Vrijdag werd in museum De Scheper in Eibergen de tentoonstelling 'Bijna vergeten' geopend. Foto: Rob Stevens
Vrijdag werd in museum De Scheper in Eibergen de tentoonstelling 'Bijna vergeten' geopend. Foto: Rob Stevens Foto:

Tentoonstelling 'Bijna vergeten' geopend

Herinneringen aan de hand van portretten en voorwerpen

EIBERGEN - Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Hoe meer ouderen des te meer herinneringen. Vrijdag werd in museum De Scheper in Eibergen de tentoonstelling 'Bijna vergeten' geopend.

Door Rob Stevens

Op de bovenste verdieping hangen acht portretten van personen met een object in hun hand dat een belangrijke plaats in hun leven heeft ingenomen. Die objecten hebben de kunstenaars Linda Pijnacker en Riet Mellink als uitgangspunt genomen voor een gesprek/interview met de betrokken personen over het object, hun beroep en hun leven. Die gesprekken zijn op een stoel voor de fotoportretten, die gemaakt zijn door fotograaf Yke Ruessink, te beluisteren. Dee portretten hangen op de bovenste verdieping van museum De Scheper, van vrijdag 10 november tot half januari 2018.

In toespraken van de wethouder van cultuur, Joke Pot, en van Peter Braam, voorzitter van de Scheper, kwam veelvuldig het woord 'vergeten' voor. Volgens Peter Braam blijven jeugdherinneringen het best bewaard, herinneringen die ook de basis van de tentoonstelling vormen. Joke Pot presenteerde een aardwerken kannetje met lepeltjes en vorkjes van haar moeder, dat vroeger werd gebruikt om een borreltje naar binnen te lepelen en een begeleidend stukje kaas of worst van een schaaltje te 'prikken'.

Linda Pijnacker: "De herinneringen en verhalen van ouderen zijn dikwijls waardevolle bronnen van verhalen en kennis, die de jonge generatie kunnen inspireren. Via Anneke Bollen van De Meergaarden zijn we in gesprek geraakt met ouderen. Ouderen brachten voor die gesprekken voorwerpen mee die nadien ook tijdelijk zijn tentoongesteld in vitrines in de entree van het zorgcentrum. De tentoonstelling hier in De Scheper is een selectie uit die gesprekken. Van foto's van dertig van de aangedragen voorwerpen is een memoryspel gemaakt."
De tentoonstelling in museum de Scheper: acht personen, acht voorwerpen en acht verhalen.
Wie weet wat een bilhamer is? Voor het portret van Jan Konneger uit Rekken is te beluisteren dat dit voorwerp werd gebruikt om de groeven in molenstenen weer uit diepen als die versleten raakten. Jan werd vrijwel naast die molen geboren en werd later molenaar. Herman Morsink vertelt over zijn vliegenbal, een op een kerstbal lijkend voorwerp dat als voorloper van de vliegenvanger diende. De vliegenpoepjes werden zo keurig op één plek verzameld.

Een ander aspect van het project 'Bijna Vergeten ...' is het stimuleren van ontmoetingen tussen verleden en heden, tussen senioren onderling en tussen jong en oud. Leerlingen van de Menno ter Braakschool, dichtbij de Meergaarden, kregen hiervoor van de kunstenaars een interviewtraining en gingen in gesprek met ouderen van de Meergaarden en uit hun eigen naaste omgeving. Vrijdagmiddag presenteerden de leerlingen hun werkstukken in de vorm van een tentoonstelling in de Meergaarden. Riet Mellink: "Het is leuk te zien hoe zo contacten tot stand komen tussen jong en oud.

Na afloop van de tentoonstelling in de Scheper krijgen de fotoportretten en hun verhalen een definitieve plek in De Meergaarden. Parallel aan de tentoonstelling in de Scheper worden de werkstukken van de leerlingen van groep zeven van de Menno ter Braakschool tentoongesteld in de entree van De Meergaarden.


Kunstcafé nieuw initiatief van Kunstkring Bart

BERKELLAND - Kunstkring BArt timmer al vele jaren aan de weg om (kunstminnend) Berkelland te laten genieten van al het moois dat lokale en omwonende kunstenaars voortbrengen. Afgelopen voorjaar was er nog de Atelierroute, een route waaraan maar liefst 90 kunstenaars meededen. Maar de ambities gaan verder en men wil langs vernieuwende weg nog meer interactie bevorderen tussen kunstenaars, bewonderaars en mensen die nog zelden met kunst(enaars) in aanraking komen. Daarom wordt op donderdagavond 30 november het eerste Berkellandse Kunstcafé geopend.

Door Rob Weeber

Het Kunstcafé is puur bedoeld als ontmoetingsgelegenheid voor kunstenaars en belangstellenden. Tijdens de avond zal kunstenares Berna Bonekamp een lezing geven over de weg die zij heeft afgelegd om 'tot de kunsten' te komen. Berna is een zogenaamde installatiekunstenaar met ruimtelijk werk. In haar lezing gaat zij dieper op haar passie en drijfveren in, alsmede op de vraag hoe haar werk ontstaat. In het dagelijks leven is Berna eerstegraads docent Beeldende Kunst en Vormgeving en lid van de Kunstkring Breekijzer in Ulft, een collectief van beroepskunstenaars.
De avond is in twee delen gesplitst. Na de lezing zal het tweede gedeelte besteed worden aan de interactie met de aanwezigen. Iedereen is verder van harte uitgenodigd om na het officiële programma onder het genot van een drankje nog wat na te praten. Het is bovendien een mooie gelegenheid om op informele wijze kennis te maken met kunst en contacten te leggen met kunstenaars en andere geïnteresseerden.
Het Kunstcafé is in Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo. Vanaf 19.30 uur is de inloop, het officiële programma is van 20.00 tot 22.00 uur. De avond is gratis te bezoeken.