Henri ter Braak soleerde als Judas in de Passie met op de achtergrond het projectkoor. Foto: Jan Hendriksen.
Henri ter Braak soleerde als Judas in de Passie met op de achtergrond het projectkoor. Foto: Jan Hendriksen.

Passie richt zich vooral op de zeven kruiswoorden

VORDEN – De Passie. Voor het vierde jaar alweer organiseerde de regionale parochie HH. Twaalf Apostelen in de Christus Koningskerk op Goede Vrijdag een eigentijdse uitvoering van dit beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth.

Door Jan Hendriksen

Het kent vanaf de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen. De laatste jaren is er hernieuwde belangstelling voor, zowel de klassieke muzikale Passies als voor eigentijdse vormen, zoals The Passion die op Witte Donderdag in Leeuwarden plaatsvond en een miljoenen kijkend televisiepubliek trok.

In de Vordense Christus Koningskerk werd op Goede Vrijdag De Passie twee keer uitgevoerd. Aan de avondsessie ging een Stille Tocht vooraf die vanaf de katholieke Christus Koningskerk langs de Hervormde Dorpskerk en de Gereformeerde Kerk trok waarbij het kruis werd meegedragen. Fakkels en trommelaars gingen aan het kruis vooraf. De stilte werd drie keer onderbroken om te bidden. Beurtelings werd er door de pastores van de drie kerken voorbeden uitgesproken voor het lijden in de wereld, in eigen omgeving en voor men zelf.

De 'viering' ging beide malen van start op het moment dat het kruis in processie de kerk werd binnengedragen en een plaats kreeg voor in de kerk. Voor het gezongen gedeelte was voor De Passie en speciaal bijna honderd tellend projectkoor samengesteld uit parochieleden van de HH. Twaalf Apostelen die in het voortraject onder leiding van Frank Sterenborg stond. Sterenborg die ook alle arrangementen en de liederen bewerkt had, kon door een onverwachte ziekenhuisopname vrijdag niet aanwezig zijn in Vorden.

Lees verder op pagina 3

Het kruis werd door 'kruisdragers' de kerk binnen gedragen. Foto: Jan Hendriksen.