Tanja Loeff: 'Nog niets is in beton gegoten'.
Tanja Loeff: 'Nog niets is in beton gegoten'. Foto:

Masterplan Didam niet terug naar af

Omwonenden
Raadhuisplein
eisen herziening

Door Susan Wiendels

DIDAM – Montferland gaat door met het Masterplan Didam. Een burgerinitiatief van René Brouwers en een bezwaar van omwonenden van het Raadhuisplein ten spijt. De raad steunt de door wethouder Tanja Loeff ingeslagen weg bleek tijdens de raadscommissie Ruimte en Financiën van 1 november.

"We zijn pas in het eerste kwartier van de wedstrijd. Om een goed eindresultaat neer te zetten en te scoren moeten we samen op een respectvolle manier verder", sloot Tanja Loeff het agendapunt Masterplan na anderhalf uur inspraak van voor- en tegenstanders, vragen en antwoorden af.
Juist daaraan ontbreekt het volgens 21 omwonenden van de Domineeskamplaan, Raadhuisstraat, Schoolstraat, Kerkstraat en de Kronenburglaan. "Wij voelen ons niet alleen niet vertegenwoordigd, we zijn niet vertegenwoordigd", legt woordvoerder Nel Beekman uit. De buurtbewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de plannen. Inhoudelijk is de nieuwe supermarkt op de plek van het nieuwe gedeelte van het oude gemeentehuis de bottleneck. Buurtgenoten vrezen geluidsoverlast, een vermindering van het woongenot, aantasting van de privacy, waardevermindering van de woningen en een beperking van het uitzicht. Maar wat de buurt vooral steekt is de procesmatige kant van het Masterplan. Nel Beekman speekt over 'oneerlijke democratie'. "Wij hebben geen wijkraad. Daar is mevrouw Loeff van op de hoogte. Hierdoor zijn onze belangen en ideeën niet meegenomen. Ook is de raad niet juist en onvolledig geïnformeerd. Wij zien daarom graag een herziening van het Masterplan. Het huidige plan moet geparkeerd worden, er moet een vertegenwoordiging van alle belanghebbenden komen. Het plan dat dan ontstaat moet aan de raad voorgelegd worden. Het zou mevrouw Loeff sieren als ze zou aangeven dat ze de zaak te kort door de bocht heeft aangepakt en dat ze zou zeggen 'We gaan dit opnieuw bekijken.' Wij denken dat de uitkomst van het Masterplan in hoofdlijnen anders was geweest als wij, het parochiebestuur en de harmonie er van meet af aan bij betrokken waren geweest. zijn." Jan Godschalk sluit zich namens de aanwonenden van de Torenstraat bij deze woorden aan. "Wij hebben geen enkele invloed gehad op de totstandkoming van het Masterplan. Ik zou het prettig vinden als dit plan heroverwogen wordt."

Onwerkbare situatie
Tanja Loeff erkent dat niet iedereen is gehoord. "Een klankbordgroep van tachtig personen levert een onwerkbare situatie op. Op 3 juli 2008 is door de raad bij wijziging van de inspraakverordening bepaald dat geen inspraak wordt verleend bij structuurvisies. Daarnaast is door de raad bepaald dat bij de voorbereiding van gemeentelijke plannen met name de wijk- en dorpsraden nadrukkelijk worden betrokken, omdat het praktisch onmogelijk is om iedereen daarbij te betrekken.
Bij de totstandkoming van het Masterplan Didam is dan ook een klankbordgroep opgericht, waarin verschillende vertegenwoordigende instanties zitting hadden. Uitgangspunt is dat deze vertegenwoordigers plannen en gemaakte keuzes terugkoppelen naar hun achterban en vervolgens gezamenlijk gedragen input terugleveren aan de klankbordgroep. Naast een drietal wijk- en dorpsraden waren dit ook vertegenwoordigers van ondernemersvereniging Gastvrij Didam, woningbouwcorporatie Plavei, de eigenaar van winkelcentrum de Ent, een bewoner en afgevaardigden van het kerk- en parochiebestuur. Zo vormt de klankbordgroep een afvaardiging van mensen die wonen, ondernemen en winkelen in het centrum van Didam. Berichten over het Masterplan kwamen al geruime tijd voor de vaststelling in de pers. In deze periode heeft niemand zich gemeld met het verzoek om alsnog deel te mogen nemen in de klankbordgroep. Maar iedereen kan bij de uitwerking van de plannen op concreet bestemmingsplanniveau later alsnog zijn of haar mening geven." Ze noemt deze mogelijkheid 'geen mosterd na de maaltijd'. "Ondanks dat op hoofdlijnen keuzes zijn gemaakt, dient er nog heel veel uitgezocht, ontworpen, beslist en gerealiseerd te worden. Nog niets is in beton gegoten. Wij hopen dan ook dat in het vervolg van het traject zoveel mogelijk geïnteresseerden komen meedenken en -praten over de ontwikkelingen in het centrum van Didam in het algemeen en het ontwerpen van de nieuwe huiskamer van Didam in het bijzonder. We hebben met zijn allen een gezamenlijk doel en dat is een parel te maken voor Didam", nodigt ze Nel Beekman uit om alsnog zitting te nemen in de klankbordgroep in het verdere traject.

