Als blikken konden doden van Bram Takken. Foto: PR
Als blikken konden doden van Bram Takken. Foto: PR Foto:

Expositie eindexamenwerk Marianum in Weemhof

BORCULO/GROENLO - Ook dit jaar hebben de eindexamenkandidaten die het vak kunst beeldende vorming volgen op het Marianum hard gewerkt aan hun eindwerkstukken. De leerlingen hebben een thema gekozen en een half jaar gewerkt aan zowel plat als ruimtelijk werk. De verscheidenheid van werk maakt deze expositie van eindexamenstukken zeer interessant. Zo hangen er schilderijen, tekeningen en grafiek. Ook zijn er beelden in verschillende technieken te zien. Van keramiek en hout tot een levensgroot beeld van auto-onderdelen.

De drie beste werken van havo en de drie beste werken van vwo worden ingestuurd voor de Art Battle in galerie De Weemhof in Borculo. Welke werken dit zijn, wordt tijdens de opening bekend gemaakt.

De expositie zal worden geopend op vrijdag 18 maart door Loukie von Freyburg. Beeldend kunstenaar en oud-docent van ArtEZ. Iedereen is om 16.00 uur van harte welkom om deze opening bij te wonen en tot 18.00 uur een kijkje te nemen in de expositieruimte van het Marianum in het gebouw aan de Deken Hooijmansingel in Groenlo.

Het is mogelijk om de expositie op een ander moment te bezoeken. Van 18 maart tot en met 22 april is de expositie open tijdens schooldagen van 8.30 uur tot 16.00 uur. Ook is mogelijk om te gaan kijken naar de expositie in galerie de Weemhof in Borculo.


Voorjaarsexcursie op Landgoed De Wildenborch

REGIO - Natuurorganisatie IVN afdeling Noord – Midden Achterhoek houdt zondag 13 maart een Voorjaarsexcursie op Landgoed De Wildenborch in Vorden. Bij wijze van uitzondering mogen de deelnemers met de IVN gidsen ook over het landgoed zelf lopen. Daar zijn ondanks de koude en natte februarimaand voorjaarsbloeiers te zien.

Sneeuwklokjes, gele akonieten, de laatste krokussen en de eerste witte anemoontjes zorgen voor een prachtige bloemenweelde. Deze voorjaarsbloeiers, de zogenaamde stinzeplanten, werden vroeger vooral geplant bij oude landgoederen, boerenhoven, pastoriehuizen en in parken. Een parkbos met een grote variatie aan bomen omgeeft de prachtig aangelegde tuin.

Kasteel De Wildenborch kwam in 1780 in handen van het geslacht Staring. Maar al eeuwen eerder, in 1372, wordt melding gemaakt van het huis De Wildenborch, als de roofridder Sweder Rodebaert van Wisch eigenaar van het kasteel is. De dichter A.C.W. Staring is nu één van de bekendste telgen van deze familie. In 1976 hebben de Starings het landgoed ondergebracht in een stichting en tot op heden wordt het bewoond door nazaten van de familie.

Tijdens de excursie geven de gidsen van de IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek nadere uitleg over de cultuur en de natuur van dit landgoed. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig. Onderweg is er een thee/koffiepauze met consumpties voor 50 cent per persoon.

De hele wandeling duurt ongeveer twee uur. Start: 14.00 uur, parkeerplaats vóór het kasteel De Wildenborch, Wildenborchseweg 20, Vorden.


Janna Klein Willink, tel. 0545 272944, joh.kleinwillink@hetnet.nl


Opbrengst collecte Natuur monumenten in Ruurlo 899 euro

Ruurlo - Natuurmonumenten ging met zo'n 10.000 collecte vrijwilligers van maandag 15 tot en met vrijdag 20 februari op pad door heel Nederland. In Ruurlo gingen dertien collectanten op pad. In Ruurlo bracht de collecte 899,40 euro op.

De natuur blijft in ons land onder druk staan.
Omdat de steden blijven groeien en de wegen breder worden. Daarom wil Natuurmonumenten hun gebied de komende jaren nog verder uitbreiden, aan elkaar verbinden en verstevigen. Een robuuste natuur betekent namelijk dat kwetsbare planten en dieren de ruimte krijgen zich te herstellen.
Natuurmonumenten krijgt met 725.000 leden en donateurs veel voor elkaar, als beweging maar ook als investeerder in de natuur.

Collectanten gevraagd
In Ruurlo kan men zich als collectant aanmelden bij coördinator Maritza Drieënhuizen, Dalkruid 1 in Ruurlo, tel. 0573 452251 of via het e-mailadres maritza.d@upcmail.nl.
Volgend jaar vindt de collecte van Natuurmonumenten van 5 tot en met 11 februari plaats.


www.natuurmonumenten.nl

Als blikken konden doden van Bram Takken. Foto: PR