LEADER Achterhoek van start

€ 5,5 miljoen voor een leefbaar platteland

ACHTERHOEK - Op 10 maart gaat de eerste periode van LEADER Achterhoek van start met het LEADER-café in Het Onland in Gaanderen. Tijdens dit LEADER-café kunnen geïnteresseerden en mensen die een projectplan hebben dat de leefbaarheid van het platteland verbetert, langskomen voor informatie. Voor LEADER Achterhoek valt totaal 5,5 miljoen euro te verdelen over de ingediende projectplannen. LEADER, dat van 2016 tot en met 2022 loopt, is onderdeel van het Europese subsidieprogramma voor de sociaaleconomische plattelandsontwikkeling.

LEADER Achterhoek stimuleert en ondersteunt inwoners van zeven Achterhoekse gemeenten bij het uitwerken van een plan tot een concreet project. Voor dat project kan een financiële bijdrage worden aangevraagd. Daarnaast voorziet LEADER Achterhoek in advies en ondersteuning voor de totstandkoming van dat project.
LEADER Achterhoek wil een hecht netwerk van inwoners, organisaties en overheden vormen. Er wordt daarbij samengewerkt met Achterhoek2020. In het netwerk worden kennis, informatie en ideeën voor een vitale Achterhoek ingebracht en gedeeld. Kern van de aanpak van LEADER Achterhoek is lokale kracht, integrale aanpak, kennisoverdracht en het leggen van verbindingen zodat ideeën worden omgezet in goede projecten.
De opening van het eerste LEADER-café in Gaanderen op 10 maart is in handen van LEADER Achterhoek voorzitter Gert-Jan te Gronde, wethouder in Winterswijk. Te Gronde is enthousiast over de LEADER subsidiemogelijkheden voor het platteland. "LEADER kan initiatiefnemers van vernieuwende projecten steun in de rug geven, zodat de Achterhoek ook in de toekomst een vitaal gebied blijft."

LEADER gebieden en bijdrage
De projecten van LEADER Achterhoek moeten worden uitgevoerd in (of ten goede komen aan) de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem (alleen het buitengebied en niet de stad Doetinchem), Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Wie in het LEADER-gebied woont kan individueel, maar ook als groep of vereniging een aanvraag indienen.
De LEADER-bijdrage is, aangevuld met de bedragen die beschikbaar worden gesteld door de gemeenten en het Waterschap, maximaal vijftig procent van de eenmalige investeringskosten voor het project. Daarnaast moet de initiatiefnemer andere financiering zoeken. Van de 11 mln euro die over de zeven jaar dat LEADER loopt wordt geïnvesteerd, komt 25% van de Europese Unie, 25% van de meewerkende lokale overheden en 50% van eigen middelen, particulieren, fondsen en vrijwilligersinzet.

LEADER Achterhoek wordt uitgevoerd door de Lokale Actie Groep (LAG), een groep van vijftien mensen die afkomstig zijn uit de deelnemende gemeenten en het Waterschap Rijn en IJssel en zich in het dagelijkse leven bezighouden met de landbouw, recreatie, toerisme, landschap, arbeid, onderwijs, banken, dorpsbelangen en cultuur. De taak van de LAG-leden is advisering van degene die met een project bezig is, maar ook toetsing van de projecten aan de LEADER-doelen. Deze LEADER-doelen zijn weer afkomstig uit de Lokale ontwikkelingsstrategie Achterhoek, de zogenaamde LOS. De LOS heeft vijf hoofddoelen, te weten: sociaal en economisch vitale dorpen en kleine kernen, het versterken van de circulaire economie, recreatie en toerisme in de Achterhoek versterken door betere kwaliteit, Heerlijckheid Achterhoek: katalysator voor nieuwe initiatieven, innovaties en samenwerking en (grensoverschrijdende) samenwerkingsprojecten. Een ingediend project voor LEADER Achterhoek moet aan een of meerdere van deze doelen voldoen.
Daarnaast moet er voor een project draagvlak zijn, het initiatief moet van onderop komen. Een project moet innovatief zijn voor het gebied, meerwaarde hebben voor de Achterhoek en belangrijk is dat het gaat om samenwerking en netwerkopbouw, waardoor ook overdracht van kennis en ervaring geldt. Daarnaast is het een criterium dat het project haalbaar is en waar levert voor het geld.
Dan zijn er nog drie thema's waar deze LEADER-periode zich op richt voor de Achterhoek, naast omgaan met bevolkingskrimp. Dat zijn wonen; sociale cohesie vergroten met activiteiten of ontmoetingsplaatsen, werken; duurzame ontwikkeling: circulaire economie, biobased economy en duurzame energie en bereikbaarheid; verstevigen van de relatie tussen stad en platteland.

Twee wethouders maken deel uit van de LAG: Ingrid Lambregts, wethouder voor de gemeente Doetinchem en Gert-Jan te Gronde, wethouder voor Winterswijk.
Ingrid gelooft in de lokale kracht van de samenleving. "Ik krijg letterlijk energie van alle initiatieven die onze inwoners en ondernemers in de Achterhoekse dorpen en op het platteland ontplooien. Als lid van de LAG LEADER Achterhoek en als wethouder van Doetinchem help ik graag mee om goede initiatieven tot bloei te laten komen en concreet tot uitvoering te brengen. Zo zorgen we er samen voor dat onze unieke Achterhoek mooi en leefbaar blijft!"
Ook Gert-Jan, die tevens voorzitter van de LAG is, legt uit waarom hij lid is geworden van de Lokale Actie Groep. "Als geboren Winterswijker, die 15 jaar in de randstad gewoond heeft, weet ik als geen ander hoe prettig het leven is in de Achterhoek. Sinds 2008 woon ik weer met veel plezier in het buitengebied van Winterswijk. Ik zie dat door de demografische ontwikkeling de leefbaarheid onder druk staat. De technologische ontwikkelingen en de vraag naar meer duurzaamheid maakt dat we juist nu moeten investeren in ons prachtige gebied om de boot niet te missen voor de toekomst. "

Voor de eerste LEADER periode zijn drie café's georganiseerd waarvoor geïnteresseerden van harte uitgenodigd zijn om langs te komen. De café's vinden plaats op 10 maart in Zaal Beneman in Vragender voor de gemeentes Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk, 17 maart in Zaal Het Onland in Gaanderen voor de gemeentes Doetinchem en Oude IJsselstreek en 22 maart in Zaal De Luifel in Ruurlo voor de gemeentes Berkelland en Bronckhorst.
Op de cafés zijn voorzitter Gert-Jan te Gronde en meerdere LAG leden aanwezig. Ook zal Herman Holtmaat uit Luttenberg die een succesvol project met LEADER heeft uitgevoerd, zijn verhaal vertellen. Verder krijgen de aanwezigen het aanvraagformulier LEADER Achterhoek, worden de doelstellingen besproken die in de Lokale Ontwikkelingsstrategie LOS staan ter versterking van de economie en de leefbaarheid van de Achterhoek, kunnen aanwezigen aangeven welke vorm van ondersteuning zij verwachten van de Lokale Actie Groep (LAG) en de LEADER-coördinator, en is er uiteraard ruimte om met elkaar te praten over ideeën, initiatieven en ervaringen. De LEADER café's beginnen om 19.30 uur.

Wie een projectidee heeft dat voldoet aan de selectiecriteria voor LEADER Achterhoek of geïnspireerd wil worden, kan naar een van de LEADER-café's gaan of contact opnemen met de LEADER-coördinator. Aanmelden voor één van de drie café's van LEADER Achterhoek kan via leaderachterhoek.nl