Chris Ruikes en Christiaan Zweers overhandigen de cheque aan Nora Dankers. Foto: Susan Wiendels
Chris Ruikes en Christiaan Zweers overhandigen de cheque aan Nora Dankers. Foto: Susan Wiendels Foto:

Rommelmarkt wordt Paasmarkt

Stokkum blijft
Terre des Hommes
ondersteunen

Door Susan Wiendels

STOKKUM – Dat er meerdere wegen naar Rome leiden bewijst de schoolverlatersgroep 1974 van de St. Suitbertusschool. De steun aan Terre des Hommes blijft, ondanks het verdwijnen van de jaarlijkse rommelmarkt. Thomas Fassin en zijn voormalige klasgenoten pakken de handdoek op met een paasmarkt. Op 9 april 2017 is de eerste editie.

De opkomst is groot tijdens de afscheidsbijeenkomst bij De Pluum in Stokkum. Na veertig jaar komt er een einde aan een traditie: de jaarlijkse rommelmarkt in het Gildehuis. Alle vrijwilligers komen bijeen voor een drankje en een hapje en een korte terugblik. Ook Nora Dankers van Terre des Hommes is aanwezig. Zij neemt onder luid applaus de opbrengst van de laatste rommelmarkt in ontvangst en het overgebleven kasgeld, in totaal 14.000 euro. Daarmee komt de totale opbrengst over veertig jaar op meer dan anderhalve ton. "Ik zal jullie laten zien wat er allemaal met dat geld gebeurt, waar jullie het allemaal voor hebben gedaan in de afgelopen veertig jaar", vertelt Nora Dankers. Haar presentatie is indrukwekkend.
Terre des Hommes zet zich al vijftig jaar in voor de meest kwetsbare kinderen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Vanaf het begin van deze eeuw ligt de focus op het stoppen van kinderuitbuiting: kinderarbeid, kinderhandel, kindermisbruik, seksuele uitbuiting en noodhulp. 'Sweetie 2.0' is het meest actuele project van Terre des Hommes. Op ieder moment van de dag zijn naar schatting 750.000 mannen online op zoek naar webcamseks met kinderen. Ondanks wereldwijde verontwaardiging over dit fenomeen kunnen deze daders nog steeds ongestraft hun gang gaan. Via het virtuele meisje 'Sweetie', pakt Terre des Hommes samen met internationale specialisten webcamseks met kinderen wereldwijd keihard aan.
Dankers is ontzettend blij met initiatieven zoals in Stokkum. "We zijn afhankelijk van financiële steun van bedrijven, overheden en particulieren. Twee jaar geleden ben ik bij de rommelmarkt geweest. Ik wist niet wat ik meemaakte toen de deuren opengingen. Het leek wel een rovershol", lacht ze.

'Je kunt beter op het hoogtepunt stoppen'

Toch zetten Chris Ruikes en Christiaan Zweers er dit jaar een punt achter. "Je kunt beter op een hoogtepunt stoppen, dan dat er verzadiging optreedt", wijst het tweetal naar de laatste rommelmarkt van 18 september. Het werd een knalfeest met een hoge opkomst. Met veel tweedehandsspullen, een loterij, bloemstukkenverkoop en een prijsvraag met een ballonvaart voor twee personen als hoofdprijs. Deze gaat naar Peter Verstegen, blijkt tijdens de afscheidsbijeenkomt. Op zes ons na wist hij het exacte gewicht van een negental prominente plaatsgenoten te raden. De Stokkumer is blij met de prijs. "Ik heb één keer eerder een ballonvaart gedaan. Toen was mij zoon nog te klein. Nu kan hij mooi mee."
Samen met een zevental voormalige klasgenoten van de lagere school zet Verstegen de hulp aan Terre des Hommes voort. "We hebben een aantal brainstormsessies gehad en daar is de Paasmarkt uitgekomen. Ook daar willen we een week voor Pasen op palmpaaszondag een traditie van maken", vertelt Thomas Fassin. Een aantal elementen uit de jaarlijkse rommelmarkt komt zeker terug tijdens de nieuwe opzet zoals de bloemstukkenverkoop en de enveloppenloterij. "Iedereen is op 9 april welkom in het Gildehuis om inspiratie op te doen voor een sfeervol Pasen", vertelt Fassin.