Valentino Nederlands kampioen. Foto: Joke Burink
Valentino Nederlands kampioen. Foto: Joke Burink Foto:

Valentino beste motorcrosser van Nederland

In de voetsporen van Jeffrey Herlings

Door Joke Burink

BEEK – De 10-jarige Valentino Besselink is apetrots. Hij mag zich Nederlands kampioen motorcross noemen in de klasse 65 cc, hoge wielen. De allesbeslissende wedstrijd van Motororganisatie Nederland (MON) werd op 30 oktober gehouden in Dongen. De 'pitbull' uit Beek beet zich vast in de overwinning en zal op 11 december aanstaande officieel gehuldigd worden.

Valentino was nog maar tweeënhalf jaar, toen hij voor het eerst op een quad zat. Het was een voorzetje voor het echte motorwerk. Niet veel later werd de quad vervangen door de PW50, de kleinste motor die te vinden was. Het bleek een gouden zet, want Valentino raakte verslingerd aan de motorcross. Toen hij zeven jaar oud was, reed hij zijn eerste wedstrijd en een jaar later werd hij tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen MON 50 cc. Vorig jaar werd hij clubkampioen bij TCD in Hummelo, maar de grote overwinningszege kwam vorige week toen hij Nederlands Kampioen MON 65 cc hoge wielen werd. Na verlies van de koppositie bij de eerste manche, versloeg hij bij de tweede manche de nummer twee na een zenuwslopende wedstrijd. "Ik heb alles gegeven ", zegt de jonge kampioen uit Beek. Maar Valentino wil meer; net als zijn grote voorbeeld Jeffrey Herlings, wil hij wereldkampioen worden.

Op naar de top
Drievoudig wereldkampioen MX2, Jeffrey Herlings, is voor Valentino het grote voorbeeld. Ook Jeffrey sleepte de titel Nederlands Kampioen MON 65 cc binnen, maar dat was in 2002 en 2003. Daarna volgden veel zegevieringen in de opeenvolgende klasses, waarvan het wereldkampioenschap MX2 het hoogtepunt vormde in 2012, 2013 en 2016.

Wat gaat Valentino doen om dat succes te evenaren? "Nou, heel goed eten en heel hard rijden", luidt zijn antwoord resoluut. Natuurlijk blijft hij ook flink trainen, zo'n drie à vier keer in de week. Hij doet dat bij TCD in Hummelo, waar hij als vierjarige als jongste lid binnenkwam, maar ook traint hij bij MACL in Lichtenvoorde en bij Motorsportpark Gelderland Midden. "Elke baan is toch weer anders," licht Valentino toe. "In Lichtenvoorde heb ik de bulten, in Arnhem is de grond zachter en de Heksenplas (Hummelo) is weer anders."

De volgende stap op weg naar de top is een andere motor, de 85 cc. "Hier ga ik deze winter mee beginnen", zegt de jonge kampioen. Hij begrijpt dat het even wennen zal zijn, want deze crossmotor is weer een stukje groter, dus zijn concurrenten ook. Fysiek gezien wordt er ook een grotere prestatie gevraagd . "Eerst moest ik met een wedstrijd tien minuten en een ronde rijden, nu wordt dat vijftien minuten en een ronde." Elke week krijgt hij MX-training voor de conditie. Wat zijn techniek betreft, denkt Valentino wel te weten wat hij nog kan verbeteren. "Iets later remmen en toch nog iets sneller de bochten door. Zo kan ik de concurrentie voorblijven."

Of hij volgend jaar weer kampioen zal worden, maar dan in de 85cc klasse, durft Valentino niet te beloven. Hij heeft tijd nodig om nog sterker te worden. Na het interview geeft hij bij het afscheid nemen een behoorlijk stevige handdruk. Met dat sterker worden, komt het wel goed.

www.valentinobesselinkmx.nl