Maaike (12), Floor (11), Feline (11), Isa (11) en Fien (12) plannen een evenement voor de John F. Kennedyschool. Foto: Martijn Siemes
Maaike (12), Floor (11), Feline (11), Isa (11) en Fien (12) plannen een evenement voor de John F. Kennedyschool. Foto: Martijn Siemes Foto:

Zutphen maakt kennis met
WALHALLAb

Zutphen - Het WALHALLAb begint wereldberoemd te worden buiten Zutphen. Jaarlijks bezoeken ruim 2500 scholieren en studenten het WALHALLAb voor speciale projecten op het gebied van techniek, design, maken en pedagogie. Marco Mout geeft lezingen en presentaties over zijn projecten met jongeren door heel Nederland, van onderwijsinstellingen tot de Wereldhavedagen in Rotterdam. Maar Mout vindt het nu de hoogste tijd dat Zutphen het WALHALLAb leert kennen.

Door Martijn Siemes

Het WALHALLAb is een 'makerslab'. Hier komen jongeren niet om aan het werk gezet te worden, om les te krijgen of om van de straat gehouden te worden. Zij komen hier om zelf iets te maken. Dat neemt niet weg dat dit initiatief juist erg succesvol is op het gebied van jongerenbegeleiding. Mout: "Bij ons is het een kwestie van 'hands on' en in de benen. Niet te veel praten, maar gewoon doen. Er komen hier nu na school zo'n 55 jongeren van allerlei verschillende achtergronden. Jongeren waar jeugdzorg niets meer mee kan, werken samen met jongeren waar helemaal niets mee aan de hand is."

Marco Mout is al jaren actief als initiatiefnemer van projecten voor jongeren. Eerst vanuit de Kruittoren aan het Stationsplein, maar tegenwoordig kan hij (tijdelijk) de onderverdieping huren van het grote pand er naast. Mout: "Mensen moeten denk ik opnieuw kennismaken met onze projecten. Ik ben al lang niet meer die man die in die toren iets met hout en kunst doet. WALHALLAb is veel groter en breder en dat wil ik ook graag aan Zutphen laten zien."

Een van de jongeren is Guido van achttien. Hij maakt een didgeridoo. "Ik zit in een tussenjaar. Na de zomer begin ik met een opleiding tot meubelmaker en iemand zei dat ik dan eens bij Marco moest gaan kijken. Het is de eerste didgeridoo die ik helemaal zelf maak. Ik denk er wel een paar maanden mee bezig te zijn."

Speciale projecten voor scholieren

Chinouk van 15 is gefascineerd door stedenbouw. Ze maakt stadsplannen, gebouwen en interieurs. In het WALHALLAb maakt ze maquettes en mag ze een dag per maand meelopen met een architectenbureau. Chinouk: "Al sinds mijn vierde teken ik interieurs, gebouwen en steden. Ik vind het heel interessant om te zien hoe een stad wordt gebouwd."

Vijf meisjes van de John F. Kennedy school zijn druk in de weer met overleggen. Twee van de meisjes maken een verslag van de bank die de groep heeft gemaakt voor hun school, de anderen organiseren de feestelijke onthulling begin juni. Maaike (12), Floor (11), Feline (11), Isa (11) en Fien (12): "Onze oude buitenbank ging weg en dat vonden we heel jammer. Daarom hebben we met negen meisjes in 15 vrijdagmiddagen een nieuwe bank gemaakt."

Ondernemend Leren
"Je hoort vaak de term 'talentontwikkeling'. Daar wordt veel over gepraat, maar weinig mee gedaan," zegt Mout: "Dat wilde ik dus anders doen. Leerlingen worden getraind in het Ondernemend Leren. En dat is succesvol. We hebben een meisje van 9 dat tafels maakt én verkoopt. Sem van 15 maakt ook tafels. Hij koopt zelf het materiaal in, leert de techniek en weet ook hoe hij het moet verkopen. Het tv-programma Klokhuis volgt hem nu."

Nederland leert het WALHALLAb al goed kennen, nu Zutphen dus nog. Marco Mout: "Wij nodigen graag de beleidsmakers, innovators en onderwijsvernieuwers uit om binnenkort eens een kijkje te komen nemen.