Reisleider Gerry ondervroeg de aanwezigen, alvorens er naar verschillende woonkwesties gekeken werd. Foto: Bram Beckmans 
Reisleider Gerry ondervroeg de aanwezigen, alvorens er naar verschillende woonkwesties gekeken werd. Foto: Bram Beckmans  Foto: Foto: Bram Beckmans

Achterhoekers op toer langs vernieuwende woonvormen

ACHTERHOEK – De Achterhoekse Toekomst Toer is een initiatief van de stichting Achterhoek2020 en heeft als doel de Achterhoeker voor te bereiden en kennis te laten maken met de toekomst van de regio in de breedste zin. De toer werd begin oktober in het leven geroepen en op vrijdag 10 november begon de eerste rit. Een vijftigtal streekgenoten ontdekten toen vernieuwende woonvormen in de regio.

Door Bram Beckmans

De markante reisleider Gerry nam bij binnenkomst in Woonzorgcentrum de Hassinkhof in Beltrum het woord. Gerry maakte kennis met de aanwezigen en ondervroeg Bas Hommelink. Deze ambitieuze man maakt deel uit van een groot woonproject waarbij de inwoners van Beltrum ook zelf bij betrokken zijn. Hommelink vertelt: "We willen zowel jongeren als ouderen de mogelijkheid bieden om in de toekomst in het dorp of buitengebied van Beltrum te blijven wonen. Daarnaast willen we alle voorzieningen die er nu zijn behouden. En die plannen komen niet van een bureau of gemeente, maar door de Beltrumers zelf." Vervolgens werd er aan de hand van een gids gekeken in Beltrum. De woonvormen die Hommelink aanstipte werden bezocht en er werd verteld hoe het centrale plein rondom de kerk onder handen is genomen. Ook economisch geograaf Gert-Jan Hospers hield nog een praatje. Hij deed eerder onderzoek naar de krimp in de Achterhoek en richt zich nu vanuit de Universiteit van Twente op de toekomst van het wonen in de Achterhoek. Hospers was positief gestemd en benadrukte het belang van goede burgerinitiatieven.

Bus naar Harreveld en Zieuwent
Het bezoek in Beltrum was slechts het begin. Een grote bus stond namelijk klaar om de vijftig Achterhoekers naar een volgende bestemming te brengen; CPO De Bond in Harreveld. Op een plek midden in het centrum van dit dorpje stond tot een aantal jaar geleden een oude fabriek, maar dankzij acht jongeren is dit verleden tijd. Zij begonnen op de plek van deze fabriek een eigen 'wijkje', tussen bestaande huizen. Hiervoor maakten zij gebruik van een CPO, oftewel het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouw-project. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten vanwege een inkoopvoordeel. Voor de Toekomst Toer was deze plek erg interessant omdat een ruimtelijk knelpunt, de oude fabriek, opgelost werd en er acht fraaie huizen voor terugkwamen. Deelnemers van de toer stelden vooral vragen over het opzetten van een CPO, "Hoe gaat dat nou eigenlijk?" Volgens een van de initiatiefnemers, Ivo, ligt dat vooral aan de gemoedelijkheid en de saamhorigheid van het achttal dat deel uitmaakt van het CPO: "We hebben vaak vergaderingen en dat is dan ook niet zo'n gedoe bij ons. We stappen gemoedelijk met een biertje bij elkaar binnen en bespreken dan wat er nodig is. Dat is ook de kracht van ons initiatief, we kunnen het goed met elkaar vinden en zo kom je dus tot mooie resultaten die in andere regio's van het land misschien niet haalbaar zijn." Na een rondleiding in en rondom de nieuwbouwwoningen ging de bus verder naar Zieuwent.

Daar werd allereerst het oude pand van de Welkoop bezocht, waar de partij Zieuwents Belang graag nieuwe huurappartementen wil plaatsen in samenwerking met een nieuwe woningcoöperatie. Dat vordert, maar er waren een aantal lastige zaken waar de partij en woningcoöperatie tegenaan liepen. Het pand is namelijk een gemeentelijk monument en daar komt dus van alles bij kijken. Voor de bezoekers van de toer was het interessant om te zien waar zo'n coöperatie tegen aanloopt en wat de uitdagingen in zo'n proces zijn.

Als laatste werd er een gesprek aangegaan met Marcel Bodegraven bij Het Witte Paard in Zieuwent. Bodegraven werkt bij Vivax Housing en richt zich op het concept 'tiny houses', hierbij wordt effectief en duurzaam gebruikgemaakt van huizen zonder een betonfundering wat ze verplaatsbaar en aanpasbaar maakt. Deze woonvorm bleek vooral onder starters een populaire optie.

Afsluitend werd er nog nagepraat en vertrok de bus, vol Achterhoekers die nu veel kennis over woonvormen vergaard hebben, terug naar Beltrum. Er staan nog meer reizen op de planning van de Achterhoekse Toekomst Toer. Hiervoor is aanmelden wel noodzakelijk. Dat kan via de website: www.toekomsttoer.nl/ikgamee.

In Beltrum werden nieuwe oplossingen voor gebouwen bekeken. Foto: Bram Beckmans
In Harreveld werd gekeken bij een CPO. Foto: Bram Beckmans