Het Graafschap College in Doetinchem, waar de Nieuw Werkdag plaatsvindt. Foto: Joost van de Nadort
Het Graafschap College in Doetinchem, waar de Nieuw Werkdag plaatsvindt. Foto: Joost van de Nadort Foto: Joost van de Nadort

Achterhoekse Nieuw Werk Dag

ACHTERHOEK - Ben je op zoek naar ander werk of zit je zonder baan, dan is het Graafschapcollege in Doetinchem de plaats waar je moet zijn. Daar organiseert het regionaal Sectorplan Achterhoek Nieuw Werk samen met het loopbaanplein van het Graafschapcollege en het werkgeversservicepunt Achterhoek op zaterdag 19 maart de Achterhoekse Nieuw Werk Dag, mede in het kader van het Sectorplan Nieuw Werk. Op deze dag kunnen werkenden en werkzoekenden inspiratie opdoen en ondersteuning krijgen bij hun zoektocht naar nieuw werk.

Door Joost van de Nadort

Op woensdag 17 februari werd in Winterswijk het startsein gegeven voor het Sectorplan Achterhoek Nieuw Werk. Die dag werden werkgevers, intermediairs en opleiders geïnformeerd over dit sectorplan. De Achterhoekse Nieuw Werk Dag is bedoeld om werkenden en werkzoekenden te informeren. Liesbeth Laman Trip, secretaris van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek: "Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de werkenden een baan heeft waaruit ze niet de voldoening halen die ze graag zouden willen. Deze dag biedt je de kans om op een andere manier te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om een baan te vinden die echt bij jou en je talent past."

Programma
Het afwisselende programma bestaat uit inspirerende lezingen en workshops en er is een 'kansencafé'. Tijdens de workshops leert men ondermeer hoe social media te gebruiken bij het vinden van een andere baan, hoe iemand zichzelf in een korte presentatie (pitch) kan aanprijzen en wordt men onderwezen in de kunst van het loslaten. In het kansencafé kun je in één oogopslag zien welke vacatures er in de regio Achterhoek zijn. Dat zijn er ongeveer 1000. Laman Trip: "Ik zou de mensen die de dag willen bezoeken willen oproepen hun CV mee te nemen. Je kunt een CV scan laten uitvoeren, een video CV en een profielfoto laten maken." Bij een CV scan wordt je CV beoordeeld op ondermeer opmaak en leesbaarheid, taalgebruik en schrijfvaardigheid, maar wordt ook beoordeeld of je snel helder kunt maken wat je te bieden hebt. Een video CV kan een leuke en effectieve manier zijn om jezelf op een originele manier te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Bij het bekijken van iemands profiel valt de foto altijd direct op. Hij geeft meteen een eerste indruk. En voor die eerste indruk krijgt men nu eenmaal geen tweede mogelijkheid; een goede profielfoto is dan ook heel belangrijk.

Doel
Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk moeilijk vervulbare vacatures in de regio Achterhoek opgevuld te krijgen en om vakkrachten te behouden voor de Achterhoek. Daarnaast is het de bedoeling werkenden en werkzoekenden op een andere manier te laten kijken naar mogelijkheden die er zijn om zich bijvoorbeeld te laten omscholen naar een baan waarvan ze voorheen dachten dat die onbereikbaar zou zijn. Laman Trip: "Het gaat niet om de baan die je nu hebt, maar om de baan die je zou kunnen krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die zich hebben laten omscholen naar compleet ander werk. Een mooi voorbeeld vind ik iemand die notarieel recht heeft gestudeerd en zich heeft laten omscholen tot CNC operator. Je moet in je droom durven geloven." Wanneer het lukt om mensen om te scholen en te begeleiden naar een andere baan ontstaat er ruimte op andere plekken op de arbeidsmarkt in de regio. Het is nú het moment om actie te ondernemen. De komende twee jaar zijn door het Sectorplan Achterhoek Nieuw Werk financiële middelen beschikbaar gekomen om mensen om- of bij te scholen. Zo kunnen vacatures worden ingevuld en het biedt werkenden en werkzoekenden de kans hun dromen te verwezenlijken.

Aanmelden
Aanmelden voor deze dag is niet nodig, behalve voor de workshops; daarvoor is aanmelding wél noodzakelijk. Iedere werkende of werkzoekende is op zaterdag 19 maart tussen 10.00 uur en 16.00 uur welkom op de hoofdlocatie van het Graafschap College aan de J.F. Kennedylaan 49 in Doetinchem. Aanmelden voor workshops kan via de site: www.sectorplanachterhoek.nl vanaf donderdag 10 maart. Vanaf die datum is op de website ook het volledige programma te zien.

De Achterhoekse Nieuw Werkdag is in het Graafschap College in Doetinchem. Foto: Joost van de Nadort
Het Graafschap College in Doetinchem, waar de Nieuw Werkdag plaatsvindt. Foto: Joost van de Nadort