De deelnemers konden oefenen. Foto: Rob Weeber
De deelnemers konden oefenen. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Wie wordt de beste dirigent van Berkelland?

Mogen wij u voorstellen: Maestro Joost van Oostrum

BERKELLAND - Volharding uit Borculo en Amicitia uit Geesteren organiseren voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk een najaarsconcert onder de titel Maestro. Het is een knipoog naar het bekende televisieprogramma Maestro waarin bekende Nederlanders onder leiding van Frits Sissing strijden om de gouden baton, het gouden dirigeerstokje. In Borculo zal op 25 november hoogstwaarschijnlijk geen gouden baton worden uitgereikt, maar elke andere vorm van waardering voor de kandidaten die eraan meedoen, is zeker op zijn plaats, zo bleek wel tijdens de repetities.

Door Rob Weeber

Er zijn door de organisatie vijf gastdirigenten uit Berkelland uitgenodigd, burgemeester Joost van Oostrum, kunstenares Hilda Hazelberg, café-eigenaar Hans Teuter van Baan, café-eigenaar Edward van der Helm van Le Mouilleur en Sinterklaas.
Zij zullen gaan strijden om de titel 'Beste dirigent van Berkelland'. Maandag 6 november was de eerste repetitieavond, waarop onder meer Joost van Oostrum zijn toegewezen muziek mocht uitzwaaien.

Voordat hij het podium beklom, had dirigent Gerben van Lochem al wat voorinformatie gegeven met betrekking tot de zwaaitechniek met het stokje.

Van Oostrum heeft als opdracht het lastige muziekstuk The Pink Panther Theme te begeleiden. Waarachtig geen gemakkelijk opgave als je, zoals hij toegaf, geen maat kan houden omdat je nog nooit een instrument hebt bespeeld. Na een eerste poging vloog de baton dan ook uit de hand de zaal in, tot grote hilariteit van het orkest. Er zaten zo'n zeventig musici tegenover hem.

Vijf gastdirigenten strijden om titel beste dirigent

De moeilijkheid van dirigeren zit duidelijk in het maat- en hoogtevast zwaaien van de baton. Zet je te vroeg in, dan heeft het orkest geen tijd om het instrument ook maar aan de mond te brengen. Zwaai je te laag, dan ziet niemand wat je doet. Zakt je zwaaitempo, dan zakt het orkest mee in tempo en vergeet je de vierde tel van de vierkwartsmaat, de tel waarop het stokje naar beneden moet wijzen, dan kan het zomaar gebeuren dat er een geheel nieuw nummer ontstaat.
Maar gezegd moet worden dat Van Oostrum een doorzetter is. Met een professioneel armgebaar van een echte maestro, dat had hij snel onder de knie, gebaarde hij het orkest meerdere malen tot stoppen, sloeg de partituur weer terug naar de uitgangspositie en concentreerde zich op de volgende poging.
Gelukkig had hij zeer goede en professionele musici tegenover zich ,die op de kritische momenten gewoon doorspeelden, ook als het stokje wat anders bedoelde. Uiteindelijk lukte het hem deze eerste repetitie al om het nummer tot een redelijk einde te begeleiden en hield daar een warm en verdiend applaus aan over. De buiging ging hem natuurlijk weer goed af, evenals het bedankje aan de eerste 'violist' van het harmonieorkest
Het Maestro concert is op zaterdag 25 november in Muziekcentrum Volharding in Borculo, aanvang 20.00 uur. De jury zal die avond bestaan uit drie professionele musici van de Stichting Segnocollectief, Ira Wunnekink, Frank Sterrenborg en Gerlien Hilhorst. Zij beoordelen de kandidaten onder ander op muzikaliteit, dynamiek en techniek.
De presentatie is in handen van Diana Koeleman en Acrogym Borculo verzorgt de dans. Kaarten zijn voor 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro) aan de kassa te verkrijgen.


De deelnemers konden oefenen. Foto: Rob Weeber