Afbeelding

Sint Jansgilde Beek heeft nieuwe vaandels

Plechtige inwijding tijdens schuttersfeest

BEEK/LOERBEEK - Zondag 22 mei vierde het Sint Jansgilde Beek-Loerbeek haar traditionele schuttersfeest. De dag begon met een kerkelijke viering. Tijdens deze dienst werden de oude vaandels vervangen door nieuwe en plechtig ingewijd door Voorganger Emeritus Pastoraal Werkster R. Wiendels. De vernieuwing was voor de meeste aanwezigen een grote verrassing en werd met applaus ontvangen.

’s Middags werd er gestreden om het schutterskoningschap 2016. Na 234 schoten werd de romp door Marc Jacobs naar beneden geschoten. Hij koos zijn vrouw Irene als koningin. Bij de dames werden na een lange strijd de laatste resten van de vogel door Esmee van Grol aan flarden geschoten.
’s Avonds vond de installatie van de nieuwe schutterskoning aan huis plaats. Helaas waren de weergoden dermate ontstemd dat de nieuwe koning niet met een vendelhulde kon worden geïnstalleerd. Wel waren de bielemannen aanwezig om de weg vrij te maken voor het koningspaar. Later op de avond werd door de jeugdvendeliers van de schutterij alsnog een hulde gebracht in het Sint Jansgildehuis.
Bij het Sint Jansgilde is het een eeuwenoude traditie dat op het schuttersfeest pasgetrouwde gildeleden een dans mogen maken ‘onder het vaandel’. Bijzonder was dat het dit jaar toevalligerwijs de nieuwe schutterskoning zelf was die deze eer in ontvangst mocht nemen. Samen met zijn vrouw mocht hij als eerste onder de nieuwe vaandels dansen.
Op maandag de 23ste werden de festiviteiten voortgezet met het drinken van het pinksterbier. Vanaf half zes trokken tamboers door Beek en Loerbeek om de gildeleden te wekken en op te roepen om aanwezig te zijn bij dit feest dat stamt uit de oprichtingsjaren van het Sint Jansgilde omstreeks 1436.
Op de website van het Sint Jansgilde zijn de prijswinnaars van de verschillende wedstrijden te vinden.

De nieuwe vaandels werden gepresenteerd. Foto: PR
Afbeelding