straat en trottoirs hoeft rond te crossen, wat de verkeersveiligheid vervolgens weer ten goede komt." Van Westerhuis hoopt als alles een beetje meezit dat de crossbaan in de zomervakantie van dit jaar door de jeugd in gebruik kan worden genomen. De baan krijgt een open karakter, moet overzichtelijk zijn, uitnodigend en vrij toegankelijk. De baan (ca. 2-3 meter breed) zal bestaan uit bultjes in allerlei verschillende vormen zoals enkele bulten, dubbele tripple's, step-up's, table-top. Enkele kombochten zullen de rechte stroken met elkaar verbinden. De baan wordt opgebouwd uit zwarte grond met daaroverheen eventueel een laag met geel plakzand of een andere duurzame afwerking die onkruidvorming zoveel mogelijk tegen zal gaan.
Ongeveer vijftien Ruurlose jongeren zijn momenteel lid bij onder andere Fietscrossclub Lichtenvoorde en de IJsselcrossers in Doetinchem. "Maar we willen absoluut geen concurrent worden van deze vereniging en zijn dan ook niet van plan om een fietscrossclub in Ruurlo op te richten", aldus Van Westerhuis. Van 1980 tot 1986 had Ruurlo ook een fietscrossbaan aan Wildenborchseweg en een zeer actieve en bloeiende fietscrossclub The Joyriders waarvan Wilfred van Westerhuis en Stephan Braakhekke destijds lid waren. In hun jeugdjaren waren Wilfred en Stephan getalenteerde fietscrossers en behoorden ze tot de nationale top.