'Ja, doe mij maar lekker water uit de kraan!'

Vorden/Wichmond/Kranenburg - De jeugd heeft de toekomst en een gezonde jeugd helemaal. Basis hiervoor is een gezonde voeding, voldoende beweging en een bewuste leefstijl. De acht Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland en de Gelderse Sport Federaties hebben het project 'Achterhoek in beweging: gezonde jeugd' opgezet om gezond gedrag onder jongeren te stimuleren. Dit project loopt enige tijd. Scholen kunnen nog steeds mee doen.

Door Alice Rouwhorst

Uit onderzoek van de Jeugdgezondheidszorg blijkt dat van kinderen en jongeren in een bepaalde leeftijdscategorie het lichaamsgewicht toeneemt. Dit wordt mede veroorzaakt door te weinig bewegen en ongezonde voeding. Deze trend is ook zichtbaar in de Achterhoek.

Noortje Wolters van de GGD Noord- en Oost-Gelderland is als Gezonde Schooladviseur betrokken bij het project en begeleidt en adviseert de scholen. " Project 'Achterhoek in beweging: gezonde jeugd' richt zich op kinderen en jeugd van vier tot negentien jaar. Deze doelgroep bereiken we onder andere via basis- en middelbare scholen", vertelt ze.

"Een kind krijgt gedurende een dag veel suiker binnen via voeding en drinken. Ouders weten vaak niet eens dat pakjes drinken veel suiker bevatten. Ze lijken vaak gezond door de afbeeldingen en de tekst op de verpakking, maar zijn dat allerminst. Door op één dag de pakjes sap naar school te vervangen door water, scheelt dat op jaarbasis al zo'n zes kilo suiker inname per kind. Met de invoering van een wekelijks terugkerende kraanwaterdag op de basisschool draagt de school bij aan de bewustwording bij kinderen én ouders aan de noodzaak van gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Bovendien wordt het patroon van alleen maar zoete drankjes drinken één dag doorbroken." Ze doelt op het project 'Aan de slag met de kraanwaterdag', één van de initiatieven van Achterhoek in beweging. Voorwaarde voor deelname van een school is dat het water gehaald kan worden bij een tappunt dat zich niet op het toilet bevindt.

Scholen Vorden en omgeving enige die initiatief gezamenlijk omarmen

"Bijna in elk lokaal is een kraan, dus dat is zelden een probleem. Sommige scholen hebben daarnaast ook nog een centraal tappunt. In de gehele Achterhoek doen nu zo'n tien basisscholen mee met de kraanwaterdag. De scholen in Vorden en omgeving zijn de enige die het initiatief gezamenlijk omarmd hebben. Daarin zijn ze uniek. Bij hen is de woensdag nu kraanwaterdag. Kinderen én leerkrachten drinken deze dag op school alleen maar water." Zoete drankjes zijn op deze dag dus taboe. Met verschillende activiteiten worden leerlingen bewust gemaakt van de voordelen van water drinken. Scholen die overstappen op een kraanwaterdag hebben minder te maken met energiepieken en dalen van leerlingen en schoolprestaties worden positief beïnvloed.


Lees verder op pagina 3