Hardlooplegende Aad Steylen (m) is zichtbaar trots op zijn hardlopers. Foto: Martijn Siemes
Hardlooplegende Aad Steylen (m) is zichtbaar trots op zijn hardlopers. Foto: Martijn Siemes Foto:

Top Team Hanzesport klaar voor kampioenschappen

Zutphen - Afgelopen zondag vond de Running Center City Hanzeloop plaats in Zutphen. Een mooie gelegenheid voor het nieuwe Top Team Hanzesport om zich te presenteren. De atleten lieten zich direct van hun beste kant zien: de heren van het Top Team wonnen de eerste, tweede en derde plek op de vijf kilometer, de dames namen de eerste plek in voor zowel de 5 als de 10 kilometer.

Door Martijn Siemes

Vijftien atleten in de leeftijd van 11 tot 55 jaar vormen het Top Team en trainen gemiddeld 5 tot 6 dagen in de week met als doel om op regionaal en nationaal mee te strijden voor de kampioenschappen. Doetse Huizinga, bestuurslid van de stichting Top Team Hanzesport: "De stichting is in het leven geroepen om meer de focus te leggen op sponsoring. Wij willen met onze hardlopers naar nationale kampioenschappen en dat kost tijd en geld. Dan moet je denken aan medische begeleiding, bijvoorbeeld fysiotherapie, en beter materiaal. Meedoen op topniveau vraagt veel van een atleet en dan heb je meer nodig dan een amateurteam kan bieden. We willen het team graag op de kaart zetten, omdat we meer sponsoren aan ons willen verbinden, maar het belangrijkste is dat we meer talenten willen enthousiasmeren om deel uit te gaan maken van het team." Top Team Hanzesport is een samenvoeging van het Aad Steylen Team en Hanzesport Running Top Team. Aad is meervoudig Nederlands kampioen en hij is de eerste Nederlander die de marathon onder de 2 uur en 20 min liep. Het hoogtepunt uit zijn carrière is deelname aan de Olympische spelen in Mexico in het jaar 1968. Aad blijft als adviseur en inspirator aan het team verbonden en is zichtbaar trots op zijn hardlopers. De jongste teamleden, Teun van 11 en zijn zus Sarah van 13 trainen ook al volop. Teun: "Naast hardlopen, fiets ik ook en eerder deed ik aan atletiek." Sarah: "Ik train nu vier keer per week, twee keer met dit team, een keer op Papendal in Arnhem en op zondag train ik voor mijzelf." Haar gedrevenheid werpt vruchten af. Sarah doet al mee aan de nationale kampioenschappen. Ze werd vierde op de 1500 meter en bij de landelijke Abdijcross werd ze tweede.
Ibrahim Abdi Ali is een van de twee jonge Somalische talenten die worden getraind bij het Top Team. Hij woont nu drie jaar in Nederland en loopt sinds tweeëneenhalf jaar hard. Trainer Herman IJzerman van het Top Team werd gevraagd of hij dit talent kon trainen: "Ik zit nu 39 jaar in het trainersvak en dan zie je meteen dat zo'n jongen heel goed kan worden." Dat blijkt, want op de 5 kilometer voor de heren is Ibrahim verruit de snelste. Hij laat de nummer twee met ruim een minuut achter zich. Landelijk heeft de jonge atleet ook al zijn talenten kunnen laten zien. In zijn leeftijdsklasse is hij de nummer 1 op de 1500 meter.
Op de vraag of hij ook mee mag doen aan de 10 kilometer van de Cityloop zegt de trainer strenger: "Nee, we moeten zuinig op hem zijn. Het is een langetermijnplanning en over tien jaar zit hij op zijn top."

Hardlooplegende Aad Steylen (m) is zichtbaar trots op zijn hardlopers. Foto: Martijn Siemes