De midwinterhoornblazer blaast traditioneel van de eerste zondag van advent tot en met Driekoningen. Foto: PR
De midwinterhoornblazer blaast traditioneel van de eerste zondag van advent tot en met Driekoningen. Foto: PR

Reurlse Midwinterhoarnwandeling op eerste adventszondag

RUURLO – In Ruurlo wordt op zondag 27 november voor de achttiende keer de midwinterhoornperiode geopend met de Reurlse Midwinterhoarnwandeling met dit jaar enkele verrassende activiteiten langs de drie wandelroutes (6-15-20 kilometer).

Een enthousiaste groep midwinterhoornblazers blazen traditioneel op de eerste zondag van advent (zondag 27 november) tot en met Driekoningen (6 januari) op hun midwinterhoorns om hiermee de geboorte van het Christuskind aan te kondigen of zoals ook wel gezegd wordt, om de boze geesten te verdrijven. Blazen voor de eerste advent en na 6 januari geldt als taboe. Niet voor niets noemt men deze hoorn de midwinterhoorn.
De Reurlse Midwinterhoarnwandeling start bij Pannenkoekboerderij De Heikamp aan de Hengeloseweg. Er kan gewandeld worden tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Starten kan tot 14.00 uur. Ook dit jaar zijn er drie nieuwe wandelroutes van zes, vijftien en twintig kilometer uitgezet. Het zijn wandelingen die veel door de bossen in en om Ruurlo gaan. Verspreid over de routes staan de midwinterhoornblazers opgesteld. Afwisselend in het landschap en op markante punten oefenen de blazers hun hobby uit in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt.
De route kan worden gevolgd door te luisteren naar hun geluid. De blazers zijn altijd bereid uitleg te geven over deze speciaal in de winter gehouden folklore. Het verhaal over de traditionele achtergrond van de midwinterhoorn zal voor menigeen boeiend zijn. Onderweg kan men wat nuttigen bij de koek- en zopietenten en kan men luisteren naar de klanken van het vrouwenensemble Amazing uit Ruurlo. Bij Pannenkoekboerderij De Heikamp wordt een demonstratie midwinterhoorn maken gegeven. Bovendien krijgen de deelnemers aan de tocht de kans om ook eens op zo'n hoorn te blazen.

De Reurlse Midwinterhoarnwandeling is mogelijk gemaakt door samenwerking van Staatsbosbeheer, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, De Reurlse Midwinterhoarnblaozers, VVV Ruurlo en Pannenkoekboerderij De Heikamp. Deelnameprijs volwassenen 3,50 euro, kinderen tot en met twaalf jaar 1,50 euro. De kaarten zijn te koop aan de start bij De Heikamp. Inlichtingen: VVV Ruurlo: telefoon 0573-453926.


Voedselpakket van de voedselbank: gratis maar niet kosteloos

DOETINCHEM - Voedselbanken in Nederland helpen de mensen die het zonder deze voedselhulp niet gaan redden. Het geeft hen de ruimte en tijd om hun zaken op orde te krijgen, door een periode lang een gratis voedselpakket te ontvangen.

In Doetinchem krijgen ongeveer 118 gezinnen wekelijks een pakket. Daar zijn deze klanten erg blij mee. De producten voor deze pakketten worden aangeboden door bedrijven en particulieren, landelijke zowel als regionaal. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee. Ongeveer veertig vrijwilligers zorgen er voor dat er iedere week weer pakketten klaarstaan.
Het pakket is gratis, maar niet kosteloos. Om een pakket samen te stellen komen nogal wat kosten kijken voordat de klant het kan komen halen. Wat zijn dan zoal de kosten? De producten moeten worden gehaald bij het distributie centrum in Arnhem en de regionale leveranciers. De koel- en vries bus waarover de voedselbank beschikt loopt helaas niet op water, naast de kosten die er zijn voor het onderhoud en verzekering. Vers en diepvries producten moeten volgens de warenwet, waaraan ook voedselbanken moeten voldoen, in koel en vries ruimtes worden opgeslagen. Helaas moet ook de stroom hiervoor worden betaald en ook deze apparatuur dient regelmatig geijkt en gecontroleerd te worden. Dit vereiste onderhoud brengt de nodige kosten met zich mee.
De voedselbank Doetinchem beschikt over een riant pand waarbij zij ook droog producten kunnen opslaan. Dit pand wordt gehuurd. Voor de huur staat gemeente Doetinchem garant. Echter zijn er nog wel onkosten zoals de energie- en waterkosten die de voedselbank zelf moet bekostigen. Ook het onderhoud en ongedierte vrij maken/houden van het gebouw komt voor onze rekening. Dan komen er nog kosten bij voor internet en telefonieverbinding, tegenwoordig gaat alles via internet. Verder moeten er spullen worden aanschaffen zoals: kratten om de spullen per klant klaar te zetten. Trollies om stapels kratten veilig te verplaatsen. Verpakkingsmateriaal om bulk goederen te kunnen her verpakken in kleinere porties, labels om alles correct te labelen. Hygiëne middelen zoals schorten, handschoenen en mutsen die worden gebruikt bij het verpakken van producten, dit wordt wettelijke geëist. Koelboxen om producten gekoeld te vervoeren naar het uitgifte punt in Zelhem en kantoor materiaal voor de nodige papierwinkel. Dan zijn de schoonmaakkosten nog niet genoemd, ook daaraan zijn eisen gesteld. Alles bij elkaar zijn dat nogal wat uitgaven, voordat een pakket gratis bij de klant komt. Jaarlijks heeft de voedselbank Doetinchem ongeveer 20.000 euro nodig om dit werk voort te zetten.
De voedselbank is voor het grootste deel afhankelijk van giften. De laatste jaren ziet zij de onkosten stijgen maar de inkomsten blijven achter. Er wordt nu gezocht naar middelen om het dreigende tekort voor volgend jaar te voorkomen. Zij vindt het heel erg dat zij hun (potentiële) klanten in de steek moeten laten door een gebrek aan financiële middelen. De voedselbank doet daarom een beroep op bedrijven en particulieren. Wordt donateur, maar ook eenmalige giften zijn welkom. Voor meer info, zie de site.

voedselbankdoetinchem.nl