Het fietsbankje aan de Bessinkgoorweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Het fietsbankje aan de Bessinkgoorweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Foto:

Vanaf een Bankje

Op een duurzaam fietsbankje

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het merendeel van de bankjes waarop ik tot nu toe zat. is gemaakt door een inmiddels internationaal bekend geworden bedrijf voor straatmeubilair. Toch zijn er wel andere bankjes dan die groene. Bijvoorbeeld de rode boerenleenbankjes of de goudglanzende houten banken, die ooit door verenigingen aan de gemeente werden geschonken. Of bankjes waarin de boom nog herkenbaar is. Zo'n andersoortig bankje dacht ik ook aan het begin van de Bessinkgoorweg ontdekt te hebben. Een met fietswielen.

Omdat ik wel vaker over de mooie zandweg fiets, die vanaf de rand van de bebouwde kom tot dichtbij camping de Twee Bruggen loopt, was dit aparte bankje me al enkele keren opgevallen. Ik was er echter nog niet aan toegekomen om er eens op te gaan zitten. Zondagmorgen stapte ik er af na eerst door een mistig Tuunterveld te zijn gefietst. Meteen viel me een gelamineerde tekst op, die op het bankje was bevestigd. Uiteraard word ik dan nieuwsgierig en las ik. "Unieke en bijzondere bank volledig ontwerpen volgens de circulaire economie gedachte", staat er boven. Circulaire economie betekent dat al het afval hergebruikt wordt voor nieuwe producten.

Wat is er circulair aan dit fietsbankje? Het is gemaakt van oude fietsen, waarop houten planken zijn gemonteerd. Volgens de maker zijn er heel veel afgedankte fietsen en een deel daarvan zal voortaan gebruikt worden voor nieuwe bankjes. Na een afgesproken periode komt zo'n fietsbank terug bij de producent. Die wordt dan eventueel opgeknapt. Of anders worden de onderdelen ergens anders voor hergebruikt. Wie is de maker van dit nieuwe bankje? Ja, toch weer Grijsen. Waarom dit reclamebankje bij het begin van de Bessinkgoorweg is terecht gekomen, weet ik niet, maar het uitzicht is er aardig.

Voor me zie ik de zandweg naar de horizon lopen. De eerste herfstkleuren zijn in de verte te zien. Naast me staat een robinia, die heel lang witte acacia werd genoemd. In het voorjaar draagt de boom trossen witte bloemen. Dan is goed te zien dat het familie is van brem, wikke, lathyrus en klaver. Boomsoorten zijn echter zeldzaam in de familie van de vlinderbloemeigen. De robinia heeft een prachtige grillige stam en het hout is een goede vervanger van tropisch hardhout. Een duurzaam bankje met ernaast een boom die duurzaam hout levert, een mooie combinatie. Maar ook het eikenbosje voor me kan geschikt hout voor huizen en meubels leveren. Of de eigenaar dat in gedachten heeft? Ik vermoed van niet.

Links naast me aan de overkant van de zandweg ligt het landgoed de Krim. Het was zeg maar de achtertuin van de villa aan het begin van de weg, waar jarenlang Roelvinks woonden. Het ligt ingeklemd tussen Misterweg en Bessinkgoorweg en is driehoekig, omdat beide wegen steeds verder uit elkaar lopen. Het is aangelegd in de Engelse landgoedstijl met bos, weiland, alleenstaande bomen en ook een grote vijver, die omzoomd is door bomen en struiken. Ik hoor er zelfs een merel zachtjes zingen. In de Krim kun je prima een korte wandeling maken. Midden in het bos kom je dan bij een merkwaardig gat. Ooit heeft daar een grotje gestaan. Nee, dat is geen verzinsel. In de door G.J. Meinen geschreven Gids van Winterswijk en omgeving uit 1918 heeft zelfs een afbeelding gestaan.

De lange zandweg met links daarvan landgoed de Krim. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het eikenbosje in de verte met rechts de robinia, die naast het bankje staat. Foto: Bernhard Harfsterkamp