Inmiddels leverde LelyCenter Zelhem ruim 600 melkrobots
Inmiddels leverde LelyCenter Zelhem ruim 600 melkrobots

LelyCenter geopend en overgedragen

ZELHEM - Wie over de Ruurloseweg ter hoogte van het voormalige restaurant Wolfersveen richting bosrand kijkt (naar Berkendijk 2a), kan niet vermoeden dat daar een bedrijf gevestigd is, waar meer dan 50 medewerkers hun dagelijks brood verdienen. Tien jaar geleden vestigde Jan Snuverink er, samen met zijn vrouw Marina, de eerste zelfstandige franchisevestiging van Lely, een internationaal bedrijf, dat al meer dan 60 jaar probeert het werk van de agrariër gemakkelijker te maken door innovatie en inzet van de computer.

Aanvankelijk voor de gehele agrarische sector, maar nu volledig toegespitst op ondersteuning van de melkveehouder met de melkrobot, klauwonderhoud machines, stal-schrobmachines, en een totaal geautomatiseerd voersysteem.

Ruim 600 melkrobots geplaatst

De opening van het nieuwgebouwde Kenniscentrum en de overdracht van het bedrijf aan Frank de Vruchte en Ruud Groot Wassink was reden tot een feest met Open Dag om de groeiende klantenkring voor te lichten over de mogelijkheden.

"Het probleem van de sector laat zich eenvoudig omschrijven", aldus Snuverink, "want de melkveehouder wil koeien die meer en betere melk leveren, maar die daarbij zo weinig mogelijk CO2 produceren. Melken met een melkrobot draagt daaraan bij, doordat de koeien op die manier drie keer per dag gemolken worden, terwijl de melkveehouder meer aandacht kan besteden aan z'n gezin en z'n sociale leven."

Het systeem maakt gebruik van het gegeven dat de koe zich meerdere keren per dag bij de melkrobot meldt om te zien of er nog brokjes (die krijgen ze als ze daadwerkelijk gemolken zijn) zijn. Via een computerchip weet de melkrobot of de koe al weer aan de beurt is om gemolken te worden. Zo niet, dan wordt de koe doorgestuurd naar de stal/wei om zich later opnieuw te melden. Inmiddels zijn in het werkgebied van LelyCenter Zelhem (Gelderland en Twente) ruim 600 melkrobots geïnstalleerd.
Een medewerker van het LelyCenter Zelhem vertelt enthousiast over de mogelijkheden van het automatische voersysteem, waarbij een computergestuurde voederkar eerst wordt 'geladen' door een computergestuurde grijper, die de juiste hoeveelheid van de verschillende voedingsmiddelen uit de voorraad haalt. Het geheel wordt gemengd en naar de stal gebracht, waar de koe, meerdere keren per dag, gedoseerd gevoerd wordt. Het resultaat kan oplopen tot 2 kg. extra melkproductie per dag met een verminderde CO2-productie.
"Automatisch voeren vergt natuurlijk wel een aanpassing van het bedrijf, want de grijper moet bij de verschillende voedingsmiddelen kunnen komen en de ondergrond waar de voederkar over moet rijden (elektromotor door accu's aangedreven), moet redelijk egaal zijn. Het LelyCenter houdt zich ook bezig met de verlichting, want ook een juiste lichtwarmte kan (vooral in de donkere dagen) bijdragen tot een hogere productie. "Het bedrijf Lely is ooit opgericht om het leven van de agrariër gemakkelijker te maken en de productie te verbeteren, alsmede het dierenwelzijn te verhogen", vat Jan Snuverink samen.

Met 50 medewerkers heb je een uitgebreid wagenpark