Trots gaan de VN-veteranen op de foto met burgemeester van Oostrum. Foto: Peter Vorderman
Trots gaan de VN-veteranen op de foto met burgemeester van Oostrum. Foto: Peter Vorderman Foto:

Draaginsigne voor Berkellandse VN-veteranen

BERKELLAND – Ze hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen vrijdag 10 november was het zover. In een sfeervolle ceremonie op het gemeentehuis heeft burgemeester Joost van Oostrum acht Berkellandse VN-veteranen het draaginsigne 'Nobelprijs VN Militairen' uitgereikt.

Door Peter Vorderman

De Nobelprijs voor de Vrede is in 1988 toegekend aan de Verenigde Naties (VN) vredesmachten, voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. In 2015 heeft de Minister van Defensie een draaginsigne ingesteld voor individuele (oud-)militairen, die namens Nederland in de periode 1956 – 1988 als blauwhelmen hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies. De nuchtere veteranen toonden zich best in hun nopjes met het insigne en bijbehorende oorkonde.

De Nobelprijs is uitgereikt aan de VN als organisatie en niet aan individuele militairen. Met de instelling van de draaginsigne heeft de voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert toch tastbaar uitdrukking willen geven aan de erkenning en waardering voor individuele Nederlandse (oud-)militairen die zijn uitgezonden voor VN peacekeeping operaties.

In totaal komen vijftien Berkellandse VN-veteranen, veelal dienstplichtige militairen van de Koninklijke Landmacht, in aanmerking voor het insigne. Hiervan kregen er acht het eremetaal persoonlijk opgespeld door van Oostrum. De meeste van de aanwezige VN-veteranen zijn uitgezonden geweest naar Libanon, in de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Lees verder op pagina 11


Sint komt naar Neede

NEEDE - Op zaterdag 18 november komt Sinterklaas naar Neede. Dit jaar begint de Goedheiligman zijn rondgang door Neede op de hoek van de Oudestraat en de Stationsweg. Om ongeveer 14.30 uur vindt de officiële ontvangst op het balkon van 't Readhuys plaats door burgemeester Joost van Oostrum. Sint en zijn Pieten gaan daarna onder begeleiding van De Vlearmoesband te voet via de Oudestraat en de Borculoseweg naar de Oale Bioscoop. Hier is voor de kinderen de gelegenheid om Sint een handje en eventueel een tekening te geven. Het programma duurt tot ongeveer 16.30 uur.