Winnaar Sanne van LR en PC De Graafschap met haar pony Dipsy bij de Bixie wedstrijd.  Foto: Jan Hendriksen.
Winnaar Sanne van LR en PC De Graafschap met haar pony Dipsy bij de Bixie wedstrijd. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

"Elk jaar blijft het spannend om het concours
te organiseren"

Vorden - De ene na de andere auto met paardentrailer draaide zondagmorgen om half tien vanaf de Hosterkamp het ingerichte parkeerterrein voor het concours op. Vrijwilligers en parkeerregelaars verwelkomen de deelnemers en de bezoekers met een gulle lach en vriendelijk woord. De terreinen voor Kasteel Vorden vormden afgelopen weekeinde het decor voor het jaarlijkse Concours Hippique van Rijvereniging en Ponyclub De Graafschap Vorden. De Graafschap had ook dit jaar weer de primeur. Men opent steevast met dit regionale concours jaarlijks het 'groene seizoen' in de Achterhoek.

Door Jan Hendriksen

"Elk jaar blijft het spannend om het concours te organiseren. De tendens van de laatste jaren is dat steeds meer combinaties zich op het allerlaatste moment inschrijven. Dit vraagt veel flexibiliteit van de wedstrijdsecretarissen", zo verklaart voorzitter Jenny Hartman van de Concourscommissie van RV De Graafschap in de VIP tent onder het genot van een vers kopje koffie. Op de achtergrond van de spring- en de diverse dressuurringen Kasteel Vorden. Een mooier 'plaatje' is niet denkbaar voor een paarden- en ponyconcours. "We zijn dan ook zeer in onze nopjes met deze locatie. Met dank aan het Geldersch Landschap", zo laat Hartman weten terwijl één van de jongste vrijwilligsters haar vraagt of er nog programmaboekjes zijn. Een blik in het keurig verzorgde programmaboek maakt duidelijk dat er minder starts genoteerd zijn dan in voorgaande jaren. Jenny Hartman: "Naast de tendens van latere inschrijvingen is er ook een tendens dat er minder inschrijvingen plaatsvinden. Dat is een algemene tendens in 'concoursland'. En dat baart ons ook zorgen. Het is een geweldig genot om al onze vrijwilligers zo actief bezig te zien zijn in voorbereidingen op het concours. Dat geeft een enorme verbondenheid en saamhorigheid met elkaar. De organisatie vergt veel tijd, energie en financiën. Dan is het ontzettend jammer dat niet meer deelnemers gebruik maken van onze faciliteiten om aan het concours deel te nemen."

Zaterdag werden de terreinen bevolkt door grotendeels ponydeelnemers. De Graafschap was zelf sterk vertegenwoordigd met ruim twintig ponyleden. "Deze afdeling maakt momenteel een goede en actieve periode door", zo laat voorzitter Jorien Papen van het bestuur weten. Voor de jongste wedstrijdruitertjes van zes tot en met dertien jaar zijn enkele jaren geleden Bixie-wedstrijden in het leven geroepen. En die stonden zaterdag ook in Vorden geprogrammeerd. Jorien Papen: "Tijdens Bixie-wedstrijden kunnen kinderen op een speelse wijze wedstrijden rijden. Deze wedstrijden zijn onderverdeeld in de disciplines dressuur en springen. Ook is er een begeleidingsproef ontwikkeld voor de kleinste ruiters die nog niet zelfstandig kunnen sturen en zijn er leuke spelletjes. Iedere keer dat je meedoet kun je een stempel verdienen en bij drie stempels mag je door naar de volgende klasse."

Finales
Zaterdagmiddag waren de dressuurringen en het springparcours ingeruimd voor de paarden in de klassen BB en B springen en B tot en met ZZL dressuur en zondag voor de categorie BB tot en met Z2 springen en B tot en met ZZL dressuur. Het concours werd zondag afgesloten met de finale in de Z dressuurklasse. Voor alle uitslagen van het Vordense concours: zie de website www.startlijsten.nl.