Alternatief plan
Ook René Brouwers ontvangt een uitnodiging. De Didammer overhandigde eerder een petitie met vijfhonderd handtekeningen tegen het Masterplan aan de raadsleden en komt nu met een alternatief plan. Zonder supermarkt op het Raadhuisplein, zonder wegverlegging naar de Mariakerk en met behoud van de bibliotheek op dezelfde plek. Ook procesmatig stelt hij zijn vraagtekens bij de gang van zaken. "Er is niet met alle belanghebbenden gesproken, de gemeenteraad heeft het plan te snel geaccordeerd, inhoudelijke vragen zijn niet gesteld. Het Masterplan is het hoofdplan. Die basis moet goed zijn. De mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen als het plan in de bestemmingsfase zit zijn beperkt. Dat is geen tendentieus verhaal", richtte hij zich tijdens de raadscommissie tot CDA'er Oscar van Leeuwen. Over en weer vlogen de verwijten over tafel. Van Leeuwen: "Het verwijt dat we niet democratisch bezig zijn stuit ons tegen de borst. Democratie betekent 'het volk regeert'. Tanja Loeff is met een blanco blad op pad gegaan. Dat niet iedereen die zich betrokken voelt, zich gehoord voelt hebben we gemerkt, dat is ondoenlijk. Ook hebben we het plan niet te snel geaccordeerd. Er zijn wel degelijk vragen gesteld. Daar kwam een bevredigend antwoord op. Wat mij opvalt is dat veel mensen niet echt weten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren."

Geen stem
Brouwers neemt de uitnodiging graag aan; Nel Beekman vreest het ergste. Brouwers: "Al hoop ik dat mijn burgerinitiatief alsnog de ogen opent van de raad en dat het huidige plan gecanceld wordt. Door voortschrijdend inzicht hoeft dit niet tot gezichtsverlies te lijden. Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald."
Beekman: "We zijn niet blij met het feit dat wij niet van meet af aan betrokken werden in het proces van plannen maken. Wij vinden een klankbordgroep van tachtig mensen ook niet reëel, maar een klankbordgroep dient wél een afvaardiging te zijn van alle groepen van belanghebbenden. Wij vinden het zeer merkwaardig dat de harmonie niet is benaderd voor de klankbordgroep, omdat zij niet in het centrum zou zitten, maar wijkraad-Zuid, die niet onder het centrum valt, wél. Waarom was het niet mogelijk om een afvaardiging van de mensen uit te nodigen die het dichtstbij wonen en de meeste gevolgen ervan zullen ondervinden?" Ze is zichtbaar teleurgesteld. "Er komt nu nog een klankbordgroep voor de herindeling van het centrumplein in de omgeving van de kerk. Maar er komt geen klankbordgroep meer voor de nieuw te bouwen supermarkten. De ontwikkelaar gaat de plannen met de supermarkten uitwerken. Wij als directe bewoners kunnen daar pas weer op reageren als er een bestemmingsplanwijziging ligt. Mevrouw Loeff doet dus naar de raad voorkomen alsof wij nog een stem hebben, maar dat is helemaal niet het geval.

Het alternatieve plan van René Brouwers. Foto: PR