Deelnemers in gesprek en Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, die meeluistert.Foto: Jan Hendriksen.
Deelnemers in gesprek en Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, die meeluistert.Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Geanimeerde gesprekken tijdens streekconferentie over toekomst van landschap

Vorden - Ongeveer driehonderd inwoners uit de driehoek Zutphen, Lochem, Hengelo (G) gingen zaterdag 21 mei in sporthal 't Jebbink in Vorden met elkaar in gesprek over de vraag wat zij belangrijk vinden voor het landschap in hun omgeving. Aan de bijeenkomst nam een zeer gevarieerd gezelschap mee: inwoners, agrariërs, ondernemers, recreanten, overheden en leden van natuur- en milieuorganisaties. Kortom: boeren, burgers en buitenlui hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van Natuurmonumenten om deel te nemen aan de Streekconferentie Graafschap400. Zo namen ook onder meer enkele wethouders en ambtenaren van de gemeente Bronckhorst en bestuursleden van Waterschap Rijn en IJssel en van de Land- en Tuinbouw Organisatie Bronckhorst deel.

Door Jan Hendriksen

Het getal vierhonderd stond voor het maximum aantal deelnemers dat mee kon doen. Dat is niet helemaal gelukt. "Maar we zijn ondanks dat zeer tevreden over het verloop", zo verklaarde adviseur marketing en communicatie Mirjam Kleine Koerkamp van Natuurmomenten na afloop van de conferentie. Op De Graafschap400 bepaalden zaterdag de deelnemers zelf de agenda. Uit vergelijkbare conferenties bleek dat dit een levendige manier is om zoveel mogelijk ideeën, visies en plannen op tafel te krijgen. "Natuurmonumenten wil op deze manier de betrokkenheid van mensen bij het landschap vergroten en hoopt dat er een beweging op gang komt, die met de gemaakte plannen aan de slag gaat", zo verklaart beheerder Harald van den Akker van de regio De Graafschap van Natuurmonumenten zaterdagmiddag als de deelnemers in groepjes praten over onderwerpen die zij zelf op de agenda hebben gezet.
De vijf onderwerpen die het hoogst op de agenda kwamen waren: kleinschaligheid/coulissenlandschap, diversiteit, samenwerking/dialoog, balans en bewustwording. "Onze natuurgebieden zijn onderdeel van het landschap. En we merken elke keer weer dat er heel goede ideeën leven bij omwonenden. We zijn erg benieuwd welke plannen er voortkomen als we de discussie verbreden naar het thema landschap zoals vandaag', stelde Van den Akker die onder meer de natuurgebieden 't Hackfort en Het Enzerinck in Vorden, het Grote Veld in Vorden en Lochem, Beekvliet in Barchem en de Velhorst in Lochem beheert.

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten over diverse thema's de achterban geraadpleegd. Van den Akker: "Natuurmonumenten organiseerde deze bijeenkomst omdat het typische kleinschalige landschap in de driehoek Zutphen, Lochem, Hengelo, met als middelpunt het kastelendorp Vorden, in ras tempo verandert. Met deze streekconferentie bieden we een platform en ruimte voor nieuwe initiatieven en willen we de betrokkenheid vergroten." De rode draad van de bijeenkomst is een grote behoefte van de deelnemers om het gevarieerde kleinschalige landschap te behouden. "De deelnemers zoeken daarvoor oplossingen in samenwerking en bewustwording, met oog voor de balans tussen economie en ecologie", aldus Van den Akker.

Vervolgbijeenkomst
Ongeveer honderd deelnemers hebben zich aangemeld voor een vervolgbijeenkomst. Van den Akker: "Op de vervolgbijeenkomst op 25 juni proberen we de globale voorstellen concreter te maken." De ideeën die de meeste bijval kregen, gaan over het versterken en vernieuwen van de identiteit van De Graafschap. Dat moet dan vooral in samenwerking met de gebruikers van het gebied. De behoefte van de deelnemers om meer betrokken te zijn bij de ontwikkeling van het landschap is duidelijk.