Bert Koerts. Foto: Bas Weetink
Bert Koerts. Foto: Bas Weetink Foto: Bas Weetink

Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag het tiende portret in de serie van 13 dat wekelijks in de krant verschijnt.

Beeldenmaker
Bert Koerts

"Kunst is voor mij het op een originele manier verbeelden van gedachten en emoties of, op z'n minst, het uitvoeren van een beeld op een zodanige manier dat er in de bovenkamer van de toeschouwers iets gebeurt."
Bert Koerts (1959) heeft tientallen jaren bij de politie gewerkt voordat hij zich helemaal op de kunst richtte. Zijn ouders hadden een boerderij en leerden hem al vroeg dat alles waarde heeft, ook gebruikt en afgedankt materiaal. Deze duurzaamheidsgedachte ligt dan ook ten grondslag aan al zijn werken die slechts uit, zoals hij zelf zegt, sloopmateriaal bestaan. Hout en metaal. Veel van het metaal bestaat uit keukengerei. Hij heeft kratten vol met bestek, pannen en schalen liggen, die hij in zijn beelden verwerkt.
Mooi detail bijvoorbeeld is dat hij nog steeds het oude hakbijltje van zijn vader heeft, waarmee hij de ruwe vorm van de houten onderdelen van zijn werken uithakt. Zijn eerste project was een hek voor de hond. Hij kocht een lasapparaat en ging aan de slag met de afscheiding. In een opwelling volgde daarna een versiering voor een blinde muur in de tuin. Uit oud ijzer en sloophout vervaardigde hij drie meter hoge bloemen met vorken als meeldraden. Hierna kreeg het kunstvirus hem definitief te pakken en volgden beelden met vleermuizen, vogels, vissen en kevers.
Zijn inspiratie ligt in de natuur. Veel van zijn beelden stellen dieren voor die zich in situaties bevinden waar mensen zich in kunnen herkennen. Er zit een verhaal in ieder beeld, een eigen gedachte die door de titel vaak nog een extra dimensie krijgt. Hij wil de toeschouwers door zijn 'pruts'n met pruttel' prikkelen en verwonderen. Zijn beelden zijn figuratief en moeten anatomisch kloppen voor hem, zodat de toeschouwer bij de eerste aanblik de oorsprong van het basismateriaal niet of nauwelijks opvalt. Bert maakt voornamelijk buitenbeelden van een zekere omvang. Zijn beesten bestaan uit houten rompen die met een metalen frame worden verbonden. Het hierbij afgebeelde werk is getiteld 'Haantje'. De inspiratie voor dit werk komt voort uit het beeld dat hij van een bepaalde type mens heeft, het type met veel bombarie in een veilige situaties, maar dat voorop gaan in de vlucht zodra het onveilig wordt. Het beeld is gemaakt van acaciahout, tafelmessen, vleesschaaltjes, lepels, handgrepen en sloopstaal. Het werk van Bert Koerts is in 2016 te zien op diverse kunstmarkten en -evenementen. De volledige agenda kan geraadpleegd worden op zijn facebookpagina: Bert Koerts Recyclekunst.

www.facebook.com/bertkoertsbeeldendkunstenaar; www.bertkoerts.nl


Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Werk van Bert Koerts. Foto: Bas Weetink
Werk van Bert Koerts. Foto: Bas Weetink
Bert Koerts. Foto: Bas Weetink
Werk van Bert Koerts. Foto: Bas Weetink