Tijdens een van de scènes vechten de koning en de wildeman. Foto: PR
Tijdens een van de scènes vechten de koning en de wildeman. Foto: PR Foto:

Genieten van toneel tijdens
Jong ontmoet Oud

Warnsveld - Kinderen van de 5e klas (groep 7) van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan wij u hier verslag doen.

''Heerlijk om weer wat jonge mensen om mij heen te hebben." Dit zegt een bewoonster als ze op het bord leest dat er vier kinderen van de Zonnewende, klas vijf, op bezoek komen. Helaas de laatste keer voor dit schooljaar. In september komt er een volgende klas. Zoals elke keer zit eenieder klaar om te zien wat de kinderen nu gaan doen. De kinderen hebben een toneelstuk ingestudeerd, als afsluiting van het schooljaar. Ze hebben het al gespeeld voor alle klassen en voor ouders en grootouders. Samen met de juf hebben de vier kinderen vier scènes uit het spel gekozen om voor de bewoners te spelen.

De kinderen komen met twee moeders. Ze gaan met hulp van de moeders zich eerst verkleden. En dan komen ze op. Prachtig zien ze er uit. Er is de koning Gilgamesj, met een mooie blauwe mantel, met een gouden gesp. De andere jongen is de wildeman Enkidoe, gehuld in lederen lappen en bont. De twee meisjes hebben prachtige lange jurken aan en zijn marktvrouwen. Ze gaan enkele scènes spelen uit de Griekse epos Gilgamesj. De meisjes vertellen een stukje en wat er daarna gebeurd, wordt dan gespeeld. De koning en de wildeman beginnen te vechten en vallen al vechtend op de grond. Daar komen ze tot inkeer en spreken hun waardering naar elkaar uit en worden vrienden. "He, gelukkig", zegt een bewoonster, die het maar niets vond dat ze ruzie hadden.

Daarna volgt een scène dat Enkidoe gedoemd is om te sterven. De koning weent van verdriet. Een prachtig spel en gefascineerd kijken de bewoners toe. Dan gaat de koning opzoek naar een plant van de eeuwige jeugd omdat hij niet wil sterven zoals zijn vriend. "Daar wil ik ook wel een hapje van nemen", zegt een bewoonster. Een slang pakt de plant echter weg. De koning keert teleurgesteld terug naar zijn land. Dat zijn vier mooie scènes uit deze epos. "Applaus!", roept een bewoner. En dat krijgen ze. De kinderen komen er nog even bij zitten en krijgen limonade. Dat hebben ze wel verdiend.

Als ze zich weer hebben omgekleed en gedag komen zeggen, krijgen ze weer een groot applaus. En daar gaan ze, voor het laatst. "Ik ken deze epos wel", Zegt een bewoner, ja want ik heb Grieks gehad in mijn opleiding. September weer een nieuwe klas. "Jammer, dat duurt nog zo lang", verzucht een mevrouw.

Henny Pikkert


Streetdance team WSV

Warnsveld - Afgelopen weekend deed het streetdance wedstrijdteam van WSV, Mad Mixture, mee aan de laatste voorronde van de Haff in Steenwijk. De groep, met choreografie van Joost de Klein en onder begeleiding van Laura Dikkema, behaalde een mooie 7e plaats. Daarmee hebben ze zich geplaatst voor de Haff finale op 25 juni in Den Haag! Een mooie prestatie van het team.