Gitaartalent op het podium met in het midden Luuk Nengerman.  Foto: Pascale Drent
Gitaartalent op het podium met in het midden Luuk Nengerman. Foto: Pascale Drent Foto: Pascale Drent

Eerste concert Popcollege Zutphen voor herhaling vatbaar

Zutphen - Op zondag 22 mei knalde het DWK-gebouw in Zutphen zowat uit zijn voegen tijdens het eerste Popcollege in Concert. Een daverende bevestiging van het succesvolle initiatief van Luuk Nengerman. In 2010 begon hij aan huis gitaarles te geven. Toen hij eind 2013 antikraak ging wonen op de Stoven in Zutphen, zette hij hier zijn lessen voort. Algauw werden tien leerlingen veertig en kwamen er ook aanvragen voor andere instrumenten. Luuk ging in gesprek met vakbekwame muziekvrienden. Begin 2015 was Popcollege Zutphen een feit. Nu zijn er vijf docenten en meer dan honderd leerlingen.

Door Anouk Plantinga

De leerlingen van alle leeftijden kunnen zelf aangeven van welke muziek ze houden en wat ze willen spelen. Er wordt op een moderne en individuele manier lesgegeven. Het gaat erom dat het leuk en ontspannend is en de docenten laten de leerlingen zo snel mogelijk met elkaar muziek maken in plaats van eindeloos te moeten studeren waar veel mensen, en vooral jongeren, tegenop zien.

Luuk: "We staan hier volgend jaar weer"

Alle docenten zijn werkzaam als uitvoerend artiest in de praktijk en samen met enkele collega's vormen zij de band 'Touch of Toto'. Om de leerlingen met elkaar te laten spelen en om naar elkaar te laten luisteren, werd het concert georganiseerd. De zaal zat bomvol, de toegang was gratis. Vijftig leerlingen speelden en zongen de sterren van de hemel met elkaar en met hun docenten op het podium. Op (bas)gitaar, drums, keyboard en met hun stem, zoals Marise die afgelopen seizoen aan the Voice Kids deelnam, van piepjong tot ver voorbij de volwassen leeftijd, vaders en zoons, broers en zussen. Maar liefst 27 nummers werden er gespeeld, gouwe ouwe en hypermodern, van Ray Charles en Simon and Garfunkel tot Adèle en Nielson. De docenten openden de middag met een nummer van Marco Borsato en eindigden met het 'Ik kan het niet alleen' van De Dijk. Daarmee was de boodschap van Luuk Nengerman duidelijk: we leren en maken plezier, we doen het samen en we staan hier volgend jaar weer.