Strak naast elkaar stonden de kevers langs de roodwitte linten geparkeerd. Foto: Jan Hendriksen.
Strak naast elkaar stonden de kevers langs de roodwitte linten geparkeerd. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Oude 'Kevertjes' trekken volop de aandacht

Vorden – Ze kwamen weer uit hun winterstalling te voorschijn voor het eerste treffen van het jaar. De tientallen 'kevers' die zich afgelopen weekeinde rondom de waterplas bij camping De Grasplas aan de Ruurloseweg hadden verzameld voor het jaarlijkse Keverweekeinde van Keverclub Nederland Regio Overijssel.

Door Jan Hendriksen

Het was voor buitenstaanders even zoeken. Al die wegversperringen. Maar bij de toegang tot de camping stonden aan de 'Rijksweg' twee geelgekleurde 'kevers' om te markeren dat men op het juiste adres was. De bestuursleden Jeffery Berendsen uit Ruurlo, Rowan Verolme uit Halle en Rebekka van den Dool uit Warnsveld van Regio Overijssel -waarin de Achterhoekse leden zich verenigd hebben- verwelkomden de binnenkomende deelnemers zondagmorgen met een persoonlijk woord. Een ieder krijgt een geel 'kevertje' als aandenken aan de manifestatie die de regioafdeling van Keverclub Nederland voor het vierde achtereenvolgende jaar in Vorden organiseert. De standaard 'kevers' uit de 1200 en de 1300 series van Volkswagen. Ze staan allemaal keurig gerangschikt in lange rijen langs de strakke roodwitte linten. De een in originele staat zoals het pastelgroene 'Brilletje' 1100 C uit 1952 van oud-Vordenaar Ronnie Tuenter (41) die sinds kort in Ruurlo woont. Tuenter heeft er bewust voor gekozen om zijn 'Brilletje' wat carrosserie betreft helemaal in originele staat te laten. "En dat ziet er misschien niet uit. Maar dat is de grote charme voor mij. Natuurlijk heb ik veel bekijks als ik met de auto rondrijd. Sommigen staren me na. Dat vindt ik prachtig", zo verklaart Tuenter als een Volkswagen Karmann Ghia naast hem in de rij komt staan. Van deze blitse tweedeurs sportwagen bestaan twee modellen die beide door het Italiaanse ontwerpbureau Ghia werden ontworpen.
Hadden zich zaterdag zo'n vijftig tot zestig 'kevers' verzameld. Zondag kon het dubbele aantal verwelkomd worden door Jeffery Berendsen en zijn mede bestuursleden. "Wij zijn het eerste 'treffen' van het jaar. Qua omvang niet de grootste maar wel een van de gezelligste en wat entourage betreft een van de mooist gelegen zo rond de waterplas", zo vertelt Berenden met enige trots. Vast onderdeel van het treffen is een behendigheidswedstrijd. Dit jaar met als motto 'Ontbijt maken is geen eitje'. Zo snel mogelijk moesten de ingrediënten voor een 'uitsmijter' bij elkaar worden verzameld. En dat leverde vanuit een speciaal geprepareerde 'Alber' onder leiding van spelleider John Scheffers uit het Zuid-Hollandse De Lier volop spektakel op. Scheffers was naar Vorden gekomen met een VW Transporter T2 uit 1976. In de laadbak had hij een keukentje geïnstalleerd waarin bij zondagmorgen de ene na de andere uitsmijter bakte voor de deelnemers die afgelopen weekeinde overnachten op camping De Grasplas van de familie Graaskamp.