Beleving bij de dirigent tijdens het voorjaarsconcert van Harmonie Vorden. Foto: Rob Schmitz
Beleving bij de dirigent tijdens het voorjaarsconcert van Harmonie Vorden. Foto: Rob Schmitz

Harmonie Vorden met een spetterend voorjaarsconcert

VORDEN - Zaterdagavond 8 april was de sporthal 't Jebbink omgetoverd tot concertzaal voor het inmiddels traditionele voorjaarsconcert van Harmonie Vorden.

Klokslag 20.00 uur werden in het openingswoord alle bezoekers welkom geheten door voorzitter Wout Dekkers. In zijn openingswoorden werden de jubilarissen Gerrit Graffelman en Jacqueline Brummelman nog even in het zonnetje i.v.m. hun 40- respectievelijk 25-jarig lidmaatschap dat onlangs werd gevierd op de ledenvergadering.
Nadat Sabine Blaak als ladyspeaker werd geïntroduceerd werd het concert onder leiding van Nikki Kleijsen geopend met Innuendo, een bewerking voor harmonie van het laatste album van de beroemde zanger Freddy Mercury en de popgroep Queen.
In het nummer zijn veel Spaanse invloeden te horen en met de snelle loopjes meteen een uitdaging voor het orkest.

Ook dit jaar werd het concert afgewisseld met bijdragen van de slagwerkgroep geheel in het teken van de titel van het concert "Pop in harmony". Sinds 2015 wordt er intensief samengewerkt met SMD uit Doetinchem die ook over melodisch slagwerk beschikken.
Met Apache, Eye of the Tiger en het nummer Clocks werd het publiek verrast door de variatie in het slagwerk.
Het concert werd vervolgd door de harmonie met het bekende werk van de componist Ennio Morricone. De tijden uit het Wilde Westen werden met bekende melodieën uit Once Upon the West en The Good, the bad and the Ugly in herinnering geroepen.
In het nummer Jeugdland kregen ook de jonge slagwerkers van de harmonie hun moment en mochten ze samen met de senioren laten horen dat zij al grote vorderingen hadden gemaakt.
Voor de pauze werd door harmonie Vorden een selectie van nummers van Phil Collins in een bewerking van Peter Kleine Schaars ten gehore gebracht.
Er zijn maar liefst zeven tophits in dit arrangement verwerkt met een spetterende afsluiter Sussudio. De muziek van Phil Collins bevat interessante ritmische passages en heftige blazerspartijen een uitdaging voor harmonie waarbij een beroep werd gedaan op de vocale kwaliteiten van het orkest.

Na de pauze kwamen de solisten aan bod. Op bugel werd het nummer Sorry van Kyteman op een voortreffelijke wijze vertolkt door Dick Boerstoel.
Geheel in het thema van het concert werden door Joanne Lam klarinettiste van het orkest maar ook begaafd met een mooie zangstem de nummers Skyfall en A night like this gezongen. Beide nummers zijn gerelateerd aan films van James Bond.

Ondertussen waren ook de leden van het opleidingsorkest aangeschoven en werd als groot orkest nog de nummers Flash Dance en American Pie en een selectie uit de Incredibles uitgevoerd waarbij in het laatste nummer door iedere sectie een act werd opgevoerd.

In zijn slotwoord werden alle medewerkers, solisten en muzikale leiders door de voorzitter Wout Dekkers bedankt voor hun bijdrage.
Belangstellenden werden bedankt voor hun aanwezigheid waarbij leden van de Rabobank werden opgeroepen in het kader van Hart voor de Achterhoek vooral te stemmen op harmonie Vorden.
Met een financiële impuls kan ook volgend jaar een concert georganiseerd worden.

De avond werd op een bonte wijze afgesloten met Carnival de Paris waarbij alle leden waren uitgedost met carnaval attributen.
Het was een geslaagde avond waarin het publiek kon genieten van vrolijke eigentijdse muziek.
Een concert als dit verdient meer belangstelling van de Vordense bevolking.


'Gemeente heeft dovemans oren'

Op 22 maart 2016 hebben 184 burgers, allen omwonenden van de Polweg 6, een zienswijze aangeboden aan Wethouder Spekschoor van Ruimtelijke Ordening over de toekomst van hun buurt.

In deze zienswijze pleiten zij voor het behoud van een levendige buurt door een evenwichtige balans te handhaven tussen wonen, natuur, recreatie en agrarische en andere economische activiteiten. Zij willen een buurt met een gezonde groei op al deze gebieden maar geen ongewenste schaalvergroting op één van deze gebieden.
De buurt rond de Polweg kenmerkt zich door een prachtig coulisselandschap en goede verhoudingen tussen burgers en agrariërs. Op een gebied van slechts 500 hectare wonen circa 100 gezinnen, waarvan 10 van jonge agrariërs die een melkveehouderij van gemiddeld 100 koeien runnen. Leegstaande boerderijen en huizen worden vaak snel weer verkocht, verbouwd en bewoond door nieuwe, jonge gezinnen. Kortom, een levendige buurt waar van krimp geen sprake is.
Het belangrijkste voorstel van de bewoners aan de gemeente was om een groeinorm in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen voor de grootte van melkveehouderijen in een kleinschalig landschap: niet groter dan 2,5 à 3 keer het landelijk gemiddelde. Dit om de gezinsbedrijven te behouden en internationale agrarische concerns te weren die mega stallen willen bouwen die niet passen in het landschap.
De gemeente heeft het voorstel naast zich neergelegd. In het nieuwe bestemmingsplan is geen waterdichte regel opgenomen om extreme schaalvergroting te voorkomen. Daarom is het, juist in het nieuwe bestemmingsplan, mogelijk dat de gemeente een vergunning voor een stal voor 1.000 runderen niet kan weigeren. Door deze onzorgvuldigheid van de gemeente staat de deur wijd open voor het fokbedrijf van Dutch Dairy Genetics. Als dit er komt, verdubbelt het totaal aantal runderen in de buurt: van 1.000 nu naar 2.000 straks. Dit zal leiden tot verdere stijging van de grondprijzen. Bedragen die gezinsbedrijven die daar al generaties hun brood verdienen niet kunnen opbrengen. Gezien het verschil in kapitaalkracht zullen veel jonge boeren naar verwachting het loodje leggen waardoor de buurt van karakter zal veranderen.
Er is nog één kans om deze ongewenste ontwikkeling een halt toe te roepen. Op 20 april stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan. Alleen een meerderheid in de raad kan er op die avond voor zorgen dat er een amendement wordt aangenomen dat grootschalige ontwikkelingen in kleinschalig landschap voorkomt.
De buurt waar de embryofabriek moet komen zal in groten getale aanwezig zijn op donderdagavond 20 april tijdens de raadsvergadering. Ze verzamelen om 19.30 uur voor het gemeentehuis. Komt u ook? De gemeente kan burgers niet negeren als ze massaal hun stem laten horen. Komt daarom allen.
Dit is de laatste kans om aantasting van het karakter van het buitengebied te voorkomen!

Namens Platform Polweg 6 en de 184 ondertekenaars van deze zienswijze,

Paul Valk, voorzitter