Het water uit de bidons wordt direct geproefd. Foto: Alice Rouwhorst
Het water uit de bidons wordt direct geproefd. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Kleine bijdrage aan de opvoeding vanuit school

Vervolg van voorpagina

VORDEN/WICHMOND/KRANENBURG - Basisscholen in Vorden (De Vordering en De Dorpsschool), Wichmond (De Garve) en Kranenburg (De Kraanvogel), de peuterspeelzaal (Kraankuikentje) en kinderopvang (Avonturijn) doen vanaf het begin van dit schooljaar gezamenlijk mee aan het project 'Aan de slag met de kraanwaterdag'. De directie van de diverse scholen weten dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van het opgroeien van de kinderen en hechten er waarde aan om een goed voorbeeld voor de leerlingen te zijn.

Directeur Frida Meints van de Garve vindt de aandacht voor een gezonde leefstijl op school belangrijk. "Het moet geen betutteling worden. Het blijft moeilijk waar onze verantwoordelijkheid ophoudt en die van de ouders begint. Eén dag in de week alleen water drinken op school, vind ik heel acceptabel. Daarmee geven we een signaal af. Regel hier op school was al, dat als de kinderen dorst hebben, ze te allen tijde moeten kunnen drinken. En water is een prima dorstlesser. Waar we als school zeker aan bij willen dragen is de bewustwording dat het ook anders kan. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we ook de steun van ouders bij nodig."

Aandacht voor gezonde voeding
"Tijdens de pauze om tien uur nemen kinderen fruit of rauwkost mee in hun broodtrommel", zegt Beryl Grob, directeur van De Vordering. "We deden al mee met het EU schoolfruit project waarbij je een bepaalde periode drie dagen in de week fruit geleverd krijgt. Kinderen proeven op deze manier verschillende soorten fruit. Het is leuk om te zien hoe het aanstekelijk werkt als ze het lekkere gezonds bij elkaar in de broodtrommels zien. Het mooie van het gezamenlijk meedoen aan dit waterproject is dat voor álle kinderen in Vorden en omgeving woensdag een kraanwaterdag is. Als ze elkaar bijvoorbeeld op de sport treffen weten ze allemaal waar het overgaat. Ik denk dat dat een versterkend effect heeft."

Veel bewegen is goed voor lijf en geest
Naast het stimuleren van het drinken van water kunnen scholen in het project 'Achterhoek in beweging' ook de nadruk leggen op sporten en bewegen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een wandelavondvierdaagse of veel sport en spel aan te bieden op de school zelf. Als ze aan diverse criteria voldoen kunnen ze daarbij het vignet ´Gezonde school´ verdienen. De GGD ondersteunt de scholen hierbij.

De Kraanvogel, die ook deelneemt aan de kraanwaterdag, heeft aan het begin van het schooljaar dit vignet gekregen. "We zijn een beweegschool", zegt directeur Jan Brouwer. "Onze filosofie is dat als kinderen veel bewegen, ze zich beter kunnen concentreren en daardoor beter de leerstof opnemen en verwerken. We hebben geen continurooster, maar bijna alle kinderen blijven tussen de middag over. In de middagpauze van een uur lunchen ze op school en hebben ze daarna nog tijd om buiten te spelen op ons schoolplein".

'Het blijft moeilijk waar onze verant- woordelijkheid ophoudt en die van de ouders begint'

Het plein rondom de school is uitdagend met veel verstopplekken, kruip-door- sluip- doorweggetjes tussen de struiken, een grote zandbak, een tafeltennistafel, duikelstangen, klimtoestel en vogelnestschommel. Een balletje kan getrapt worden op het trainingsveld van de plaatselijke voetbalvereniging Ratti die via een achteruitgang van het plein te bereiken is. Als het weer het toelaat fietsen de kinderen in het zomerseizoen naar het buitenzwembad De Dennen in Vorden. Lukt dat niet dan hebben ze gymles in de gymzaal die aan de school vastzit van vakleerkracht Ernst Jan Somsen. Een gymdocent is een voorwaarde wil een school in aanmerking komen voor het Gezonde Schoolvignet.

De kinderen op de Kraanvogel krijgen twee keer per week gymlessen van 45 minuten tot een uur en groep zeven en acht zelfs drie keer per week. En elke vrijdagmiddag mag een groep na schooltijd gymmen in de zaal. "Daarnaast moeten we, willen we het predicaat 'Gezonde school' behouden, één keer per maand meedoen aan een buitenschoolse activiteit. Denk bijvoorbeeld aan schoolvoetballen of het touwtrektoernooi in Medler. Maar dat is geen opgave, want dat deden we al heel veel."

Aandacht niet verslappen
De aftrap van de kraanwaterdag was voor alle scholen in de eerste schoolweek na de zomervakantie. Alle basisschoolleerlingen kregen een bidon met de tekst 'Achterhoek in beweging. Drinkt water', die door de GGD verstrekt wordt.

"De mensen van 'Beweegwijs' hebben verschillende waterspelletjes op het schoolplein uitgezet en de kinderen hebben heerlijk gespeeld. Water en bewegen samen gebracht in één activiteit: zo zijn wij dit avontuur gestart", zegt directeur Marit Ranzijn van De Dorpsschool.

"Na een maand gaan we evalueren en afhankelijk van onze ervaring gaan we misschien wel uitbreiden! Insteek is in ieder geval om samen met de andere scholen aan de slag te gaan met bewegen en een gezonde levenswijze. Als we hierdoor gezonder gedrag kunnen inslijten bij alle basisschoolkinderen in Vorden, Kranenburg en Wichmond én onszelf is dat geweldig! Dat betekent wel dat we bij de les moeten blijven en onze aandacht en motivatie niet mag verslappen gedurende het jaar. Maar we hebben ideeën genoeg voor nu en in de toekomst. Van smaaklessen tot sportinstuif en van schoolfruit tot een traktatiefolder of een les 'Ik eet het beter'. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een leuk en gezond schooljaar tegemoet gaan, waarin we werken aan een gezonde jeugd met een mooie toekomst!"

De Kraanvogel is een Gezonde School. Foto: Alice Rouwhorst